Amerikai almás pite sós karamellel
A legjobb palacsintatészta
Vadasmártás sertéscombbal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept
Dödölle - az eredeti recept
Mirinda-szelet
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vadas marha
Az eredeti Baklava
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell
Érdekességek

Ez az igazi csabai kolbász régi családi receptje, kiderült, mitől is olyan finom

A csabai kolbász hungarikum és sokak kedvenc csemegéje, amitől az ételek is finomabbak lesznek. A kolbászkészítés szorosan összekapcsolódik a disznóvágással, és Békésben gyakran előfordul, hogy egy vágásra kimondottan azért kerül sor, hogy abból semmi más, csakis kolbász készülhessen. Nem csoda, hogy Békéscsabán és Gyulán is fenséges kolbászokat készítenek.

A kolbászkészítés magyar központja Békés vármegye, innen származik a két legfinomabb élelmiszer, a fűszerezésében, alakját és állagát tekintve is eltérő csabai és gyulai kolbász. Sokan imádják az előbbit, sokan az utóbbit, vannak akik, mindkettőt szeretik, és vannak, akik a kolbászt úgy egyáltalán nem is csípik. Abban azonban egyetértés van, hogy a csabai kolbász ikonikus magyar élelmiszer, és nem véletlenül az ország egyik legrégebbi és legnagyobb gasztrofesztiválja a Csabai Kolbászfesztivál.

Juhászné Varga Borbála, a 2019-es kolbászkirálynő elárulta a csabai kolbász receptjét
Juhászné Varga Borbála, a 2019-es kolbászkirálynő elárulta a csabai kolbász receptjét
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

A nagy presztízsű eseményen minden évben megválasztják a legjobb kolbászokat, és akié a legjobb recept, az elnyeri a kolbászkirály (vagy kolbászkirálynő) címet is. A Mindmegette és a BEOL tavaly év végén kolbásztúrára indult, végiglátogattuk az utóbbi évek néhány győztesét, és kifaggattuk a szakembereket a kolbászkészítés minden fontos mozzanatáról, a húsok kiválasztásától a daráláson és töltésen át a füstölésig.

A kolbászkirályok és királynők pedig nemcsak a tudást, hanem a féltett családi recepteket is megosztották, hogy aki szeretne, otthon maga is tudjon finom csabai kolbászt készíteni. A csabai kolbász lelke ugyanis a szeretet, amivel készül, de persze lényeges az a négy alapfűszer, ami nélkül nem is lehetne csabai a kolbász. Asztali só, pirospaprika, tavaszi fokhagyma és egész kömény, ezekre van szükség, de hogy milyen arányban, az már családonként eltérő.

A legvastagabb kolbászt, a dorkát mindig a következő disznóvágáson szelik meg
A legvastagabb kolbászt, a dorkát mindig a következő disznóvágáson szelik meg
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

A csabai kolbász receptje, ím a kolbászkirályok családi receptúrái

A lenti receptek 10 kiló kolbászhúshoz (hús és szalonna együtt) számított arányok.

Petényi György, a legelső, 1997-es Csabai Kolbászfesztivál győztesének családi receptje

  • 20 dkg asztali só
  • 18 dkg csemege őrölt pirospaprika, 5-6 dkg csípős
  • 3-4 dkg kömény, fele őrölt, fele egész
  • 4 dkg zúzott, tavaszi fokhagyma

Juhász György, 2017-es kolbászkirály és Juhászné Varga Borbála, 2019-es kolbászkirálynő receptje:

  • 18-20 dkg asztali só, felhasználás előtt átszitálva)
  • 5 dkg zúzott, tavaszi fokhagyma
  • 3 dkg egész kömény
  • 25 dkg őrölt pirospaprika, ebből 20 dkg édes, 5 dkg csípős

Szaszák Gergő, a 2015-ös kolbászkirály receptje

  • 20 dkg finomított só
  • 25 dkg őrölt pirospaprika (a csípős kolbásznál kétharmad édes, egyharmad erős)
  • 3-3,2 dkg egész kömény
  • 3-5 dkg aprított, tavaszi fokhagyma

Schäffer Ágnes, a 2021-es kolbászkirálynő receptje

  • 20 dkg asztali só
  • 4 dkg zúzott, tavaszi fokhagyma
  • 4 dk egész kömény
  • 30 dkg őrölt pirospaprika, az édes és erős aránya attól függ, hogy mennyire csípős kolbászt szeretnénk

Such Zoltán András, a 2022-es kolbászkirály receptje

  • 25 dkg őrölt, házi fűszerpaprika, az édes és csípős aránya ízléstől függ
  • 18-20 dkg asztali só
  • 2-4 dkg apróra vágott tavaszi fokhagyma
  • 2-3 dkg egész fűszerkömény

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.