A muffin a világ egyik legegyszerűbb süteménye, mondhatni elronthatatlan - ám mégis előfordulhat, hogy nem úgy sikerül, ahogy az mi elképzeltük. Nos, ez az alábbi alapvetések betartásával majdhogynem kizárt.
A könnyen függőséget okozó, veszedelmesen finom falatnyi sütik még tökéletesebbre sikerülnek, ha betartod ezt a 8 alapszabályt!
így lesz tökéletes a muffinod
Ne zúdítsunk össze mindent, két tálllal dolgozzunk! Az egyik tálban a nedves hozzávalókat keverjük össze a cukorral. A másikban vegyítsük el a száraz alapanyagokat, majd több részletben adjuk hozzá - vagy szitáljuk hozzá - a szárazat a nedves masszához, majd habverővel, fakanállal vagy tésztalapáttal forgassuk bele. Csak addig kell keverni, amíg a liszt már nem látszódik a tésztában.
Akár sütőport, akár szódabikarbónát ír a recept, a lényeg, hogy gondosan keverjük el a liszttel, mert csak így emelik meg egyenletesen a tésztát. A kettő között annyi a különbség, hogy a szódabikarbóna csak savas anyaggal, pl. íróval együtt fejti ki a hatását. Író híján pár csepp citromlével elkevert tej vagy tejföl is megfelel az aktiváláshoz.
A nyers masszát ne hagyjuk sokáig állni, mert ha elillan a belejuttatott levegő, akkor összeesik.
A legegyszerűbb és a leggyorsabb fagylaltos kanálall egyforma adagokban szétosztani a tésztát a muffintepsi mélyedéseiben.
A szilikonforma könnyen tisztítható és papírkapszli nélkül is egyszerűen kiszedhető belőle a süti. A biztonság kedvéért a tepsiben töltsük meg, mert a massza könnyen kifolyik, ha a teli szilikonformákat akarjuk egyenként a tepsibe vagy a sütőbe ügyeskedni. A hagyományos fémformák és muffitepsik kellően stabilak, és kiváló a hőelosztásuk. Ezekbe sem kell papírt tennünk, ha tapadásmentesek.
A legtöbb muffinnak elég 15 perc a sütőben. Próbaképpen szúrjunk hústűt a közepébe, és ha tiszta, amikor kihúzzuk, akkor készen is van a süti. Amennyiben a tű ragacsos, akkor kb. 5 perc múlva ismételjük meg az ellenőrzést.
Ha töltött muffin készítenénk, sütés előtt a tésztával félig rakott formákba tegyünk valami finomságot: csokidarabkát, friss vagy aszalt gyümölcsöt, dzsemet, mogyorókrémet. Kanalazz erre annyi tésztát, hogy a forma kb. 3/4-éig érjen, és mehet a sütőbe. Lédús gyümölcs (pl. szilva, eper) esetén a tésztába kevesebb tej, illetve több liszt kell. A sima muffin tetejétre készíthetsz cukormázat, vagy mascarponés, esetleg vajas krémet - így lesz belőle cupcake!
Ha mindent jól csináltál, nem valószínű, hogy marad a sütiből, de ha mégis, akkor légmentesen zárható dobozban, szobahőmérsékleten frissen tarthatod 3 napig. Amennyiben előre megfontolt szándékkal sokat sütöttél, akkor a többletet máz és töltelék nélkül fagyaszd le, 2 hónapig eláll. A (24 óra alatt, szobahőmérsékleten) felengedett muffint forrósítsd fel a sütőben vagy a kenyérpirító zsemlefeltétjén, és olyan lesz, mint a friss!
A legfinomabb muffin alaprecept:
25 dkg liszt
1/2 tk só
3 tk sütőpor
2,5 dl tej
1 db tojás
10 dkg cukor
0,6 dl olaj
A formához:
vaj
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a sütőport. Egy másik tálban elkeverjük a tejet, a tojást és a cukrot, majd hozzáadjuk az olajat, és ezt is elkeverjük.
A nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz öntjük, és addig keverjük, amíg összeáll sűrű tésztává. Nem kell kidolgozni, nem kell vele foglalkozni, ha csomós a tészta. Ettől egyszerű és tökéletes a muffin, hogy sütés közben majd „helyrejön”.
Tetszés szerint csokit és gyümölcsöt adunk hozzá, majd lazán elkeverjük. (Kb. 20 dkg-ot vesz fel ezekből ez a mennyiségű tészta.)
Kivajazzuk egy muffinsütő forma tetejét - erre azért van szükség, hogy a megemelkedő muffinokat könnyen ki tudjuk venni. Beletesszük a formába a muffinpapírokat.
A tésztát a formákba kanalazzuk. Az amerikaiak ehhez általában fagyiskanalat használnak - egy muffin kb. egy kanál. Ha nincs ilyen, akkor evőkanál is jó, abból kb. 3 púpozott. Elosztjuk a tésztát egyenletesen, kb. a forma 3/4-éig fog érni.
Sütőbe tesszük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ha kész, kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.