Madártejszelet
Vadasmártás sertéscombbal
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai almás pite sós karamellel
Krémes spenótfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba
Finomfőzelék
Az eredeti Baklava
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Praktikus

Íme az aranyszínű, ropogós sült krumpli titka - egy csepp olaj sem kell hozzá!

Sült krumpli
Fotó: Shutterstock
A sült krumplit mindenki szereti, egyetlen probléma van vele csupán: a vonalainknak nem a legjobb barátja ez a bő zsíradékban sült isteni, ropogós csemege. Van azonban egy hozzávaló, amitől isteni, ropogós lesz végeredmény úgy is, ha a zsiradékot kihagyjuk a képletből.

A sült krumpli az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb köret - és persze, az egyik legnépszerűbb is. Folyamtosan kutatjuk-keressük ropogósságának titkát, ahogyan azt is, hogyan tudná ezt a tulajdonságát megtartani akkor is, amikor jóval kevesebb zsiradékkal, vagy akár anélkül készítjük el. Ehhez az ideálhoz eddig legközelebb az air fryerben készített hasábburgonya áll, hiszen a forró levegős sütő csodája éppen az, hogy egy-két pumpányi olajjal ropogósra süt mindent. Van azonban egy módszer, amivel még ennyi zsiradékra sincs szükség.

Sült krumpli
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Aki szeretné tehát, hogy a kedvenc aranybarna sült krumplija alakbarát változatban is ugyanolyan ropogós legyen, annak mutatjuk a receptet - nem kell hozzá semmilyen extra hozzávaló, csupán két tojás.

Hozzávalók:

  • 7 db nagyobb burgonya
  • 2 db tojásfehérje
  • pirospaprika
  • bors

Elkészítése:

  1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. 
  2. A tojásfehérjéből habot verünk, és hozzákeverjük a fűszereket.
  3.  A felszeletelt burgonyát egy nagy tálba tesszük, ráöntjük a tojáshabot, és jól összeforgatjuk úgy,  hogy az minden darabot egyenletesen bevonjon.
  4.  Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a burgonyát, majd 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranyszínűek lesznek. Sütés közben többször átforgatjuk, hogy a szemek egyenletesen átpiruljanak.

Így készül az extrán ropogós sült krumpli - minimális zsiradékkal

Forraljunk fel 1 liter vizet és tegyünk bele 1 kilogramm, előzőleg megtisztított, és nagyobb darabokra vágott burgonyát. Adjunk a vízhez negyed teáskanál szódabikarbónát és 1 evőkanál sót. Főzzük körülbelül 10 percig a krumplit, majd szűrjük le és várjunk legalább fél óráig, hogy a burgonya megszáradjon – papírtörlővel felgyorsíthatjuk a folyamatot. Erre azért van szükség, hogy a burgonya felülete sütés előtt ne legyen vizes, mert ellenkező esetben az alapanyag csak párolódik. Ezután forgassuk olajba, fűszerezzük ízlés szerint, majd terítsük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 220 fokon süssük szép pirosra a burgonyát – nagyjából 45-60 perc alatt készül el. Csak akkor lesz tökéletes a végeredmény, ha nem zsúfoljuk túl a tepsit, ezért ne halmozzuk egymásra a burgonyát, csak egy rétegben terítsük szét!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.