Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Praktikus

Menütervezés lépésről lépésre, avagy így tudd le a heti főzést egy nap alatt

Az utóbbi években töretlenül népszerű az úgynevezett meal prep, ami dióhéjban az ételek 4-7 napra előre elkészítését jelenti. Ha célul tűzted ki, hogy idén egészségtudatosabb leszel, ez a módszer neked való.

Időt, energiát, sőt még pénzt is spórolhatunk azzal, ha több napra előre megtervezzük az étkezéseinket és elkészítjük az ételeinket. Nem beszélve arról, hogy így sokkal kisebb eséllyel kísért meg minket a közeli gyorsétterem, így aztán a fogyásban is segítségünkre lehet ez a technika.
Ha egy ideje már fontolgatod, hogy te is előre elkészítsd a heti menüdet, ne habozz tovább, lépésről lépésre segítünk, hogy profi legyél.

Időt, energiát és pénzt is spórolhatunk, ha előre megtervezzük a heti menüt (Fotó: Shutterstock)
Időt, energiát és pénzt is spórolhatunk, ha előre megtervezzük a heti menüt (Fotó: Shutterstock)

Menütervezés 5 pontban

Először is szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk, mennyi napra és hány adag ételt szeretnénk előre elkészíteni. Ahhoz, hogy a leggazdaságosabb menüt tervezzük, a következő szempontokat kell figyelembe venni.

  1. Nézzünk szét otthon, milyen alapanyagok állnak már rendelkezésre. Ellenőrizzük a lejárati időket is, és kezdjük azok felhasználásával, amelyek eltarthatósága korábban ér véget.
  2. Ha van a hűtőnkben vagy a fagyasztónkban még fogyasztható maradék étel, indítsuk a menüt olyan fogásokkal, amelyekben ezeket hasznosítani tudjuk.
  3. Írjunk listát azokról az ételekről, amiket szeretünk, és amiket szívesen ennénk az adott héten.
  4. Emellett pedig listázzuk azokat a fogásokat is, amiket szeretnénk kipróbálni, bevenni a repertoárba.
  5. Süssünk-főzzünk gazdaságosan, azaz egyrészt készítsünk nagyobb adagokat azokból az összetevőkből, amelyek jól bírják a fagyasztást, ezáltal mindig lesz maradék étel, ami jó kiindulási alap. Másrészt gondoljuk át, hogy mi készülhet például a sütőben egy időben, ezáltal energiát, pénzt spórolhatunk.
  6. Válasszunk olyan ételeket, amelyekben egy-két alap összetevő megegyezik, például sült húsból lehet tépett húsos szendvics, ugyanakkor zöldséges körettel is kitűnő ebéd.
A különböző köreteket variálva a sült csirke sem lesz unalmas fogás (Fotó: Shutterstock)
A különböző köreteket variálva a sült csirke sem lesz unalmas fogás (Fotó: Shutterstock)

Milyen ételek alkalmasak a dobozolásra?

Ehhez fontos megtapasztalni a saját „korlátainkat”, azaz, hogy mi az, amit 2-3 naposan is jólesően el tudunk fogyasztani, ugyanis a hűtőszekrényben tárolva sok étel veszíthet ízletességéből. Azonban a legtöbb ételt általában minden gond nélkül őrizhetjük több napig, így alkalmasak a bedobozolásra a

  • főtt gabona- és tésztafélék,
  • főtt bab,
  • főtt hús,
  • sült zöldségek,
  • friss zöldségek (zeller, sárgarépa, paprika, retek stb.),
  • friss gyümölcsök (alma, narancs),
  • diófélék, olajos magvak,
  • sajt,
  • szószok és mártogatósok (például salátaöntetek, hummusz stb.).

Ezzel szemben nem ajánlott sokáig tárolni a puhább zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a salátafélék és a bogyós gyümölcsök, valamint a ropogós ételeket (például a zabkása feltéteként a kekszet jobb, ha az elfogyasztása előtt adjuk a reggelinkhez).

Akár két-háromféle ételt is elkészíthetünk több napra előre (Fotó: Shutterstock)
Akár két-háromféle ételt is elkészíthetünk több napra előre (Fotó: Shutterstock)

Meddig tarthatók el az ételek?

A legtöbb fogásra igaz, hogy 3-4 napig gond nélkül tárolható dobozban, a hűtőszekrényben. Vannak ételek, amelyek ennél is tovább bírják, ahogy olyanok is, amik rövidebb ideig. Mivel az eltarthatóság nagyban függ az elkészítési és a tárolási módtól, sőt, akár még a hűtőszekrény teljesítményétől is, ezért fontos, hogy étkezés előtt győződjünk meg az étel fogyaszthatóságáról.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.