Murpy-törvényének is mondhatnánk, hogy ha főtt krumpli készül köretnek, abból szinte mindig marad pár dekényi. Mivel önmagában nem kifejezetten élvezetes fogás, valamit újra sütni vagy főzni kellene hozzá - de lássuk be, ez inkább afféle "gombhoz a kabátot" típusú mutatvány lenne, kidobni ételt viszont egyértelműen vétek. Az egyik facebookos főzős csoportban az alábbi receptet látva arra jutottunk: megtaláltuk mi a legjobb dolog, ami a maradék főtt krumplival történhet! Egy háziasszony, ugyanis, némi liszt és tojás hozzáadásával isteni tésztát készített, majd tenyérnyi lepénykéket szaggatott belőle, azokat sajttal-sonkával megtöltve, vékonyan kikent serpenyőben, mindkét oldalukat ropogósra sütötte.
"Mai vacsoránk volt. Sajttal és sonkával töltött krumplis lepénykék. A kihűlt főtt krumplit összetörtem, adtam hozzá lisztet, egy tojást, majd nem túl lágy tésztává gyúrtam. Fél kg krumplihoz kb. 15-20 dkg liszt kell. Hengert formáltam, majd darabokra vágtam. Ezeket lepényekké lapítottam majd két lap közé sonkát és cheddart töltöttem. Fánkszaggatóval csinosítottam és zsírozott serpenyőben mindkét oldalát pirultra sütöttem. Nagyon finom, mi tejföllel és lilahagymával ettük" - írta posztjában Ilona, amit többszázan lájkoltak, kommenteltek és osztottak meg alig pár óra leforgása alatt - sőt, volt, aki el is készítette, és egészen odavolt a végeredménytől. Érdemes tehát kipróbálni a fenti finomságot, garantáltan a család kedvence lesz!
Nem csak a főtt krumpli maradéka szolgálhat kitűnő alapanyagként merőben más fogások elkészítéséhez: a krumplipüréből lehet krokett, pásztorpite vagy egyszerűbb egytálétel, de sűríthetünk vele krémleveseket is: egy fej hagymát kevés olajon vagy vajon megdinsztelünk, rádobjuk az éppen rendelkezésre álló zöldségeket, felöntjük vízzel, ízesítjük kedvünk szerint, majd amikor puhára főttek a zöldfélék, hozzáadjuk a krumplipürét, összeturmixoljuk, esetleg tejszínnel, tejföllel krémesítjük a forró levest.
A maradék főtt rizsből elkészíthetjük az olaszok kedvenc előételét, az arancinit, ami tulajdonképpen egy töltött, majd panírozott és ropogósra sütött rizsgolyó, a közepében mozzarellával vagy darált hússal, esetleg sonkával, zöldséggel – csakik tőlünk függ, mivel tesszük tartalmasabbá. Ha pedig elfogyott a tészta vagy a kruton, a rizs kiváló levesbetét lehet, az édesszájúak pedig készíthetnek belőle felfújtat vagy tejberizst.
A rizsnél egyvalamire vigyázzunk: ne hagyjuk túl sokáig a konyhapulton, ugyanis a nyers rizsszemeken gyakran megtalálható a bacillus cereus nevű baktérium, ami simán túléli a főzési procedúrát, és ha túl sokáig szobahőmérsékleten áll a maradék rizs, újra szaporodni kezdhet, és így a szervezetbe jutva hányást, hasmenést okozhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.