Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Babgulyás
Vadas marha
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csupacsokis brownie
Dödölle - az eredeti recept
Kínai szezámmagos csirke
Tojásos nokedli fejes salátával
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Zsemlegombóc
Ahogy az olaszoknak a pizza, a franciáknak a croissant, az osztrákoknak a bécsi szelet, a görögöknek a muszaka – és még sorolhatnánk –, úgy a magyar konyhának is megvannak a jellegzetes ételei. A gulyás, a lángos és a főzelékek mellett néhány ikonikus desszert is öregbíti hazánk gasztronómiai hírnevét. Döntsd el te, hogy melyik a legjobb, sőt, készítsd is el a receptjeink segítségével.

Minden ország konyhájának megvannak a jellegzetes ételei, amiket nemcsak a helyiek, de az odalátogató vendégek is előszeretettel kóstolnak meg. A magyar gasztronómiai különleges levesei és főételei is széles körben kedveltek, ugyanakkor némelyik igencsak megosztja a külföldieket. Ezzel szemben az itthoni édességekért kivétel nélkül rajonganak, sőt az egyiket a legjobb túrós sütik top 10-es mezőnyébe is beválasztották. 

legjobb magyar desszert
A legjobb magyar desszertek világszerte elismerésnek örvendenek
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A legjobb magyar desszertek

Ismerd meg az ikonikus magyar desszertek rövid történetét, és szavazz a kedvencedre! Derítsük ki, a hazai közönség melyiket szereti leginkább! 

Dobostorta

Az elegáns desszertet Dobos C. József cukrászmester alkotta meg, amikor – a szóbeszéd szerint – inasa köpüléskor só helyett cukrot adott a vajhoz. A mester az elrontott alapanyagból kikísérletezte az ikonikus csokoládés vajkrémet. A történetből annyi biztosan igaz, hogy a dobostorta megálmodója a névadó híres cukrász, aki először 1885-ben mutatta be alkotását a közönségnek. És az is bizonyos, hogy az ellenállhatatlan desszert azonnal elindult világhódító útjára. A korabeli desszertek közül kitűnt egyszerűségével, eleganciájával. A csokoládés vajkrém is új találmány volt, előtte főzött krémmel, tejszínhabbal készültek a torták. 

Recept
Bonyolult
Dobostorta
90 perc
4 adag
Költséges
Tovább a recepthez
recept

A desszert jellegzetes ízvilágát a puha piskóta, a csokoládékrém és a roppanó karamellréteg adja. Az eredeti recept éveken át titkos volt, végül 1906-ban a mester közkinccsé bocsátotta, így ma mindenki számára elérhető

Rákóczi-túrós

Az eredetileg Rákóczi-túrós lepényként nevezett desszert feltehetően a 20. század első harmadában jött létre, nevét Rákóczi János cukrászmesterről kapta, akinek a kevésbé ismert, borjóhátszínből készült magyar (vagy Rákóczi-) rostélyost is köszönhetjük. Hogy valóban ő volt-e a sütemény megálmodója, az vita tárgyát képezi, annyi azonban biztos, hogy az édesség a mai napig népszerű mind a cukrászdákban, mind pedig házilag készítve. Az ikonikus desszertet a külföldiek is kedvelik, ez a hetedik a legjobb túrós sütik sorában. 

Recept
Mester
Rákóczi-túrós
60 perc
8 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

Az omlós tésztaalapra túrós töltelék kerül, amit egy réteg baracklekvár és tojásfehérjehab koronáz meg. A krémes, savanykás és édes ízek harmóniája teszi ellenállhatatlanná.

Somlói galuska

A magyar cukrászat egyik legismertebb édessége az 1950-es évek végén készült először, megálmodása a híres Gundel-étterem főpincéréhez, Gollerits Károlyhoz köthető, míg a megalkotás Szőcs József Béla cukrászmester érdeme. Ő nevezte el a süteményt, mégpedig a fóti Somlyó nevű dombról. Végül azért lett somlói a neve, mert 1958-ban, a brüsszeli világkiállításon (ahol díjat nyert az édesség) valaki véletlenül lehagyta az ipszilont az eredetileg somlyói-galuska nevéből.

Recept
Bonyolult
A legfinomabb somlói galuska
150 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

A somlói galuska rendkívül gazdag ízvilágú desszert. Háromféle piskótát (vaníliás, kakaós és diós) kombinál, amelyeket édes vaníliakrém, csokoládéöntet és tejszínhab egészít ki. Az elkészítése nem a legegyszerűbb, de az íze minden befektetett munkát megér. 

Rigójancsi

A rigójancsi eredete egy romantikus szerelmi történethez fűződik. A nevét Rigó Jancsiról, a híres cigányprímásról kapta, aki beleszeretett, elcsábította, majd feleségül vette a belga herceg nejét, Clara Wardot. Egy párizsi étteremben találkoztak, ahol Jancsi zenészként, Clara a férjével vendégként tartózkodott. Egymásba szerettek, és a helyi lapok hosszú ideig cikkeztek a nem mindennapi házasságkötésről. A rigójancsit megálmodó cukrász a szerelmük tiszteletére nevezte el csokis desszertjét a muzsikusról. 

Recept
Egyszerű
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
40 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

Az extra csokis rigójancsi intenzív édes ízével mindenkit rabul ejt, éppúgy, mint amikor szerelmes a ember. 

Kürtőskalács

A kürtőskalács eredetileg Erdélyből származik, de mára Magyarország egyik legismertebb édességévé vált. A 18. században jelent meg, és hagyományosan ünnepi alkalmakon készítették. Míg klasszikus változatai korábban főleg az utcai árusok kínálatában volt elérhető, addig mára különleges ízesítésű variációit a cukrászdákban is megkóstolhatjuk. Különösen a téli vásárok kedvelt édessége, de fagylalttal töltve nyáron is népszerű.

Recept
Bonyolult
Kürtőskalács sütőben sütve
75 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

A kelt tésztát cukorban megforgatják, azután a hagyományos módszer szerint faszénen megsütik. A kész kalácsokat még melegen fahéjas, vaníliás vagy diós szórással ízesítik, ettől ellenállhatatlanul édes lesz. Nem könnyű az elkészítése, de otthon is bátran nekiállhatunk a fenti receptet követve. 

Eszterházy-torta

A vaníliás-diós ízvilágú desszert a magyar cukrászművészet büszkesége. Az Eszterházy-torta az Osztrák–Magyar Monarchia idejében született meg, alkotója bécsi és magyar cukrász is lehetett. Névadóként a források az Esterházy-család több tagját is említik. 

Recept
Mester
Eszterházy-torta
120 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

A hagyományos torta öt diós piskótából áll, köztük vaníliakrémmel, a tetején bevonattal és márványos mintával. Sokféle receptje ismert, ám mindegyikben közös, hogy a diós tészta tojássárgája nélkül készül. 

Gundel-palacsinta

Egy történet szerint a Gundel-család legismertebb étele valójában nem saját találmány. A dióval töltött, csokoládészósszal gazdagon tálalt desszertkülönlegességet Márai Sándor egyik színdarabjának premierje után a Gundelben tartott fogadás alkalmából készítették el a felesége kérésére. Állítólag Gundel Károlynak annyira megtetszett az édesség, hogy azonnal elkérte a receptet, és felvette az étlapra, akkor még Márai-palacsinta néven. 

Recept
Egyszerű
A legegyszerűbb Gundel-palacsinta
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

A klasszikus recept alapján kisütött palacsintákat diós töltelékkel töltjük meg, azután háromszögekre hajtjuk, és csokiöntettel meglocsolva tálaljuk.

SZAVAZÁS

Melyik a legjobb magyar édesség?

Nem találtad meg a kedvencedet? Írd meg, mi maradt le a listáról, vagy készítsd el, és töltsd fel a fotóját a Főzzünk együtt a Mindmegettével Facebook-csoportban! Ha pedig a Mindmegette videós tartalmai között is böngésznél, akkor kövess minket a TikTokon, vagy látogasd meg Youtube-fiókunkat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.