Először a négyféle tölteléket készítjük elő. Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük (aki jobban szereti, nagy lyukú reszelőn le is reszelheti). Mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel és borral néhány perc alatt megpároljuk, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, érdemes alaposan kinyomkodni, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne.
A máktöltelékhez a darált mákot minden hozzávalóval együtt lábasba töltjük, folyamatos keverés mellett felforraljuk. A mák minőségétől is függ, hogy mennyi vízre, illetve borra lesz szükség. Sűrű krémet kell kapnunk. Legyünk óvatosak, ahogy hűl, az állaga sűrűsödik valamelyest. Ezt is hűlni hagyjuk.
A diótöltelékhez a kimért hozzávalókat egy tálban elkeverjük – ez is legyen kellően sűrű, nehogy kifolyjon a süteményből!
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az apróra kockázott hideg vajat, a csipet sót és a cukrot, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
A 3 tojássárgáját egy kevés borral tálban elkeverjük, majd a lisztes keverékhez öntjük. Tésztává gyúrjuk. Ha túlságosan nehezen állna össze, kevés borral lazíthatjuk.
A tésztát 5 egyforma nagyságú gombóccá formáljuk. Frissen tartó fóliába csomagolva legalább fél órát pihentetjük a hűtőszekrényben.
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 170 fokra előmelegítjük. Az első tésztagombócot két szilikonos sütőpapír között egészen vékony körlappá nyújtjuk, pontosan akkorára, amit bele tudunk illeszteni a tortaformába. Egyszerűbb, ha kinyújtjuk, és a tortaforma mentén körbevágjuk. Nyújtófa segítségével belehelyezzük a formába. Erre kerül a sűrű mazsolás diótöltelék.
Újabb vékonyra nyújtott tésztalap következik, amit megkenünk a máktöltelékkel.
A harmadik tésztalappal befedjük, majd rákenjük a szilvalekvárt.
A negyedik tésztalapot is kinyújtjuk, méretre vágjuk, majd rásimítjuk a lekvártöltelékre. Az utolsó tölteléket, a lecsepegtetett, párolt almát erre simítjuk, majd a szintén vékonyra nyújtott ötödik tésztalappal lefedjük.
A legfelső tésztalapot megkenjük a félretett 1 tojássárgájával, amit előzetesen 1 teáskanál vízzel elkeverünk. Villával kissé megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson.
Az előmelegített sütőbe toljuk, a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük. Nagyjából 75 percen át sütjük. Mivel nagyon magas sütemény, lassú és igen mérsékelt tűzön sül tökéletesre.
A még meleg süteményt a formában rácsra helyezzük. 5-10 perc elteltével a tortaforma peremét óvatosan leválasztjuk, ha szükséges, egy hajlékony pengéjű késsel kissé rásegítünk. Hagyjuk teljesen kihűlni, csak úgy szeleteljük! Ha van hozzá türelmünk, akár egy fél napot is várakoztathatjuk. Hűvös, jól szellőző helyen akár 1 hétig is tárolhatjuk.
Akinek nem lenne kellően édes, a tetejét vaníliával kevert porcukorral is meghintheti.
Természetesen magas falú tepsiben is elkészíthető, kis, hosszúkás szeletekben, vagy kockákban is tálalható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.