- A vizet, a tejet és a Lurpak enyhén sós vajat egy nyeles forralóban kevergetve felforraljuk. Kicsit sózzuk és cukrozzuk, majd levesszük a lángot, és hozzáadjuk a lisztet. Gyors mozdulatokkal elkeverjük, ezután a tésztaalapot egy spatula segítségével időnként szétterítve, majd felszedve tovább melegítjük 3-4 percig. Ez azért fontos, hogy minél több gőz távozzon el a tésztaalapból.
- Az elkészült alapot hagyjuk 2-3 percet hűlni, majd egyesével adagolva hozzáadjuk a tojásokat, úgy hogy minden egyes tojást alaposan összekeverünk a tésztaalappal. Homogénnek kell lennie.
- A sütőt alsó felső sütési fokozaton 170 fokra előmelegítjük.
- A tésztaalapot csillagcsöves habzsákba töltjük, egy tepsire sütőpapírt helyezünk, és erre nagyjából 3-4 centiméteres tésztahalmokat nyomunk, úgy, hogy a halmok között nagyobb távolságot hagyunk, hogy sütés közben a tésztának legyen helye nőni.
- A tepsit az előmelegített sütőbe helyezzük, és 25 percig sütjük a képviselőfánkokat, majd utána a sütőajtót résnyire kitámasztjuk, és úgy hagyjuk kihűlni őket. Amíg a tészta sül, elkészítjük a sajtkrémet.
- Egy lábasba szórjuk a lisztet, felöntjük a hideg tejjel, és csomómentesre keverjük, majd alacsony hőmérsékleten folyamatos kevergetés melegíteni kezdjük, besűrítjük. Ízesítjük kevés sóval, fűszerezzük szerecsendióval.
- Hozzáadjuk, a lereszelt füstölt sajtot és a kéksajtot, közben a keveréssel nem állunk meg. Ha elolvadt a sajt, jöhet a megmosott, felkarikázott újhagyma zöldje, egy-két percig kevergetve főzzük, majd levesszük a krémalapot a tűzről, és hűvös helyen hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- Ezután hozzáadjuk a tojássárgájákat, ha szükséges, sózzuk, végül hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű Lurpak enyhén sós vajat is, és gépi habverővel stabil, habos krémmé keverjük. A krémet habzsákba töltjük. A kihűlt képviselőfánkok tetejét levágjuk, és a vajas-sajtos krémmel megtöltjük, majd tálalás előtt hűtőbe tesszük 1 órára.
Nézd meg videón, hogyan készül a Lurpak vajas, sajtkrémes képviselőfánk!
A recept megjelenését a Lurpak támogatta.