Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Érdekességek

Pótszilveszterezni mész? Ezt az ételt fogyaszd, és elkerül a másnaposság

Egy átmulatott éjszaka utáni hasogató fejfájás bizony megelőzhető. Ráadásul az egyik legfinomabb élelmiszer a másnaposság ellenszere.

A másnaposság legjobb ellenszere persze a megelőzés, de mindenkivel előfordult már hogy a jó társaság és a felhőtlen hangulat magával ragadta. De a másnapi fejfájás, fáradtság és rossz közérzet (hogy csak néhányat említsünk a lehetséges tünetek közül) miatt gyorsan megbánjuk az előző estét. Mi lenne, ha a másnaposság elkerülhető lenne? Akármilyen elképzelhetetlennek hangzik is, a tudomány szerint lehetséges. Ráadásul nem sok ennél finomabb módszert tudunk elképzelni a megelőzésre. 

másnaposság ellenszere
A másnaposság ellenszere az egyik legfinomabb ínyencség
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezt fogyaszd másnaposság ellen

A kutatások szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyek csökkenthetik az alkoholfogyasztás negatív hatását. Ilyen élelmiszer a sajt is, ami a legújabb vizsgálatok alapján a benne található probiotikumokkal segíti a máj működését. Amikor alkoholt fogyasztunk, a máj keményen dolgozik, hogy lebontsa azt. Ám ha túlzásba visszük az italozást, akkor az acetaldehid nevű melléktermék felhalmozódhat, a másnaposság tipikus tüneteit okozva. A vizsgálatok alapján azonban úgy tűnik, egyes probiotikus baktériumok, mint például a Lactiplantibacillus plantarum és a Bifidobacterium, hatékonyan segítik az acetaldehid lebontását. 

Ezek a sajtban is megtalálható probiotikus baktériumok elősegítik az alkohol anyagcseréjének felgyorsítását azáltal, hogy serkentik a kulcsfontosságú májenzimek termelődését. Ezenkívül csökkentik a zsír felhalmozódását a májban, és mérséklik a túlzott alkoholfogyasztás miatt fellépő gyulladást.

A kecskesajt és a cheddar sajt kiemelkedően magas arányban tartalmazza az alkohol anyagcseréjét serkentő a baktériumokat, így e két, nem mellesleg rendkívül ízletes sajtféle fogyasztása kifejezetten ajánlott. Micsoda szerencse, hogy bor mellé például tökéletes választás! 

másnaposság ellen sajt
Néhány falat sajt a bor mellé, és megelőzhető a másnaposság!
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A másnaposság ellenszere világszerte egy-egy jellegzetes étel vagy ital. Lássuk, mire esküsznek a világ más pontjain. 

  • Japánban igazi elixírnek számít a zöld teával készített szilvabefőtt, de a miszolevest is közszeretettel fogyasztják macskajaj kezelésére.
  • A németek az úgynevezett Katerfrühstückkel kezelik a mértéktelen alkoholfogyasztás okozta kellemetlenségeket, de a heringes szendvics hagymával és uborkával fogyasztva, majd mindez egy korsó sörrel kísérve is igen népszerű.
  • Mexikóban a rákos, kagylós, lime-os, hagymás, korianderes salátákban bíznak a leginkább. Igen meredek párosítás, de állítólag működik.
  • Az oroszok szerint a szauna és a kvasszal a megoldás. Utóbbi egyébként egy erjesztett, alacsony alkoholtartalmú ital, ami még egészséges is. Vagy csak egy újabb ok az ivásra.
  • A britek és az írek a kiadós reggelire szavaznak, ami baconből, kolbászból, hurkából, sült paradicsomból, gombából, tükörtojásból, paradicsomos babból és szódás kenyérből áll. Igazából majdnem olyan ez, mint az angol reggeli. Nem könnyű menü, az is biztos.
  • Franciaországban mi másban, ha nem egy jó forró hagymalevesben bíznának, de közkedvelt másnapos gyomorra a cassoulet is, ami egy húsos, babos egytálétel.
  • Olaszországban nem bonyolítják túl a dolgot, szerintük egy jó presszó a megoldás, ha beütött a krach.

(Forrás)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.