Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rigó Jancsi, ahogy mi szeretjük
Finomfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kapros tökfőzelék virslivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Körömpörkölt csülökkel
Kínai szezámmagos csirke
Tárkonyos csirkeraguleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mirinda-szelet
Dubarry-csirkemell
Vadas marha
Hagymás rostélyos
Alapételek

Ettől az extra hozzávalótól lesz ropogós-foszlós a lángos

Egy jó lángos ismérve, hogy a tésztája könnyű, kívül ropogós, belül foszlós és kellően vastag. De vajon mi a tökéletes állag titka? Mi lehet a trükk?

A tökéletes lángos titka egy isteni, erjesztett tejtermék hozzáadásában rejlik: ez pedig nem más, mint a kefír. A kefír ugyanis a tészta extra lágyságát, puhaságát adja, nem mellesleg a lángos külseje és vékonyra húzott közepe ropogósabbra sül, belseje pedig nem szárad ki, isteni foszlós marad!

A lángoskészítést a törököktől tanultuk el. Nem a mai jellegezetes, fokhagymás lángos az, amit átvettünk; a lényeg a kelt tészta volt. A kenyérsütésből visszamaradt részekből sütötték a kerek alakú lángost, amit forró parázson készítettek el. Akkoriban 5-6 naponta sütött egy család kenyeret, akkor volt lángos. A lángost anno tejföllel, lekvárral vagy porcukorral ízesítették az emberek. Népszerűsége az elmúlt több száz évben sem csökkent: igazi nyári strandkaja, de készül kerti bulikon, rendezvényeken no és az utcai gyorsbüfék kínálatából sem kopik ki.

Ha kefírrel készíted a lángost, a tésztája levegős lesz, ráadásul a nyers tészta, a hűtőben tárolva hetekig eláll! (Fotó: Vidék Íze magazin)
Ha kefírrel készíted a lángost, a tésztája levegős lesz, ráadásul a nyers tészta, a hűtőben tárolva hetekig eláll! (Fotó: Vidék Íze magazin)

Hozzávalók a kefíres lángoshoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kis pohár kefir
  • 1 dl langyos tej
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só
  • olaj a sütéshez
  • tejföl és reszelt sajt a tálaláshoz

 

Elkészítés:

  1. Egy bögrébe öntjük a langyos tejet, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és állni hagyjuk körülbelül tíz percig, hogy felhabosodjon.
  2. Közben a lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést vájunk.
  3. Ide öntjük a szoba-hőmérsékletű kefirt, majd a felfutott élesztőt, és fakanállal összekeverjük.
  4. Beleszórjuk a sót is, és közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, adhatunk hozzá egy kis langyos vizet is.
  5. Végül beledolgozzuk a két evőkanál olajat is.
  6. Jó nagy, erős zacskóba vagy zárható dobozba rakjuk, és betesszük a hűtőszekrénybe.
  7. Sütés előtt leszakítunk belőle egy-egy darabot.
  8. Tányérnyi körökké huzigáljuk, és bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
  9. Megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és azonnal tálaljuk.

Előkészítés: 50 perc 
Kelesztés: 1,5 óra 
1 adag: 330 kcal

  • Mindig csak annyi tésztát veszünk ki, amennyit megsütünk, a többi egy hétig is eláll a hűtőszekrényben!
  • Tényleg nagy zacskóba és/vagy dobozba rakjuk a tésztát (amit előtte kis is olajozhatunk), mivel kelni fog a hűtőszekrényben is, és a túl kicsi tárolóból könnyen kifolyhat.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.