Egy fazékba öntjük a bort, hozzáadjuk a narancs kifacsart levét és 1 dl vizet. Ízesítjük a cukor felével, fűszerezzük a fahéjjal, a vaníliarúddal (a magokat kikaparjuk), a szegfűszeggel. Hozzáadjuk a narancs és a citrom héját, és kevergetve főzni kezdjük.
Ha felforrt, alacsonyabb hőmérsékleten nagyjából 5-6 percig főzzük. Ezalatt a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval és vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd egy kanál segítségével habgaluskákat szaggatunk, amiket a forrásban lévő, illatos levesalapba teszünk, és 1-2 percig főzzük, közben megfordítjuk. Az elkészült habgaluskát tálalásig félretesszük.
A levesből egy szűrőkanál segítségével kivesszük a fűszereket. A tojássárgájához adjuk a tejszínt, a cukor másik felét és a keményítőt, és egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. A tojássárgájás alapot hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, és takarék lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg enyhén besűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel, mert a tojás összeugrik.
Az elkészült levest, hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk. Tálalásnál a levest tálba merjük, a tetejére tesszük a habgaluskát, és megszórjuk egy kevés mazsolával, de rakhatunk rá pirított mandulát, kandírozott narancshéjat is.
Nézd meg videón, hogy készül az ünnepi borleves!
Megjegyzés
Ez az ünnepi borleves akár előétel, de desszert is lehet, amit hidegen és langyosan is fogyaszthatunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.