Az Eventrend Group, egy magyar tulajdonú, vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cégcsoport közvélemény-kutatása a magyarok étterembejárási és költési szokásait vizsgálta, és arra kereste a választ, mit gondolnak a magyar vendégek az éttermi árakról, illetve milyen gyakran és mennyiért hajlandóak lecserélni a házi kosztot.
A megkérdezettek csaknem fele (42%) úgy gondolja, a magyarországi vendéglátóhelyek díjszabása túlárazott, de kicsivel többen vannak azok (45%), akik még elfogadhatónak tartják az étlapra került fogások árát. A válaszadók 7%-a szerint pedig megfizethetetlenek az éttermi árak. Elenyésző azok száma, akik úgy vélik, más európai városokhoz viszonyítva még mindig a magyar vendéglátóegységek az olcsóbbak.
A kutatásból kiderült, elsősorban az átlag feletti jövedelemmel rendelkező, 18–29 év közötti, diplomás férfiak látogatják a vendéglátóegységeket, akikre az élményorientáltság jellemző, vagyis feltehetően nem csak az étel, hanem az éttermi hangulat miatt járnak el.
Ez egybecseng azzal az eredménnyel, hogy mi ösztönzi az étterembe járást. A válaszadók többsége elsősorban baráti találkozók (36%) és személyes ünnepek (születésnap, évforduló – 35%) miatt látogat meg egy-egy vendéglátóhelyet.
A megkérdezettek arról is beszámoltak, milyen rendszerességgel választják az éttermi kínálatot. A legtöbben (25%) vannak azok, akik havonta járnak étterembe, őket meglepő módon az évente 1-2 alkalommal étterembe járók követik (20%), majd az évente többször (18%), a havonta többször (14%), a hetente (12%), végül a hetente többször (11%) következnek a sorban.
A havi átlagos éttermi kiadás 23,4 ezer forint a válaszadó magyar vendégek körében, ez azonban nem teljesen pontos adat, mivel a megkérdezettek harmada nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy mennyit költ havonta éttermi fogásokra – derül ki a Világgazdaság cikkéből.
Az átlagos éttermi kiadás négy költési sáv adataiból alakult. A havonta
adataiból.
A felmérésből az is kiderült, egy fő teljes éttermi fogyasztásáért 8500 forintot tartanak reálisnak a válaszadók.
Érdemes még említést tenni arról, hogy kiderült, a rendszeresen étterembe járók főleg baráti ajánlásokra alapozva keresnek fel egy-egy vendéglátóhelyet, semmint szakértői véleményeket figyelembe véve.
Az adatokból az is megmutatkozik, hogy a magyar vendégek számára is egyre fontosabb az egészségtudatos kínálat, és hogy mentes fogásokból is válogathassanak. Az olyan klasszikusok, mint a rántott sajt persze még tartják magukat, de a különlegesebb ételek is egyre népszerűbbek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.