A burgonyát a legtöbb diétázó mumusnak tekinti magas glikémiás indexe miatt, pedig rengeteg alapvető tápanyagot tartalmaz. Az egyik legjobb antioxidáns-forrásunk, hiszen például a C-vitamin szükségletünk közel 30 százalékát fedezi már egy adag héjában sült burgonya. Ezen kívül megfelelő a rosttartalma, jó kálium-, vas-, magnézium- és B-vitamin forrás.
A krumpli sokféleképpen elkészíthető, ezért a háziasszonyok kedvence. Az egyik örök sláger a püré, amiből szuper egészséges ebédet vagy vacsorát is készíthetünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint a vajat extra szűz olívaolajra cserélni. Az olívaolaj a mediterrán étrend alapeleme, magas antioxidáns tartalmú zsír, amely védi a szív- és érrendszer egészségét.
Hogy még tovább fokozzuk a krumplipüré egészségtámogató hatását, tegyünk bele egy kevés fokhagymát és adjunk hozzá metélőhagymát. Ezek szintén védik az érrendszert, gazdagok gyulladáscsökkentő vegyületekben.
A krémes krumplipüréhez keményítőben gazdag burgonyát érdemes használni. Az azonban fontos kritérium, hogy megfelelőképpen bánjunk vele. Ez a fajta burgonya ugyanis könnyebben felszívja a vizet, ami miatt ragacsossá válhat a püré. Ráadásul sokkal kevésbé szívja majd fel a vajat és a tejet vagy tejszínt, így az íze sem lesz az igazi.
Hogy mindezt elkerüljük, a krumplit héjában kell megfőzni. A héj tulajdonképpen egy védőpajzsként működik a krumplin: megakadályozza, hogy a püréalapanyag túl sok vizet szívjon magába.
(Nyitókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.