Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Praktikus

Így lesz tökéletes a muffin - 8 tipp a tuti sikerhez!

A muffin a világ egyik legegyszerűbb süteménye, mondhatni elronthatatlan - ám mégis előfordulhat, hogy nem úgy sikerül, ahogy az mi elképzeltük. Nos, ez az alábbi alapvetések betartásával majdhogynem kizárt.

A könnyen függőséget okozó, veszedelmesen finom falatnyi sütik még tökéletesebbre sikerülnek, ha betartod ezt a 8 alapszabályt!

Ha mindent jól csináltál, nem valószínű, hogy marad a sütiből, de ha mégis, akkor légmentesen zárható dobozban, szobahőmérsékleten frissen tarthatod 3 napig (Fotó: Shutterstock)
Ha mindent jól csináltál, nem valószínű, hogy marad a sütiből, de ha mégis, akkor légmentesen zárható dobozban, szobahőmérsékleten frissen tarthatod 3 napig (Fotó: Shutterstock)

így lesz tökéletes a muffinod

  1. Ne zúdítsunk össze mindent, két tálllal dolgozzunk! Az egyik tálban a nedves hozzávalókat keverjük össze a cukorral. A másikban vegyítsük el a száraz alapanyagokat, majd több részletben adjuk hozzá - vagy szitáljuk hozzá - a szárazat a nedves masszához, majd habverővel, fakanállal vagy tésztalapáttal forgassuk bele. Csak addig kell keverni, amíg a liszt már nem látszódik a tésztában.
  2. Akár sütőport, akár szódabikarbónát ír a recept, a lényeg, hogy gondosan keverjük el a liszttel, mert csak így emelik meg egyenletesen a tésztát. A kettő között annyi a különbség, hogy a szódabikarbóna csak savas anyaggal, pl. íróval együtt fejti ki a hatását. Író híján pár csepp citromlével elkevert tej vagy tejföl is megfelel az aktiváláshoz.
  3. A nyers masszát ne hagyjuk sokáig állni, mert ha elillan a belejuttatott levegő, akkor összeesik.
  4. A legegyszerűbb és a leggyorsabb fagylaltos kanálall egyforma adagokban szétosztani a tésztát a muffintepsi mélyedéseiben.
  5. A szilikonforma könnyen tisztítható és papírkapszli nélkül is egyszerűen kiszedhető belőle a süti. A biztonság kedvéért a tepsiben töltsük meg, mert a massza könnyen kifolyik, ha a teli szilikonformákat akarjuk egyenként a tepsibe vagy a sütőbe ügyeskedni. A hagyományos fémformák és muffitepsik kellően stabilak, és kiváló a hőelosztásuk. Ezekbe sem kell papírt tennünk, ha tapadásmentesek.
  6. A legtöbb muffinnak elég 15 perc a sütőben. Próbaképpen szúrjunk hústűt a közepébe, és ha tiszta, amikor kihúzzuk, akkor készen is van a süti. Amennyiben a tű ragacsos, akkor kb. 5 perc múlva ismételjük meg az ellenőrzést.
  7. Ha töltött muffin készítenénk, sütés előtt a tésztával félig rakott formákba tegyünk valami finomságot: csokidarabkát, friss vagy aszalt gyümölcsöt, dzsemet, mogyorókrémet. Kanalazz erre annyi tésztát, hogy a forma kb. 3/4-éig érjen, és mehet a sütőbe. Lédús gyümölcs (pl. szilva, eper) esetén a tésztába kevesebb tej, illetve több liszt kell. A sima muffin tetejétre készíthetsz cukormázat, vagy mascarponés, esetleg vajas krémet - így lesz belőle cupcake!
  8. Ha mindent jól csináltál, nem valószínű, hogy marad a sütiből, de ha mégis, akkor légmentesen zárható dobozban, szobahőmérsékleten frissen tarthatod 3 napig. Amennyiben előre megfontolt szándékkal sokat sütöttél, akkor a többletet máz és töltelék nélkül fagyaszd le, 2 hónapig eláll. A (24 óra alatt, szobahőmérsékleten) felengedett muffint forrósítsd fel a sütőben vagy a kenyérpirító zsemlefeltétjén, és olyan lesz, mint a friss!
Muffin /Fotó: Shutterstock
Muffin /Fotó: Shutterstock


A legfinomabb muffin alaprecept:

  • 25 dkg liszt
  • 1/2 tk só
  • 3 tk sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 0,6 dl olaj

A formához:

  • vaj

Elkészítése:

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a sütőport. Egy másik tálban elkeverjük a tejet, a tojást és a cukrot, majd hozzáadjuk az olajat, és ezt is elkeverjük.
  2. A nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz öntjük, és addig keverjük, amíg összeáll sűrű tésztává. Nem kell kidolgozni, nem kell vele foglalkozni, ha csomós a tészta. Ettől egyszerű és tökéletes a muffin, hogy sütés közben majd „helyrejön”.
  3. Tetszés szerint csokit és gyümölcsöt adunk hozzá, majd lazán elkeverjük. (Kb. 20 dkg-ot vesz fel ezekből ez a mennyiségű tészta.)
  4. Kivajazzuk egy muffinsütő forma tetejét - erre azért van szükség, hogy a megemelkedő muffinokat könnyen ki tudjuk venni. Beletesszük a formába a muffinpapírokat.
  5. A tésztát a formákba kanalazzuk. Az amerikaiak ehhez általában fagyiskanalat használnak - egy muffin kb. egy kanál. Ha nincs ilyen, akkor evőkanál is jó, abból kb. 3 púpozott. Elosztjuk a tésztát egyenletesen, kb. a forma 3/4-éig fog érni.
  6. Sütőbe tesszük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ha kész, kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.