A tejet meglangyosítjuk, majd hozzákeverünk 1 tk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk.
A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, a lisztet pedig összekeverjük egy csipet sóval.
A keverőtálba tesszük a tojássárgát, hozzáadjuk a rumot és a felfuttatott élesztőt, majd összekeverjük.
A keverékre szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a citromhéjjal elkevert cukrot és kidagasztjuk a tésztát. Amennyiben szükséges egy kevés tejet még adhatunk hozzá, mert lágyabb tésztát kell kapnunk.
Amikor a tészta már összeállt, apránként hozzácsipkedjük a puha vajat, és dagasztjuk még pár percig, hogy elváljon az edény falától.
A tésztát lisztezett kelesztőtálba tesszük, megszórjuk liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ízlés szerinti méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk, ezt addig ismételve, amíg az összes tészta elfogy.
A kiszaggatott fánkokat letakarjuk egy konyharuhával és kb. 30 perc alatt hagyjuk még kelni.
Egy serpenyőbe öntünk kb. 5 dl étolajat és felforrósítjuk. Belehelyezünk pár darab fánkot úgy, hogy az a fele, ami eddig felül volt, az kerüljön alulra, tehát az érintkezzen először az olajjal. A serpenyőt lefedjük fedővel és addig sütjük a fánk alsó oldalát, amíg aranybarnára nem sül, majd megfordítjuk és fedő nélkül a másik felét is szép aranyszínűre sütjük.
A kisült fánkokat kiszedjük törlőpapírra, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk.
A hideg tejjel simára keverjük a krémport, majd robotgéppel először alacsony, majd magas sebességen pár perc alatt kemény habbá verjük.
Ezután beletöltjük egy kinyomózsákba, majd a fánkot oldalról felszúrjuk, és megtöltjük a vaníliakrémmel.
Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk porcukorral a megtöltött fánkokat, majd úgy kínáljuk.
Megjegyzés
A pillekönnyű fánk a vaníliakrémmel nagyon, de nagyon finom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.