A kakaós csigának kétféle iskolája van, az egyik a kelt tésztára, a másik a leveles tésztára esküszik. Előbbi puha, utóbbi ropogós, és bár mindenkinek megvan a kedvence, az ami felé picit jobban húz a szíve, azt el kell ismerni, hogy mindkettő mámorítóan finom. A kelt tésztás kakaós csiga olyan nagyiféle, klasszikus és békebeli sütemény, ami felidézi a gondtalan gyerekkori éveket, hangulatokat és ízeket. Már csak a nosztalgia miatt is érdemes ilyet készíteni, hát még azért, mert mennyeien finom.
A puha tésztának és a szaftos kakaós csigának azonban van egy trükkje. Ha túlsütjük, akkor bizony kiszárad, de annak érdekében, hogy biztosan lágy és puha maradjon a kakaós csiga belseje, érdemes bevetni egy trükköt, megfogadni a Mindmegette Maestrójának és sütimesterének, Farkasinszki Ildikónak a praktikáját!
Ha a sütés utolsó öt percében meglocsolod egy kis meleg, vaníliás tejjel a kakaós csigákat, biztosan szaftos lesz a belsejük. Ennyi a trükk. Persze ez önmagában nem garancia arra, hogy tökéletes lesz a sütemény, ehhez meg kell fogadni Ildikó minden tanácsát, és követni is kell a tökéletes, pihe-puha kelt csiga receptjét, amit szerencsére videón is megosztott velünk!
A puha kakaós csiga alapja a kelt tészta. Ahhoz, hogy ez jól sikerüljön, muszáj betartani néhány alapszabályt. Az egyik, hogy minden alapanyag kézmeleg legyen, tehát ne a hűtőből rögtön vegyük ki az élesztőt, a tojásokat. Fontos, hogy a tej, amiben felfuttatjuk az élesztőt, ne legyen forró, ugyanis a magas hő megöli az élesztőgombákat, és a tészta nem fog megkelni. A legfontosabb tanács pedig az, hogy szánjunk akár 15 percet is a dagasztásra, ugyanis minél tovább dolgozik a gép (vagy a kezünk), annál jobb lesz a tészta állaga.
A tökéletes, puha kakaós csigához két dolgot még érdemes tudni. Egyfelől a tölteléket keverjük ki, mielőtt a kinyújtott tésztára tennénk. Ha a puha vajat a cukorral és a kakaóporral elkeverjük és így kenjünk a kinyújtott tésztára, akkor nem fog kiszóródni tekerés és szeletelés közben, másrészt mindenhova egyenletesen jut a töltelékből. Az utolsó tanács pedig a fentebb is említett tejes locsolás, amitől szaftos lesz a csigák belseje. Íme a recept videón.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.