Az EU-n kívülről érkező gyümölcsökben közel négyszer annyi növényvédőszer-maradék található, mint az unióban termettben – derült ki egy szőlőket vizsgáló kutatásból, melyben a szennyezett gyümölcsökről nyerhettünk információt. A CVUA Stuttgart vizsgálata során azt szerették volna kideríteni, a szőlő származási helye befolyásolja-e a gyümölcs minőségét és biztonságát. Eredményeik arra intenek bennünket, hogy vásárláskor igenis nézzük meg, honnan származik az adott termék!
A Magyar Nemzet számolt be egy CVUA Stuttgart által végzett kutatásra, aminek során 64 csemegeszőlőt vizsgáltak meg, melyek Olaszországból, Dél-Afrikából és Törökországból származtak. Az elemzés során növényvédőszer-és szennyezőanyag-maradékokat kerestek a gyümölcsökben, és eredményeik szerint az unión kívülről importált szőlők közül nyolcban is a megengedett határértéket meghaladó mennyiségben fordult elő növényvédő szer – ugyanakkor a meghatározott értéket egy európai szőlő vegyszertartalma is meghaladta. Az ökológiai gazdálkodásból származó szőlőkben egyáltalán nem találtak növényvédőszer-maradékot a kutatók. A vizsgálat eredménye rávilágít, miért fontos megnézni, honnan származnak az adott gyümölcs. Törekedjünk rá, hogy helyben termő, a régióban őshonos, vagy legalább a kontinensen megtermett alapanyagokat válasszunk – környezetünknek és egészségünknek egyaránt ez a legjobb.
Amerikai vizsgálatok során összeállították a legpiszkosabb gyümölcsök, zöldségek listáját. Mint korábban írtuk, a felsorolás így alakult:
1. Eper
2. Spenót
3. Nektarin
4. Alma
5. Őszibarack
6. Körte
7. Cseresznye
8. Szőlő
9. Zeller
10. Paradicsom
11. Kaliforniai paprika
12. Burgonya
13. Uborka
14. Cseresznyeparadicsom
15. Kerti saláta
A fenti adatok mind külföldi kutatások eredményeit összegzik, így a magyar zöldségek és gyümölcsök állapotára nem feltétlenül következtethetünk belőle. Ugyanakkor a KSH adatai szerint a növényvédő szerek használata 2000 óta hazánkban is folyamatosan emelkedik. A Nébih minden évben végez szermaradék-vizsgálatokat, illetve panaszbejelentések esetén soron kívül is ellenőrizhetnek termékeket. Hazánkban az eddig vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában mutattak ki határérték feletti növényvédőszer-maradványt. Főleg rovarölő és gombaölő szerek szerepelnek határérték feletti mennyiségben, valamint többször találtak a szakemberek az EU-ban nem engedélyezett növényvédőszer-nyomokat a termékekben.
A legbiztosabb az, ha lokálisan termő, lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származó zöldségeket, gyümölcsöket választunk, és ezekből készítünk finom, az évszakhoz illő ételeket. Hideg időben nagy kedvencünk például ez a leves:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.