Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Alapételek

5 isteni disznótoros recept, ahogy nagyanyáink készítették

A disznótoros finomságok szezonja az igazi tél beköszöntével, november végén kezdődik, és anak leköszönéséig, február közepig-végéig tart. Ilyenkor készül a hurka, a kolbász, a disznósajt, és mindenféle isteni "disznóság", amit aztán tovább tupírozhatunk egy-egy mártással vagy egytálétellé is alakíthatjuk. Következzen néhány klasszikus recept, a nagyi receptesfüzetéből!

A legtöbben nem sokat tudunk a disznóvágásról és ritkán nyílik alkalmunk arra, hogy jóbarátok vagy kollégák közbenjárásával ilyen programokon vegyünk részt, a tél azonban nem múlhat el májas hurka, véres hurka és roppanós kolbász nélkül. Az alapanyagokat bármelyik hentesnél beszerezhetjük, receptjeink segítségével pedig majdnem valódi disznótoros lakomát varázsolhatunk az asztalra!

Igazi disznótoros: sült kolbász
Igazi disznótoros: sült kolbász


Házi kenőmájas

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg sertésmáj
  • 2 fej vöröshagyma
  • bors
  • majoránna
  • zsiradék

Elkészítés:

  1. Vágjuk nagy darabokra a hagymát, egy kevés zsíron pároljuk üvegesre. Dobjuk rá a nagyobb darabokra kockázott májat, ízesítsük borssal, majoránnával.
  2. Erősebb tűzön pirítsuk addig, míg a belseje kicsit rózsaszín marad. A végén sózzuk meg, utána pépesítsük aprítógéppel, botmixerrel vagy húsdarálóval és tálaljuk ki.

Elkészítési idő: 25 perc
1 adag: 170 kcal

Házi disznósajt

Hozzávalók (legalább 10 adag):

  • 1/2 fél sertésfej
  • 1-2 db sertésnyelv
  • 1 db kisebb csülök
  • 1 db köröm
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika

A főzővízbe:

  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma félbevágva

Elkészítés:

  1. Az összes húsfélét rakjuk bele egy nagy fazékba, dobjuk mellé a meghámozott, de egyben hagyott vöröshagymát, a szintén meghámozott, félbevágott fokhagymát, és nagyon kicsi lángon főzzük addig, míg a húsok le nem válnak a csontról.
  2. Utána szedjük ki a húsdarabokat, hagyjuk hűlni, majd késsel vágjuk nagyobb darabokra. Ízesítsük a keveréket sóval, zúzott fokhagymával, őrölt pirospaprikával.
  3. Töltsük a masszát egy kivizezett formába, s öntsünk rá annyi főzővizet, hogy épp ellepje. Hagyjuk hideg helyen megdermedni. Szeletekre vágva kínáljuk.

Elkészítési idő: 230 perc+pihentetés
1 adag: 240 kcal

Hurkás rakott krumpli

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg májas vagy véres hurka
  • 1/2 szál póréhagyma vagy 1 csokor újhagyma
  • 50 dkg héjában főtt burgonya
  • zsír
  • 3 db főtt tojás
  • 1 kis pohár tejföl (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A hurkát vágjuk kétcentis darabokra. A hagymát szeleteljük vastag karikákra, a burgonyát és a tojást hámozzuk meg, karikázzuk fel.
  2. Zsírozzunk ki egy sütőedényt, és rétegezzük bele a hozzávalókat. A közöket megpöttyözhetjük egy kis tejföllel, de anélkül is finom.
  3. Az összerakott tálat toljuk 180 fokos sütőbe toljuk, és jó 20 perc alatt süssük össze. Tálaljunk mellé savanyúságot.

Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 670 kcal

Hurka és kolbász savanyú mártásban, nokedlival

Hozzávalók (4 személyre):
zsiradék
50 dkg májas és véres hurka
25 dkg sütni való kolbász

A mártáshoz:

  • 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, hagyma)
  • 1 db babérlevél
  • 1/2 db narancs héja
  • bors
  • 1 evőkanál mustár
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 dl tejföl

A nokedlihez:

  • 3 db tojás
  • 1/2 dl -1dl tej
  • kb. 40 dkg liszt
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
Hurka és kolbász savanyű mártásban, nokedlival (Fotó: Vidék íze)
Hurka és kolbász savanyű mártásban, nokedlival (Fotó: Vidék íze)

Elkészítés:

  1. Kevés zsírral kenjünk ki egy tepsit, rakjuk bele a hurkát és a kolbászt. Tegyük 180 fokos sütőbe, és süssük meg. Amíg sül, készítsük el a mártást.
  2. Kevés zsiradékon pirítsuk meg a meghámozott, feldarabolt zöldségeket, öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje, tegyük bele a babérlevelet, adjuk hozzá a reszelt narancshéjat, és pároljuk puhára. Ha elfőné a levét, pótoljuk. Ha már minden puha, szedjük ki belőle a babérlevelet, sózzuk-borsozzuk, és botmixerrel pürésítsük. Ízesítsük még egy kis mustárral, citromlével, végül keverjük hozzá a tejfölt.
  3. A nokedlihez keverjük össze a tojásokat a tejjel és annyi liszttel, amennyit felvesz. Keményebb nokedlitésztát kell kapnunk. Ízesítsük sóval és finomra vágott petrezselyem zöldjével. Egy fazékba forraljunk vizet és szaggassuk ki bele a nokedlit. Ha a tészta feljön a víz tetejére, hagyjuk egy kicsit főni még, majd szedjük ki.
  4. 4. A sült hurkát és kolbászt vágjuk nagyobb darabokra, és tálaljuk a zöldséges mártással és a nokedlivel.

Elkészítési idő: 75 perc
1 adag: 750 kcal
Előkészítés: 30 perc Főzés: 3 óra
1 adag: 260 kcal

Tepsis disznótoros rakottas

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg burgonya
  • őrölt pirospaprika
  • liszt
  • 25 dkg sütni való kolbász
  • 25 dkg májas hurka
  • 25 dkg véres hurka
  • 1 nagy pohár (300-400 g) tejföl
  • zsiradék
Tepsis disznótoros rakottas ( Fotó: Vidék íze)
Tepsis disznótoros rakottas ( Fotó: Vidék íze)

Elkészítés:

  1. Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk fél centi vastag karikára. Hideg vízben kis sóval rakjuk fel főni. Amint felforrt a víz, már szűrjük le is. Egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni. Forgassuk meg egy kis paprikás lisztben.
  2. Zsírozzunk ki egy tűzálló tálat. Szórjuk bele a krumpli felét. Karikázzuk fel a kétféle hurkát és a kolbászt, és a felét szórjuk rá egyenletesen a krumplira. Takarjuk be még egy réteg burgonyával, aztán ismét hurka-kolbász jön, végül tegyük a tetejére a maradék krumplit.
  3. A tejfölt kavarjuk ki egy kis sóval, némi olvasztott zsiradékkal (nagyon jól illik hozzá a szalonnazsír). Kanalazzuk rá a rakottas tetejére. Villával kicsit mozgassuk át a rétegeket, hogy az ízesített tejföl mindenhová eljusson. Melegítsük elő a sütőt 170 fokosra, tegyük be a rakottast, és süssük körülbelül fél óráig.

Elkészítési idő: 55 perc
1 adag: 660 kcal

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.