Zsemlegombóc
Vadas marha
Epres blondie
Tárkonyos csirkeraguleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba
Babgulyás
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dödölle - az eredeti recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Alapételek

Meglepő: ettől a hozzávalótól lesz igazán egészséges a krumplipüré

A burgonyapüré sokak kedvence, gyakran kerül a magyar családok asztalára. Ha vegán változatban készíted, nemcsak ugyanolyan ízletes lesz, mint a hagyományos, de sokkal egészségesebb is.

A burgonyát a legtöbb diétázó mumusnak tekinti magas glikémiás indexe miatt, pedig rengeteg alapvető tápanyagot tartalmaz. Az egyik legjobb antioxidáns-forrásunk, hiszen például a C-vitamin szükségletünk közel 30 százalékát fedezi már egy adag héjában sült burgonya. Ezen kívül megfelelő a rosttartalma, jó kálium-, vas-, magnézium- és B-vitamin forrás.

A burgonya tápanyagokban gazdag, fontos lenne rendszeres fogyasztása / Fotó: Shutterstock
A burgonya tápanyagokban gazdag, fontos lenne rendszeres fogyasztása / Fotó: Shutterstock

A krumpli sokféleképpen elkészíthető, ezért a háziasszonyok kedvence. Az egyik örök sláger a püré, amiből szuper egészséges ebédet vagy vacsorát is készíthetünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint a vajat extra szűz olívaolajra cserélni. Az olívaolaj a mediterrán étrend alapeleme, magas antioxidáns tartalmú zsír, amely védi a szív- és érrendszer egészségét.
Hogy még tovább fokozzuk a krumplipüré egészségtámogató hatását, tegyünk bele egy kevés fokhagymát és adjunk hozzá metélőhagymát. Ezek szintén védik az érrendszert, gazdagok gyulladáscsökkentő vegyületekben.

A krumplipüré hozzávalói:

  • ½ kg burgonya
  • 0,6 dl zöldségalaplé
  • 0,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. tengeri só
  • csipet frissen őrölt fekete bors
  • friss metélőhagyma
Ízletes és egészséges: burgonyapüré olívaolajjal / Fotó: Shutterstock
Ízletes és egészséges: burgonyapüré olívaolajjal / Fotó: Shutterstock

Elkészítése: 

  1. A krumplit alaposan megmossuk, majd egy edénybe héjastól elkezdjük főzni. Amikor forr, hozzáadjuk a só felét és lassú tűzön pároljuk tovább. A burgonya fajtájától függően 20-30 perc alatt elkészül.
  2. Egy tálba félreteszünk 2,5 dl főzővizet. A burgonyát lecsepegtetjük, majd visszatesszük néhány percre az edénybe, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon. Lefedjük és félretesszük.
  3. A fokhagymát megpároljuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zöldségalaplevet és felforraljuk.
  4. A forró levet ráöntjük a burgonyára, hozzáadjuk a maradék sót, megborsozzuk és kézzel (vagy villával) pépesítjük. A félretett főzővízből szükség szerint adagolunk hozzá.
  5. Metélőhagymával tálaljuk.

Héjában főtt krumpli, a tökéletes püré feltétele

A krémes krumplipüréhez keményítőben gazdag burgonyát érdemes használni. Az azonban fontos kritérium, hogy megfelelőképpen bánjunk vele. Ez a fajta burgonya ugyanis könnyebben felszívja a vizet, ami miatt ragacsossá válhat a püré. Ráadásul sokkal kevésbé szívja majd fel a vajat és a tejet vagy tejszínt, így az íze sem lesz az igazi. 

Hogy mindezt elkerüljük, a krumplit héjában kell megfőzni. A héj tulajdonképpen egy védőpajzsként működik a krumplin: megakadályozza, hogy a püréalapanyag túl sok vizet szívjon magába.  

(Nyitókép: Shutterstock)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.