Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Az amerikaiaktól sok finom desszertet kaptunk. Az isteni almás pite, a sajttorta, a fánk vagy például a csokis keksz gondolatára is összefut a nyál a szánkban. Természetesen nem maradhat ki a sorból a felhőkönnyed palacsintájuk sem, legalább annyira imádjuk, mint a mi felcsavart lekvárosunkat.

Bevezetünk a legpihe-puhább palacsintatészta rejtelmeibe, és beavatunk még néhány titokba, hogy a palacsinta világnapján te is tökéletes desszertet készíthess.
 

Imádjuk a légiesen könnyű amerikai palacsintát (Fotó: Shutterstock)
Imádjuk a légiesen könnyű amerikai palacsintát (Fotó: Shutterstock)

Plusz egy lépés

Nem sokkal bonyolítjuk meg a palacsintakészítés folyamatát, mindössze egyetlen mozzanatot kell beiktatnod a procedúrába, mégpedig a tojások kettéválasztását. A sárgáját a többi hozzávalóval (tej, olvasztott vaj, ízlés szerint cukor) keverd el, a fehérjéket pedig elektromos habverő segítségével verd fel nem túl kemény habbá. Ezután a sárgájás elegyben keverd csomómentesre az egy csipet sóval és sütőporral elvegyített lisztet, végül forgasd hozzá a fehérjehabot. Pont annyi levegőt dolgozunk így a tésztába, amennyi ahhoz kell, hogy könnyed és puha legyen a végeredmény.

Ezzel az egyszerű trükkel tehát máris jobb palacsintákat készíthetsz, de ígértünk még pár kulisszatitkok, lássuk ezeket is!

Első a feltét

Nagyon fontos (mondhatni alap-) szabály, hogy mielőtt a tészta összeállításához fognánk, elő kell készítenünk a palacsintára szánt szószokat, szirupot, gyümölcsöket stb. A cukrot karamellizáljuk, a csokoládét olvasszuk meg, a lekvárt keverjük át, a gyümölcs legyen szoba-hőmérsékletű és így tovább. Csak ezek előkészítése után lássunk hozzá a tészta kikeveréséhez. Így a frissen kisült palacsintát azonnal tálalhatjuk.

Ne spóroljuk meg a pihentetési időt

Azt valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy a tésztát forró serpenyőben kell kisütni. És valljuk be, éppen ezért sokszor előbb kerül a palacsintasütő a tűzhelyre, mint hogy a tésztakikeverés végére érnénk. Felejtsük el az efféle időspórolást! Néhány percen nem múlik semmi, viszont ez az 5-10 perc pont elegendő a tésztában lévő sütőpornak ahhoz, hogy a aktiválódjon, ettől pedig magas és légies lesz a palacsinta.

Némi zsiradékra mindig szükség van a palacsintasütéshez (Fotó: Shutterstock)
Némi zsiradékra mindig szükség van a palacsintasütéshez (Fotó: Shutterstock)

Egy pici zsiradék mindig kell

Hiába hívják tapadásmentesnek a serpenyődet, sajnos ez nem 100% garancia arra, hogy tényleg nem ragad le benne semmi – ahogy azt bizonyára mindnyájan tapasztaltuk már. Ennek elkerülésére semmi extrát nem kell bevetnünk, mindössze annyit tartsunk észben, hogy minden palacsinta előtt olajozzuk meg kissé a serpenyőt. A legalkalmasabb erre egy olajspré, mert tényleg csak egy kevés zsiradékra van szükség, nem szeretnénk, hogy olajban tocsogjon a palacsintánk.

Az összhang szépsége

Hogy mit használjunk a tészta adagolására? Persze, az evőkanál is jó megoldás. De amennyiben igazán csodás és egyforma méretű palacsintákra vágyunk, jobban tesszük, ha előkeressük a fagylaltoskanalat a nyári készletből. Az azonos méret nemcsak azért jó, mert nem fogunk összeveszni, ki kapja a nagyobbat, hanem azért is, mert a palacsinták ugyanannyi idő alatt készülnek el.

Fordítani is kell

És nem mindegy, mikor! Az idő itt is fontos tényező, nem szabad kapkodnunk. Figyeljük a tészta felső részét: amikor apró buborékok jellenek meg rajta, és a széle kezd szilárdulni, akkor kell egy határozott mozdulattal átfordítani. Ez a palacsinták méretétől függően 2-3 perc alatt következik be, és körülbelül ugyanennyi idő kell a másik oldal megsüléséhez is.

A buborékok jelzik, hogy fordíthatjuk a palacsintát (Fotó: Shutterstock)
A buborékok jelzik, hogy fordíthatjuk a palacsintát (Fotó: Shutterstock)

A hűtés trükkje

A kész palacsintákat tányér helyett rácsra tegyük, lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze. Ha sok palacsintát készítettünk, akkor úgy, hogy csak minimálisan, a szélüknél fedjék egymást. Így elkerülhetjük, hogy a finomságok összetapadjanak, illetve hogy a tészta gumiszerűvé váljon. Ha pedig nem fogyna el az összes még langyosan, akkor tálalás előtt egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 60 fokos sütőben újra felmelegíthetjük őket.

Ha kedvet kaptál a palacsintasütéshez – amiben egészen biztosak vagyunk –, itt találod a legjobb recepteket.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.