Az értékes tápanyagokat rejtő banán magas cukortartalma miatt remek ízesítője lehet a kevert tésztás sütiknek. Egy nagyobb banán kb. 27 g szénhidrátot tartalmaz, aminek a nagy része cukor, így önmagában is megállja a helyét édesítőereje miatt, vagyis nem kell plusz cukrot keverni a tésztába. Minél érettebb a banán, annál koncentráltabban tartalmaz cukrot, mert az érés során a szénhidrát-összetétele megváltozik: a keményítő mennyisége csökken, közben a banán édesebbé válik. Emellett a benne található vízben oldódó rost, a pektin mennyisége is nő, ez okozza a gyümölcs puhaságát, lágyságát. Az éréskor végbemenő folyamatok nem csak a banán édességét változtatják meg, de a belőle készült sütemények ízét, állagát is befolyásolják.
Számos érv szól a banánfogyasztás mellett, még úgy is, hogy magas szénhidráttartalmú gyümölcs. És persze nemcsak önmagában, hanem desszertek alapanyagaként is remek választás, az igazán érett banán a cukrot is kiváltja a süteményekben.
Arra azonban érdemes figyelni, hogy mennyire érett a banán, mert ez befolyásolhatja a tészta ízét és állagát is.
A nagyon érett banánban a magas pektintartalom lágy, nedves textúrát ad a sütiknek, azonban könnyen elronthatjuk a tésztát, ha túl sok folyadékot és cukrot teszünk hozzá pluszban. Általában emiatt válik gumissá a tészta. Ezzel szemben az éretlen banán alig édesíti meg a sütit, és kissé rágós, száraz textúrát eredményez. Ha nem elég érett banánnal kell dolgoznunk, akkor érdemes több folyadékot és cukrot is adni a tésztához.
A kétféle érettségű banán közti különbség nemcsak ízben, hanem ránézésre is megállapítható, a gasztronómiát a tudományos oldaláról megközelítő halfbatchbaking nevű Instagram-oldalra feltöltött videóban szemmel látható a banános muffinok közötti eltérés.
A legjobb, ha éppen érett banánokat tudunk felhasználni, mert ebben egyensúlyban van a keményítő és a cukor, illetve a rosttartalma is pont megfelelő ahhoz, hogy kellemesen puha állagot és finom ízt adjon a sütinknek.
Sok ízletes édességet készíthetünk az érett banán felhasználásával. Lehet belőle alakbarát amerikai palacsinta vagy, ami a legkézenfekvőbb, banánkenyér. De ha ezeket kezdenéd unni, ebben a korábbi cikkünkben öt remek receptet gyűjtöttünk össze, egytől egyig banántól édesek és mennyeiek.
Ha pedig egy szuper egyszerű, de extra finom desszertet dobnál össze, próbáld ki a sültbanán-receptünket!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.