Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Bár kétségtelen, hogy a friss gyümölcsnek nincsen párja, azért van az úgy, hogy beérjük a fagyasztott verzióval. Szerencsére a legtöbb esetben így is bejuttatjuk a szervezetünkbe a sok-sok vitamint és antioxidánst, és nem elhanyagolható tényező, hogy a pénztárcánkat is kíméljük.

Legyen szó a nyáron eltett saját gyümölcsről vagy a boltban készen kapható keverékről, az erdei gyümölcs mixet igazán sokoldalúan vethetjük be sütés-főzéskor. Mutatunk is 10 szuper ötletet a felhasználására.

Rengetegféleképpen felhasználhatjuk a fagyasztott bogyós gyümölcsöket (Fotó: Shutterstock)
Rengetegféleképpen felhasználhatjuk a fagyasztott bogyós gyümölcsöket (Fotó: Shutterstock)

1. Morzsasütiben

Egy hőálló tálban rendezd el a gyümölcsöket, majd szórj rá zabpehelyből, barna cukorból, vajból és darált mandulából alkotott keveréket. Süsd a 180 fokos sütőben addig, míg a morzsa aranybarna lesz a tetején, és élvezd egy adag vaníliafagylalttal.

2. A reggeli részeként

Tegyél úgy 35-40 gramm felengedett bogyós gyümölcsöt a zabkásádba, spékeld meg egy kis görög joghurttal és mézzel – kész is az isteni és tápláló reggeli.

3. Palacsintatésztában

Ráérős reggeleken vagy egy finom desszerthez keverj egy adag amerikaipalacsinta-tésztát. Amikor a palacsinta egyik oldala már majdnem teljesen megsült, szórj rá pár szem gyümölcsöt, várj egy kicsit, és csak azután fordítsd meg. Végül süsd készre a másik felét is. A juharszirupot el ne felejtsd!

4. Muffinban

A jól bevált muffinalaptésztádat könnyedén feldobhatod egy kis gyümölccsel, sőt, bátran kísérletezz az ízekkel. A málnához például passzol a fehér csokoládé és a pisztácia, az áfonyához pedig adhatsz banánt vagy mandulát.

A klasszikus muffint dobd fel egy adag áfonyával (Fotó: Shutterstock)
A klasszikus muffint dobd fel egy adag áfonyával (Fotó: Shutterstock)

5. Franciásan felhasználva

Fagyasztott gyümölcsből mennyei coulis, azaz gyümölcsszósz készülhet. Hagyd felengedni a gyümölcsöt, szórd meg egy kis cukorral, majd pürésítsd egy botmixerrel. Vagy a gyorsabb verzió: melegítsd fel a gyümölcsöket egy lábasban egy kevés cukorral és keményítővel. Bármilyen sütit feldobhatsz vele, például ezt a tápókapudingot.

6. Smoothie-ként

Talán ez az egyik legkézenfekvőbb felhasználási mód. Banánnal, almával, esetleg spenóttal, zellerrel kombinálhatod, és adhatsz hozzá némi zabpelyhet is az extra energiáért. Öntsd fel tejjel vagy a kedvenc növényi italoddal, turmixold össze, és kész is az egészséges smoothie.

7. Csokis sütiben

Keverj a kedvenc csokis piskótád vagy brownie-d tésztájába egy nagy adag erdei gyümölcsöt. Ennek köszönhetően nemcsak szaftosabb és puhább lesz a tésztája, de egy kis Fekete-erdő tortás ízvilágot is adsz neki.

8. Az almás rétesben vagy pitében

A klasszikus almás sütiket is szuperül feldobhatod egy adag bogyós gyümölccsel. Egyszerűen csak keverd a töltelékhez, és a szokott módon süsd meg a desszertet.

9. Hideg frissítő

Fagylaltot vagy sorbetet is készíthetsz. A gyümölcsöket turmixolhatod, de egészben is hagyhatod, keverheted joghurttal, tejszínnel vagy csak vízzel. Édesítheted cukorral és mézzel. A lényeg, hogy mindent keverj össze, és tedd a mélyhűtőbe néhány órára. Azután kanalazhatod a hűsítő finomságot.

10. Banánkenyérben

A banánkenyér egy szuper finom, egészséges nassolnivaló lehet, és ha éppen nem csokoládéval vagy magvakkal szeretnéd felturbózni, akkor keverj a tésztába bogyós gyümölcsöt. Puha és szaftos lesz a tészta tőle, de vigyázz, óvatosan keverd össze, mert a gyümölcsöt könnyen szétnyomhatod.

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.