Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Az amerikaiaktól sok finom desszertet kaptunk. Az isteni almás pite, a sajttorta, a fánk vagy például a csokis keksz gondolatára is összefut a nyál a szánkban. Természetesen nem maradhat ki a sorból a felhőkönnyed palacsintájuk sem, legalább annyira imádjuk, mint a mi felcsavart lekvárosunkat.

Bevezetünk a legpihe-puhább palacsintatészta rejtelmeibe, és beavatunk még néhány titokba, hogy te is olyan tökéletes desszertet készíthess, amire senki sem tud majd nemet mondani.

Imádjuk a légiesen könnyű amerikai palacsintát (Fotó: Shutterstock)
Imádjuk a légiesen könnyű amerikai palacsintát (Fotó: Shutterstock)

Plusz egy lépés

Nem sokkal bonyolítjuk meg a palacsintakészítés folyamatát, mindössze egyetlen mozzanatot kell beiktatnod a procedúrába, mégpedig a tojások kettéválasztását. A sárgáját a többi hozzávalóval (tej, olvasztott vaj, ízlés szerint cukor) keverd el, a fehérjéket pedig elektromos habverő segítségével verd fel nem túl kemény habbá. Ezután a sárgájás elegyben keverd csomómentesre az egy csipet sóval és sütőporral elvegyített lisztet, végül forgasd hozzá a fehérjehabot. Pont annyi levegőt dolgozunk így a tésztába, amennyi ahhoz kell, hogy könnyed és puha legyen a végeredmény.

Ezzel az egyszerű trükkel tehát máris jobb palacsintákat készíthetsz, de ígértünk még pár kulisszatitkok, lássuk ezeket is!

Első a feltét

Nagyon fontos (mondhatni alap-) szabály, hogy mielőtt a tészta összeállításához fognánk, elő kell készítenünk a palacsintára szánt szószokat, szirupot, gyümölcsöket stb. A cukrot karamellizáljuk, a csokoládét olvasszuk meg, a lekvárt keverjük át, a gyümölcs legyen szoba-hőmérsékletű és így tovább. Csak ezek előkészítése után lássunk hozzá a tészta kikeveréséhez. Így a frissen kisült palacsintát azonnal tálalhatjuk.

Ne spóroljuk meg a pihentetési időt

Azt valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy a tésztát forró serpenyőben kell kisütni. És valljuk be, éppen ezért sokszor előbb kerül a palacsintasütő a tűzhelyre, mint hogy a tésztakikeverés végére érnénk. Felejtsük el az efféle időspórolást! Néhány percen nem múlik semmi, viszont ez az 5-10 perc pont elegendő a tésztában lévő sütőpornak ahhoz, hogy a aktiválódjon, ettől pedig magas és légies lesz a palacsinta.

Némi zsiradékra mindig szükség van a palacsintasütéshez (Fotó: Shutterstock)
Némi zsiradékra mindig szükség van a palacsintasütéshez (Fotó: Shutterstock)

Egy pici zsiradék mindig kell

Hiába hívják tapadásmentesnek a serpenyődet, sajnos ez nem 100% garancia arra, hogy tényleg nem ragad le benne semmi – ahogy azt bizonyára mindnyájan tapasztaltuk már. Ennek elkerülésére semmi extrát nem kell bevetnünk, mindössze annyit tartsunk észben, hogy minden palacsinta előtt olajozzuk meg kissé a serpenyőt. A legalkalmasabb erre egy olajspré, mert tényleg csak egy kevés zsiradékra van szükség, nem szeretnénk, hogy olajban tocsogjon a palacsintánk.

Az összhang szépsége

Hogy mit használjunk a tészta adagolására? Persze, az evőkanál is jó megoldás. De amennyiben igazán csodás és egyforma méretű palacsintákra vágyunk, jobban tesszük, ha előkeressük a fagylaltoskanalat a nyári készletből. Az azonos méret nemcsak azért jó, mert nem fogunk összeveszni, ki kapja a nagyobbat, hanem azért is, mert a palacsinták ugyanannyi idő alatt készülnek el.

Fordítani is kell

És nem mindegy, mikor! Az idő itt is fontos tényező, nem szabad kapkodnunk. Figyeljük a tészta felső részét: amikor apró buborékok jellenek meg rajta, és a széle kezd szilárdulni, akkor kell egy határozott mozdulattal átfordítani. Ez a palacsinták méretétől függően 2-3 perc alatt következik be, és körülbelül ugyanennyi idő kell a másik oldal megsüléséhez is.

A buborékok jelzik, hogy fordíthatjuk a palacsintát (Fotó: Shutterstock)
A buborékok jelzik, hogy fordíthatjuk a palacsintát (Fotó: Shutterstock)

A hűtés trükkje

A kész palacsintákat tányér helyett rácsra tegyük, lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze. Ha sok palacsintát készítettünk, akkor úgy, hogy csak minimálisan, a szélüknél fedjék egymást. Így elkerülhetjük, hogy a finomságok összetapadjanak, illetve hogy a tészta gumiszerűvé váljon. Ha pedig nem fogyna el az összes még langyosan, akkor tálalás előtt egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 60 fokos sütőben újra felmelegíthetjük őket.

Ha kedvet kaptál a palacsintasütéshez – amiben egészen biztosak vagyunk –, itt találod a legjobb recepteket.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.