A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és alaposan összekeverjük. Meleg helyen hagyjuk felfutni.
A lisztet robotgép táljába szitáljuk, összekeverjük a sóval, és készítünk egy mélyedést a közepébe.
Beletesszük a többi cukrot, beleütjük a tojást, hozzáöntjük az olajat és a felfutott élesztős tejet, majd a géppel alaposan kidagasztjuk.
A tésztát kilisztezett kelesztőtálba tesszük, és letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni.
Míg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. Ehhez az egyik vaníliás pudingport a cukorral és a tejjel sűrű krémmé főzzük, és folpakkal szorosan lefedve hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A másik pudingport ugyanígy készítjük el a meggylével, és ezt is lefedjük folpakkal, hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és 10 egyforma darabra vágjuk. A tésztadarabokból szép gömbölyű zsemléket formázunk, és ellapítjuk őket, majd egy konyharuhával letakarva újabb 30 percig hagyjuk kelni.
Ha megkeltek, fogunk egy egyenes aljú bögrét vagy poharat, ami két centivel kisebb átmérőjű, mit a tésztakörök. Lenyomjuk vele a tészták közepét, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.
A kapott mélyedést megtöltjük az áfonyás töltelékkel, majd a közepébe tesszük a vaníliás pudingot, úgy, hogy kilátszon körben az áfonyás. A tésztát körben lekenjük felvert tojással, és újabb 15 percig hagyjuk pihenni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és ha letelt a tészták pihentetési ideje, újra lekenjük a szélüket körben a felvert tojással, majd az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ha kisültek az ökörszemek, rácson hagyjuk kihűlni őket, végül a töltelék közepébe egy-egy áfonyaszemet teszünk.
Nézd meg videón, hogyan készül a pudingos ökörszem!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.