A skót tojás klasszikus angolszász étel, amit körettel kínálva főételként is fogyaszthatunk, de vendégváró falatnak is tökéletes választás lehet. Az angol cikkek szerint piknikkosárba való fogás, és kínáljuk bármikor, egy biztos, mindig örömmel fogadják majd a vendégek, a családtagok, mert hihetetlenül finom!
A skót tojásról szóló első írásos emlék az 1800-as évekből való, és az első recept még nem tett említést a panírbundáról, a ropogós zsemlemorzsás kéregről, mely pár évtizeddel később már elengedhetetlen elemmé, a skót tojás egyik védjegyévé vált. A darált hússal burkolt főtt tojás nevezhető akár a Stefánia-szelet rokonának is, hiszen mindkettőhöz szükséges a tojás és a darált húsos massza is, csak míg utóbbit formába töltve, sütőben sütjük, addig az angol rokon ropogós panírbundáját az olajban sütés eredményezi.
Skót tojás, a legfinomabb ebéd receptje FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE
A skót tojás akkor tökéletes, ha a panírbunda ropog, a tojássárgája azonban még folyós. Ez elsőre lehetetlen küldetésnek tűnik, de ha beveted Kósa Kolos, a Mindmegette maestrójának a praktikáját, akkor neked is sikered lesz ezzel a recepttel! A titok ugyanis annyi, hogy nem szabad keménytojást főzni, a sárgája ugyanis akkor lesz folyós, de a fehérje már kemény, ha hat percig főzzük. Annak érdekében pedig, hogy az olajban sütés során se főjön tovább, a főtt tojásokat sütés előtt legalább harminc percre a hűtőbe kell tenni.
Mire az olaj hője eléri a skót tojás belsejét, addigra megsül a húsréteg, ropogós lesz a panírbunda és épp csak felmelegszik a tojás, elveszti hűtőhideg hőmérsékletét, de nem fog megkeményedni, így folyós marad a belseje.
Skót tojás receptje, így lesz belül folyós a sárgája
Hozzávalók a skót tojáshoz:
8 db tojás
80 dkg darált hús
1 csokor snidling
fél csokor petrezselyem
3-4 ág kakukkfű
1 evőkanál worcester-szósz
2 teáskanál fokhagymapor
fél evőkanál mustár
fél teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál füstölt pirospaprika
10 dkg vöröshagyma
só
bors
A panírozáshoz:
10 dkg liszt
2 db tojás
só
15 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez:
1 liter olaj
Elkészítés:
A skót tojáshoz először elkészítjük a lágy tojást. Egy lábasban vizet forralunk, amibe teszünk egy pici sót és egy kevés ecetet, majd ha felforrt, belehelyezzük a szoba-hőmérsékletű tojásokat és pontosan hat percig főzzük. Az idő letelte után azonnal jéghideg vízbe helyezzük a tojásokat, majd óvatosan megpucoljuk és hűtőbe tesszük azokat a felhasználásig, de legalább harminc percre. Így tudjuk elérni, hogy a skót tojás sütése során a tojássárgája lágy maradjon.
A darált húst egy keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a zöldfűszereket, az apróra vágott snidlinget, petrezselymet, kakukkfüvet, beletesszük a Worcestershire-szószt, fokhagymaport, mustárt, szerecsendiót, füstölt paprikát, végül a vöröshagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és az egészet alaposan összekeverjük. A húsos masszát nyolc egyenlő gombóccá osztjuk.
A tojásokat kivesszük a hűtőből, a húsgolyót ellapítjuk a tenyerünkben nagyjából 1 centiméter vastagságúra, a közepére helyezzük a lehűtött lágy tojást, majd óvatosan beburkoljuk a hússal, ügyelve arra, hogy sehol se maradjon rés, ne látszódjon ki a tojásfehérje.
Az elkészült tojásokat a szokásos módon bepanírozzuk, először lisztbe, majd enyhén sózott felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
Serpenyőben olajat hevítünk kb. 170 Celsius-fokra. Maghőmérő nélkül a hőmérsékletet egy fakanál segítségével is ellenőrizhetjük. Helyezzük a fakanál végét az olajba, és ha a nyél körül megjelennek apró buborékok, akkor sütésre kész az olaj. Egyszerre csak két-három tojást teszünk a forró olajba és oldalanként 6-7 percig, időnként forgatva sütjük, amíg aranybarna színt nem kap a panírbunda. A megsült skót tojásokról a felesleges olajat rácsra téve vagy papírtörlőre szedve hagyjuk lecsepegni.
A skót tojást borsópürével, sült krumplival vagy akár csak majonézzel tálalva is fogyaszthatjuk. Tálalásnál érdemes félbevágni, hogy látszódjon a belül még lágy és folyós tojássárgája.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.