Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Egészséges

Ha vásárláskor nem nézed, hol termett a zöldség, gyümölcs, nagyobb hiba, mint hinnéd

friss szőlő
Fotó: Shutterstock
Az EU-n kívülről érkező gyümölcsökben közel négyszer annyi növényvédőszer-maradék található, mint az unióban termettben - derült ki egy szőlőket vizsgáló kutatásból.

Az EU-n kívülről érkező gyümölcsökben közel négyszer annyi növényvédőszer-maradék található, mint az unióban termettben – derült ki egy szőlőket vizsgáló kutatásból, melyben a szennyezett gyümölcsökről nyerhettünk információt. A CVUA Stuttgart vizsgálata során azt szerették volna kideríteni, a szőlő származási helye befolyásolja-e a gyümölcs minőségét és biztonságát. Eredményeik arra intenek bennünket, hogy vásárláskor igenis nézzük meg, honnan származik az adott termék!

szennyezett gyümölcsök
A szennyezett gyümölcsök, zöldségek vegyszermaradványokat tartalmazhatnak

A Magyar Nemzet számolt be egy CVUA Stuttgart által végzett kutatásra, aminek során 64 csemegeszőlőt vizsgáltak meg, melyek Olaszországból, Dél-Afrikából és Törökországból származtak. Az elemzés során növényvédőszer-és szennyezőanyag-maradékokat kerestek a gyümölcsökben, és eredményeik szerint az unión kívülről importált szőlők közül nyolcban is a megengedett határértéket meghaladó mennyiségben fordult elő növényvédő szer – ugyanakkor a meghatározott értéket egy európai szőlő vegyszertartalma is meghaladta. Az ökológiai gazdálkodásból származó szőlőkben egyáltalán nem találtak növényvédőszer-maradékot a kutatók. A vizsgálat eredménye rávilágít, miért fontos megnézni, honnan származnak az adott gyümölcs. Törekedjünk rá, hogy helyben termő, a régióban őshonos, vagy legalább a kontinensen megtermett alapanyagokat válasszunk – környezetünknek és egészségünknek egyaránt ez a legjobb. 

Vegyszerekkel szennyezett gyümölcsök, zöldségek 

Amerikai vizsgálatok során összeállították a legpiszkosabb gyümölcsök, zöldségek listáját. Mint korábban írtuk, a felsorolás így alakult:

1. Eper

2. Spenót

3. Nektarin

4. Alma

5. Őszibarack

6. Körte

7. Cseresznye

8. Szőlő

9. Zeller

10. Paradicsom

11. Kaliforniai paprika

12. Burgonya

13. Uborka

14. Cseresznyeparadicsom

15. Kerti saláta

A fenti adatok mind külföldi kutatások eredményeit összegzik, így a magyar zöldségek és gyümölcsök állapotára nem feltétlenül következtethetünk belőle. Ugyanakkor a KSH adatai szerint a növényvédő szerek használata 2000 óta hazánkban is folyamatosan emelkedik. A Nébih minden évben végez szermaradék-vizsgálatokat, illetve panaszbejelentések esetén soron kívül is ellenőrizhetnek termékeket. Hazánkban az eddig vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában mutattak ki határérték feletti növényvédőszer-maradványt. Főleg rovarölő és gombaölő szerek szerepelnek határérték feletti mennyiségben, valamint többször találtak a szakemberek az EU-ban nem engedélyezett növényvédőszer-nyomokat a termékekben.

A legbiztosabb az, ha lokálisan termő, lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származó zöldségeket, gyümölcsöket választunk, és ezekből készítünk finom, az évszakhoz illő ételeket. Hideg időben nagy kedvencünk például ez a leves:

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.