A bográcsos babgulyás elkészítéséhez a szalonnát felkockázzuk, a hagymát szintén felkockázzuk, a megmosott paprikát, és paradicsomot apróra vágjuk.
Indulhat a főzés. Parázson készítjük az ételt: folyamatosan adagolunk egy-egy fahasábot, amíg fő a gulyás, hogy enyhe tűz legyen. A húst kevés zsiradékon lepirítjuk, majd kivesszük, ezután jöhet a kockázott szalonna, kevergetve zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk az egész köményt, kipattogtatjuk, ez nagyjából 1-2 perc. A babérlevelet is hozzáadjuk, ennek is jót tesz a hő, intenzívebb lesz az íze. Ezután jöhet a hagyma, kevergetve dinszteljük, és ha már üveges, jöhet a hús. Erre mehet, a só és a bors. A sóval óvatosan bánjunk, attól függően, hogy mennyire sós a szalonna és a füstölt hús, menet közben mindig kóstoljuk az ételt, és igazítsuk ennek megfelelően az ízeket.
Az alaphoz adjuk a pirospaprikát. Természetesen mehet paprikakrém is hozzá, ha van, és csípős paprika is, ki hogy szereti. Majd az apróra vágott paradicsomot és paprikát is beletesszük, ezt is elkeverjük. Végül kevés vizet öntünk rá, és elkezdjük rotyogtatva főzni a fűszeres pörköltalapot nagyjából 2-2,5 órán át, időnként megkevergetve. Addig főzzük, amíg a hús még nem teljesen puha, közben a tüzet életben tartjuk, és ha kell, a vizet pótoljuk.
Ezután következik az előző éjszakára beáztatott bab és a felkockázott füstölt húst, valamint hozzáadjuk az őrölt köményt és a csombort. A családom így készítette, megéri kipróbálni. Ezután felöntjük vízzel, összekeverjük, ha kell, ízesítjük sóval, borssal, és az újraforrástól számítva további kb. 1 órán át főzzük. Közben a gyökérzöldségeket és a burgonyát megmossuk, meghámozzuk és feldaraboljuk, a fokhagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.
Ha a bab is már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket és a fokhagymát, majd ezzel is főzzük, további kb. fél órát. Végül aprított petrezselymet és zellerzöldet adunk az elkészült gulyáshoz.
Ha jól dolgoztunk, az ízek összeértek, és minden finom és puha lett, már csak tálalnunk kell. Jöhet egy szelet kovászos kenyér, aki szereti, vághat bele hegyes-erős paprikát, de még a tejföl sem ördögtől való.
Nézd meg videón, hogyan készül a bográcsos babgulyás!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.