Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egy friss és reprezentatív kutatásból kiderült, milyen gyakran járnak étterembe a magyarok, mennyit szánnak erre a kiadásra egy hónapban, és hogy mi a lélektani határ, ha az étlapról kell rendelni. Lássuk, hogyan vélekednek a válaszadók az éttermi árakról, mutatjuk az eredményeket!

Az Eventrend Group, egy magyar tulajdonú, vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cégcsoport közvélemény-kutatása a magyarok étterembejárási és költési szokásait vizsgálta, és arra kereste a választ, mit gondolnak a magyar vendégek az éttermi árakról, illetve milyen gyakran és mennyiért hajlandóak lecserélni a házi kosztot.  

éttermi árak
Az éttermi árak a megkérdezettek 7%-a számára megfizethetetlenek 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Túlzásnak tartják az éttermi árakat

A megkérdezettek csaknem fele (42%) úgy gondolja, a magyarországi vendéglátóhelyek díjszabása túlárazott, de kicsivel többen vannak azok (45%), akik még elfogadhatónak tartják az étlapra került fogások árát. A válaszadók 7%-a szerint pedig megfizethetetlenek az éttermi árak. Elenyésző azok száma, akik úgy vélik, más európai városokhoz viszonyítva még mindig a magyar vendéglátóegységek az olcsóbbak. 

Ki, miért és milyen gyakran megy étterembe?

A kutatásból kiderült, elsősorban az átlag feletti jövedelemmel rendelkező, 18–29 év közötti, diplomás férfiak látogatják a vendéglátóegységeket, akikre az élményorientáltság jellemző, vagyis feltehetően nem csak az étel, hanem az éttermi hangulat miatt járnak el. 

Ez egybecseng azzal az eredménnyel, hogy mi ösztönzi az étterembe járást. A válaszadók többsége elsősorban baráti találkozók (36%) és személyes ünnepek (születésnap, évforduló – 35%) miatt látogat meg egy-egy vendéglátóhelyet. 

A megkérdezettek arról is beszámoltak, milyen rendszerességgel választják az éttermi kínálatot. A legtöbben (25%) vannak azok, akik havonta járnak étterembe, őket meglepő módon az évente 1-2 alkalommal étterembe járók követik (20%), majd az évente többször (18%), a havonta többször (14%), a hetente (12%), végül a hetente többször (11%) következnek a sorban. 

Hol a lélektani határ? 

A havi átlagos éttermi kiadás 23,4 ezer forint a válaszadó magyar vendégek körében, ez azonban nem teljesen pontos adat, mivel a megkérdezettek harmada nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy mennyit költ havonta éttermi fogásokra – derül ki a Világgazdaság cikkéből. 

Az átlagos éttermi kiadás négy költési sáv adataiból alakult. A havonta

  1. 5-10 ezer forintot költők (17%),
  2. 10-15 ezret költők (9%),
  3. 15-20 ezer forintot költők (21%) és a
  4. 20-50 ezer forint költők (18%)

adataiból. 

A felmérésből az is kiderült, egy fő teljes éttermi fogyasztásáért 8500 forintot tartanak reálisnak a válaszadók. 

Érdemes még említést tenni arról, hogy kiderült, a rendszeresen étterembe járók főleg baráti ajánlásokra alapozva keresnek fel egy-egy vendéglátóhelyet, semmint szakértői véleményeket figyelembe véve. 

Az adatokból az is megmutatkozik, hogy a magyar vendégek számára is egyre fontosabb az egészségtudatos kínálat, és hogy mentes fogásokból is válogathassanak. Az olyan klasszikusok, mint a rántott sajt persze még tartják magukat, de a különlegesebb ételek is egyre népszerűbbek.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.