A szakértők szerint a minőségi alvás ugyanúgy elengedhetetlen a jó egészséghez, mint a helyes táplálkozás vagy a rendszeres mozgás. Az alvás tehát olyan, mint egy természetes gyógyszer. Éppen ezért fontos tudni, hogy melyek azok a tényezők, amik támogatják a nyugodt pihenést. Az alvást elősegítő élelmiszerek közül az egyik gyümölcs különösen kiemelkedik: a kutatók szerint ez nem más, mint a kivi.
A Nutrients folyóiratban megjelent tanulmányban a szakértők olyan eredményeket közöltek, amelyek ismeretében megéri változtatni az alvás előtti rutinunkon. A kutatók szerint, ha lefekvés előtt kivit fogyasztunk, az nemcsak a mélyebb alvást segíti elő, hanem a szervezet regenerálódását is.
A kivi ugyanis melatonint (alvási ciklust szabályozó hormon) és szerotonint („boldogsághormon”) is tartalmaz, emellett antioxidánsokban és folsavban is gazdag – ezek mindegyike hozzájárul a nyugodt éjszakai alváshoz.
Míg a melatonin segít elaludni, a többi, imént említett összetevő pedig csökkenti az oxidatív stresszt, ezáltal javítja az általános alvásminőséget – írja a Mirror.
A tanulmány során 15 élsportolót figyeltek meg, akiknek egy hónapon keresztül minden este, lefekvés előtt egy órával kellett elfogyasztaniuk két közepes méretű kivit. Az eredmények magukért beszélnek: a sportolóknak átlagosan 53 perccel sikerült meghosszabbítaniuk az éjszakai alvási idejüket. Emellett az alvás hatékonysága is jelentősen javult: 86 százalékról 93 százalékra.
Ráadásul a résztvevők nem ébredtek fel éjjel, így sokkal jobban ki tudták pihenni magukat, ami elengedhetetlen a fizikai és szellemi teljesítmény megfelelő szinten tartásához. És, ha ez még nem lenne elég, akkor a felmérésből az is kiderült, hogy a sportolók stressz-szintje is jelentősen csökkent.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.