Amikor valamilyen alkalomból vendégeket hívunk meg egy közös étkezésre, gyakran felmerülhet bennünk a kérdés: mennyit főzzünk, hogy mindenki jóllakjon, de ne is maradjon meg túl sok étel? Az adagok pontos megtervezése persze nemcsak a pazarlás elkerülése miatt fontos, hanem azért is, hogy meghívottaink elégedetten távozzanak. Hiszen minden házigazda számára az a legnagyobb elismerés, ha vendégei jól érzik magukat nála. Az alábbi útmutató nyújthat egy kis segítséget az adagok kiszámolásában, de fontos figyelembe venni, hogy ezek a mennyiségek átlagos felnőttekre vonatkoznak. A meghívottak aktuális étvágya, életkora, de még akár az évszak is befolyásolhatja, hogy ténylegesen mennyi étel fogy el.
Nem mindegy, milyen fajta húsos ételt készítesz. Ha natúr szeletként vagy rántott húsként tálalod, akkor nagyjából 15 dkg-mal számolj fejenként. Ha azonban pörköltbe, raguba teszed, kevesebb is elég, körülbelül 9 dkg, hiszen köret is jár mellé. A rakottasok, mivel általában zöldséggel, sajttal, tejföllel kombináljuk, még kevesebb húst igényelnek, ezekben az 5 dkg / fős adagokkal érdemes számolni.
A tésztafélék, gabonák mennyisége függhet attól, hogy milyen formában tálaljuk. Ha kísérő körete a főételnek, akkor nagyjából 8 dkg-nyit, ha pedig salátaalap (pl. tabuleh) készül belőle, akkor elegendő 6 dkg-mal számolnunk fejenként.
A zöldségekből minél többet és minél változatosabban fogyasztunk, annál jobb. Főzelékbe bőven kerülhet belőle, kb. 25 dkg-nyi; salátákban 15-20 dkg-mal számolhatunk; míg a burgonyával kicsit visszafogottabban számoljunk – belőle kb. 12 dkg is elegendő.
Természetesen általában desszertre is vendégül látjuk a meghívott társaságot. A sós és édes aprósüteményekből körülbelül 10 dkg-nyit számolhatunk fejenként, de azért vegyük figyelembe, hogy sokan kifejezetten édesszájúak, illetve azt, hogy ha ital is fogy, a sós nassolnivalók kelendőbbek. A kevert tésztás és krémes süteményekből pedig 15-20 dkg-ot számoljunk.
Ha igazán kedves házigazdák szeretnénk lenni, és arra vágyunk, hogy máskor is nálunk jöjjön össze a család vagy a baráti társaság, legyünk extrán figyelmesek. Ha tudjuk, hogy a vendégeink között vannak speciális étrendet követők, például vegetáriánusok vagy valamilyen alapanyagra érzékenyek, akkor rájuk külön is gondoljunk, és ha tehetjük, készítsünk a számukra megfelelő finomságokat is.
Az pedig már a hab a tortán, ha a szezonnak is megfelelő alapanyagokat használunk fel, növelve ezzel az egészségtudatosságot is a társaságban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.