Krémes spenótfőzelék
Mákos guba
Az eredeti Baklava
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mirinda-szelet
Dödölle - az eredeti recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Amerikai almás pite sós karamellel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta
Ha többnyire te is 2-3 főre tervezed a menüt otthon, könnyen lehet, hogy hirtelen elbizonytalanodsz, mennyit is kellene főznöd, amikor akár hétvégén, akár ünnepi alkalmakkor nagyobb vendégsereg fogadására készülsz. Hoztunk egy kis útmutatót, ami segít meghatározni az adagnagyságokat. hogy biztosan mindenki jóllakjon.

Amikor valamilyen alkalomból vendégeket hívunk meg egy közös étkezésre, gyakran felmerülhet bennünk a kérdés: mennyit főzzünk, hogy mindenki jóllakjon, de ne is maradjon meg túl sok étel? Az adagok pontos megtervezése persze nemcsak a pazarlás elkerülése miatt fontos, hanem azért is, hogy meghívottaink elégedetten távozzanak. Hiszen minden házigazda számára az a legnagyobb elismerés, ha vendégei jól érzik magukat nála. Az alábbi útmutató nyújthat egy kis segítséget az adagok kiszámolásában, de fontos figyelembe venni, hogy ezek a mennyiségek átlagos felnőttekre vonatkoznak. A meghívottak aktuális étvágya, életkora, de még akár az évszak is befolyásolhatja, hogy ténylegesen mennyi étel fogy el.  

útmutató az adagokhoz
Ha általában csak pár fős menüt készítesz, jól jöhet egy útmutató az adagokhoz, amikor nagyobb társaságot vársz 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Útmutató az adagok kiszámolásához, avagy mennyi egy…

Átlagos adag hús

Nem mindegy, milyen fajta húsos ételt készítesz. Ha natúr szeletként vagy rántott húsként tálalod, akkor nagyjából 15 dkg-mal számolj fejenként. Ha azonban pörköltbe, raguba teszed, kevesebb is elég, körülbelül 9 dkg, hiszen köret is jár mellé. A rakottasok, mivel általában zöldséggel, sajttal, tejföllel kombináljuk, még kevesebb húst igényelnek, ezekben az 5 dkg / fős adagokkal érdemes számolni. 

Recept
Egyszerű
Rántott hús kétféle panírral
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Marhapörkölt zöldségekkel
120 perc
4 adag
Költséges
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
75 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Átlagos adag köret

A tésztafélék, gabonák mennyisége függhet attól, hogy milyen formában tálaljuk. Ha kísérő körete a főételnek, akkor nagyjából 8 dkg-nyit, ha pedig salátaalap (pl. tabuleh) készül belőle, akkor elegendő 6 dkg-mal számolnunk fejenként. 

Átlagos adag zöldség

A zöldségekből minél többet és minél változatosabban fogyasztunk, annál jobb. Főzelékbe bőven kerülhet belőle, kb. 25 dkg-nyi; salátákban 15-20 dkg-mal számolhatunk; míg a burgonyával kicsit visszafogottabban számoljunk – belőle kb. 12 dkg is elegendő. 

Recept
Egyszerű
Borsófőzelék liszt nélkül
60 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sültcékla-saláta
75 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Rozmaringos krumpli
55 perc
4 adag
Tovább a recepthez
recept

Átlagos adag sütemény

Természetesen általában desszertre is vendégül látjuk a meghívott társaságot. A sós és édes aprósüteményekből körülbelül 10 dkg-nyit számolhatunk fejenként, de azért vegyük figyelembe, hogy sokan kifejezetten édesszájúak, illetve azt, hogy ha ital is fogy, a sós nassolnivalók kelendőbbek. A kevert tésztás és krémes süteményekből pedig 15-20 dkg-ot számoljunk.

Recept
Egyszerű
Villámgyors sajtos ropogós
30 perc
25 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sajtos-baconös párna
35 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Mustáros-kolbászos sajtos kifli
30 perc
12 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Rafinált
Klasszikus linzer recept
55 perc
6 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Reszelt túrós sütemény
95 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Tiramisu (autentikus recept)
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Gyertek máskor is!

Ha igazán kedves házigazdák szeretnénk lenni, és arra vágyunk, hogy máskor is nálunk jöjjön össze a család vagy a baráti társaság, legyünk extrán figyelmesek. Ha tudjuk, hogy a vendégeink között vannak speciális étrendet követők, például vegetáriánusok vagy valamilyen alapanyagra érzékenyek, akkor rájuk külön is gondoljunk, és ha tehetjük, készítsünk a számukra megfelelő finomságokat is. 

Az pedig már a hab a tortán, ha a szezonnak is megfelelő alapanyagokat használunk fel, növelve ezzel az egészségtudatosságot is a társaságban. 

(Forrásunk)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.