Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Az ínycsiklandó csokoládés süti az egyik legkönnyebben elkészíthető desszert, de hogy tökéletes lesz-e a végeredmény, az bizony egy apróságon múlhat. Most eláruljuk ezt a titkot, és még többet is, hogy a te brownie-d is mennyei legyen.

Az amerikaiak egyik legfinomabb, extra csokis, zamatos süteményének gondolatára is összefut a nyál a szánkban. Gyakori szereplője a vendégváró menünek, hiszen amilyen nagyszerű, olyan egyszerű az elkészítése. De egyvalamire kifejezetten fontos odafigyelni, hogy a végeredmény az az ellenállhatatlan ragacsos süti legyen, amire vágyunk… Brownie-kisokosunk következik.
 

A brownie az egyik legínycsiklandóbb csokoládés sütemény (Fotó: Shutterstock)
A brownie az egyik legínycsiklandóbb csokoládés sütemény (Fotó: Shutterstock)

Az éppen időben trükkje

A tökéletes brownie készítésének legfontosabb lépése, hogy mikor vegyük ki azt a sütőből. Mindannyiunknak megvan a kedvenc állagú brownie-tésztája, és ha rövidebb vagy hosszabb ideig sütjük, a végeredmény ettől eltérő lehet. Lássuk a különböző textúrákat:

  • Piskótaszerű (cakey): ez a „legszárazabb" fajta. Ahhoz, hogy ilyen állagú legyen a brownie, kevesebb nedves hozzávaló elegendő, ezáltal pedig a sütési idő is rövidebb lesz. Nagyjból 20 perc elteltével már számíthatunk rá, hogy bármikor kivehetjük a sütőből. Ha villámgyorsan kell valamilyen desszertet varázsolnunk az asztalra, akkor ez a típus jó választás lehet.
  • Ragacsos (chewy): a nem túl nedves, de még mindig szaftos és puha – az aranyközépút. A legtöbbünk kedvencéből egy kisebb tepsinyi kb. 45 perc alatt készül el, de fél óra elteltével már érdemes ellenőrizni, illetve többször is ránézni, biztos, ami biztos.
  • Rágós (fudgy): ez a legzamatosabb, legnedvesebb a három közül. Ennek a sütési ideje is 30–45 perc közötti, annyi különbséggel, hogy amikor elzárjuk a sütőt, a közepe még szinte remegős (olyasmi, mint a sajt- vagy sült túrótortánál).

Ha nem a leggyorsabb változatot szeretnénk elkészíteni, akkor egy hozzávetőleg 40 perces procedúrával számolhatunk. Ez persze függ a tepsi méretétől is, ezért érdemes félidőben ránézni a sütire. 
Az időre tehát nagyon fontos odafigyelni, de szerencsére nem kell pánikba esnünk, ha épp elfelejtettük beállítani a konyhai időzítőt. Van néhány alternatív megoldásunk!

A különböző állagú brownie-kat eltérő ideig kell sütni (Fotó: Shutterstock)
A különböző állagú brownie-kat eltérő ideig kell sütni (Fotó: Shutterstock)

Vannak szemmel látható jelek

Bár néhány sütinél kifejezetten tilos nyitogatni a sütőajtót, a brownie esetében nem kell tartanunk a következményektől. Amikor úgy látjuk, hogy a szélek kezdenek megszilárdulni és kissé távolodni a tepsi szélétől, valószínűleg kész a sütemény. Árulkodó jel még, hogyha a brownie teteje mattá válik, vagy itt-ott repedések jelennek meg rajta.

A jolly joker mindig a tűpróba

Szinte az összes receptleírásban olvasható a „tűpróbával ellenőrizzük" kulcsmondat. Nem véletlenül, hiszen ez a módszer tényleg megbízhatóan mutatja meg a tészta aktuális állapotát. Brownie-sütéskor nem elegendő egy helyen elvégeznünk az ellenőrzést, a széleken és a közepén is meg kell vizsgálnunk az állagát. A szilárdabb, piskótaszerű tésztából apró morzsásan kell kihúznunk a fogpiszkálót vagy villát ahhoz, hogy késznek nyilváníthassuk, míg a ragacsos és rágós verzióknál hígabb tészta maradhat az ellenőrzésre használt eszközön.

A matt felszín és a repedés jelzik, hogy kész a sütemény (Fotó: Shutterstock)
A matt felszín és a repedés jelzik, hogy kész a sütemény (Fotó: Shutterstock)

Ahogy a profik csinálják: konyhai hőmérővel

Akik már rutinosan mozognak a sütés területén, és a digitális eszközök használatában is gyakorlottak, azok egy konyhai hőmérőt is bevethetnek a siker érdekében. A brownie közepének belső hőmérséklete körülbelül 18 és 98 Celsius-fok között legyen. Alacsonyabb belső hőmérsékletűek a ragacsos, rágós brownie-k, míg a magasabb értékhez közeledve lesz egyre szárazabb, piskótásabb a sütemény. Érdemes valahol 62 fok környékén megállítani a sütést, ekkor még szaftos lesz a végeredmény, de nem kell aggódnunk a tészta nyersesége miatt.

Amit mindig meg akartál tudni: vissza lehet-e tenni a tésztát?

A válasz: igen. Ha elsőre jónak ítéltük, később viszont úgy érezzük, ráférne még a sütés a brownie-nkra, akkor egyszerűen tegyük vissza a sütőbe, és süssük ugyanazon a hőmérsékleten, mint korábban, egészen addíg, amíg elérjük a kívánt állagot.

(Forrás: bakinghow.com)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.