A másnaposság legjobb ellenszere persze a megelőzés, de mindenkivel előfordult már hogy a jó társaság és a felhőtlen hangulat magával ragadta. De a másnapi fejfájás, fáradtság és rossz közérzet (hogy csak néhányat említsünk a lehetséges tünetek közül) miatt gyorsan megbánjuk az előző estét. Mi lenne, ha a másnaposság elkerülhető lenne? Akármilyen elképzelhetetlennek hangzik is, a tudomány szerint lehetséges. Ráadásul nem sok ennél finomabb módszert tudunk elképzelni a megelőzésre.
A kutatások szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyek csökkenthetik az alkoholfogyasztás negatív hatását. Ilyen élelmiszer a sajt is, ami a legújabb vizsgálatok alapján a benne található probiotikumokkal segíti a máj működését. Amikor alkoholt fogyasztunk, a máj keményen dolgozik, hogy lebontsa azt. Ám ha túlzásba visszük az italozást, akkor az acetaldehid nevű melléktermék felhalmozódhat, a másnaposság tipikus tüneteit okozva. A vizsgálatok alapján azonban úgy tűnik, egyes probiotikus baktériumok, mint például a Lactiplantibacillus plantarum és a Bifidobacterium, hatékonyan segítik az acetaldehid lebontását.
Ezek a sajtban is megtalálható probiotikus baktériumok elősegítik az alkohol anyagcseréjének felgyorsítását azáltal, hogy serkentik a kulcsfontosságú májenzimek termelődését. Ezenkívül csökkentik a zsír felhalmozódását a májban, és mérséklik a túlzott alkoholfogyasztás miatt fellépő gyulladást.
A kecskesajt és a cheddar sajt kiemelkedően magas arányban tartalmazza az alkohol anyagcseréjét serkentő a baktériumokat, így e két, nem mellesleg rendkívül ízletes sajtféle fogyasztása kifejezetten ajánlott. Micsoda szerencse, hogy bor mellé például tökéletes választás!
A másnaposság ellenszere világszerte egy-egy jellegzetes étel vagy ital. Lássuk, mire esküsznek a világ más pontjain.
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.