A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Praktikus

Így lesz tökéletes a muffin – 8 tipp a tuti sikerhez!

A muffin a világ egyik legegyszerűbb süteménye, mondhatni elronthatatlan – ám mégis előfordulhat, hogy nem úgy sikerül, ahogy azt mi elképzeltük. Nos, ez az alábbi alapvetések betartásával majdhogynem kizárt.

A könnyen függőséget okozó, veszedelmesen finom falatnyi sütik még tökéletesebbre sikerülnek, ha betartod ezt a 8 alapszabályt!

Ha mindent jól csináltál, nem valószínű, hogy marad a sütiből, de ha mégis, akkor légmentesen zárható dobozban, szobahőmérsékleten frissen tarthatod 3 napig (Fotó: Shutterstock)
Ha mindent jól csináltál, nem valószínű, hogy marad a sütiből, de ha mégis, akkor légmentesen zárható dobozban, szobahőmérsékleten frissen tarthatod 3 napig (Fotó: Shutterstock)

Így lesz tökéletes a muffin

  1. Ne zúdítsunk össze mindent, két tállal dolgozzunk! Az egyik tálban a nedves hozzávalókat keverjük össze a cukorral. A másikban vegyítsük el a száraz alapanyagokat, majd több részletben adjuk – vagy szitáljuk – hozzá a száraz keveréket a nedves masszához. Ezután habverővel, fakanállal vagy tésztalapáttal forgassuk össze. Csak addig kell keverni, amíg a liszt már nem látszódik a tésztában.
  2. Akár sütőport, akár szódabikarbónát ír a recept, a lényeg, hogy gondosan keverjük el a liszttel, mert csak így emelik meg egyenletesen a tésztát. A kettő között annyi a különbség, hogy a szódabikarbóna csak savas anyaggal, pl. íróval együtt fejti ki a hatását. Író híján pár csepp citromlével elkevert tej vagy tejföl is megfelel az aktiváláshoz.
  3. A nyers masszát ne hagyjuk sokáig állni, mert ha elillan a belejuttatott levegő, akkor összeesik.
  4. A legegyszerűbb és a leggyorsabb fagylaltoskanállal egyforma adagokban szétosztani a tésztát a muffintepsi mélyedéseiben.
  5. A szilikonforma könnyen tisztítható és papírkapszli nélkül is egyszerűen kiszedhető belőle a süti. A biztonság kedvéért a tepsiben töltsük meg, mert a massza könnyen kifolyik, ha a teli szilikonformákat akarjuk egyenként a tepsibe vagy a sütőbe ügyeskedni. A hagyományos fémformák és muffitepsik kellően stabilak, és kiváló a hőelosztásuk. Ezekbe sem kell papírt tennünk, ha tapadásmentesek.
  6. A legtöbb muffinnak elég 15 perc a sütőben. Próbaképpen szúrjunk hústűt a közepébe, és ha tiszta, amikor kihúzzuk, akkor készen is van a süti. Amennyiben a tű ragacsos, akkor kb. 5 perc múlva ismételjük meg az ellenőrzést.
  7. Ha töltött muffin készítünk, sütés előtt a tésztával félig rakott formákba tegyünk valami finomságot: csokidarabkát, friss vagy aszalt gyümölcsöt, dzsemet, mogyorókrémet. Kanalazzunk erre annyi tésztát, hogy a forma kb. 3/4-éig érjen, és mehet is a sütőbe. Lédús gyümölcs (pl. szilva, eper) esetén a tésztába kevesebb tej, illetve több liszt kell. A sima muffin tetejére készíthetünk cukormázt, vagy mascarponés, esetleg vajas krémet – így lesz belőle cupcake!
  8. Ha mindent jól csináltunk, nem valószínű, hogy marad a sütiből, de ha mégis, akkor légmentesen zárható dobozban, szobahőmérsékleten frissen tartható 3 napig. Amennyiben előre megfontolt szándékkal sokat sütöttünk, akkor a többletet máz és töltelék nélkül fagyasszuk le, 2 hónapig eláll. A (24 óra alatt, szobahőmérsékleten) felengedett muffint forrósítsuk fel a sütőben vagy a kenyérpirító zsemlefeltétjén, és olyan lesz, mint a friss!
Muffin /Fotó: Shutterstock
Muffin /Fotó: Shutterstock

A legfinomabb muffin alapreceptje

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1/2 tk só
  • 3 tk sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 0,6 dl olaj

A formához:

  • vaj

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a sütőport. Egy másik tálban elkeverjük a tejet, a tojást és a cukrot, majd hozzáadjuk az olajat, és ezt is elkeverjük.
  2. A nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz öntjük, és addig keverjük, amíg összeáll sűrű tésztává. Nem kell kidolgozni, nem kell vele foglalkozni, ha csomós a tészta. Ettől egyszerű és tökéletes a muffin, hogy sütés közben majd „helyrejön”.
  3. Tetszés szerint csokit és gyümölcsöt adunk hozzá, majd lazán elkeverjük. (Kb. 20 dkg-ot vesz fel ezekből ez a mennyiségű tészta.)
  4. Kivajazzuk egy muffinsütő forma tetejét - erre azért van szükség, hogy a megemelkedő muffinokat könnyen ki tudjuk venni. Beletesszük a formába a muffinpapírokat.
  5. A tésztát a formákba kanalazzuk. Az amerikaiak ehhez általában fagyiskanalat használnak - egy muffin kb. egy kanál. Ha nincs ilyen, akkor evőkanál is jó, abból kb. 3 púpozott. Elosztjuk a tésztát egyenletesen, kb. a forma 3/4-éig fog érni.
  6. Sütőbe tesszük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ha kész, kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

A csokis változatot pedig nézd meg videón!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.