A burgonya értékes tápanyagokkal teli zöldség, ami nagyon finom és változatosan elkészíthető. Ráadásul, akárcsak a tésztafőző víz, a krumpli főzővize is több mindenre használható, hiszen a tápanyagok egy része átkerül a folyadékba. Íme!
A burgonya Dél-Amerikából, a mai Peru és Bolívia területéről származik, és az inkák már több ezer évvel ezelőtt termesztették és fogyasztották. Bár sokan úgy vélik, az egészséges táplálkozásban nincs helye, ez tévedés, hiszen nagyon értékes zöldség. Miért egészséges?
Sok C-vitamint tartalmaz, ami támogatja az immunrendszert, a B6-vitamin pedig az idegrendszer és az anyagcsere működéséhez fontos. Káliumban gazdag, ami segít a vérnyomás szabályozásában.
A héjával együtt fogyasztva rengeteg élelmi rostot tartalmaz, ami támogatja az emésztést és segít elkerülni a vércukorszint ingadozását.
Magas szénhidráttartalma miatt jó energiaforrás, különösen aktív életmódot folytatók számára.
A lila és piros burgonyafajták különösen gazdagok antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket a károsodástól.
Természetesen gluténmentes, így gluténérzékenyek számára is biztonságos választás.
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.