A gyógyító médiumként ismert szerző és egészségügyi tanácsadó, Anthony William tette fel a térképre a zellerlét mint az összes problémánkra megoldást nyújtó csodaitalt. A töretlen népszerűségű dzsúsz számos krónikus betegség esetén segíthet, mivel rendkívüli gyógyhatással rendelkezik – így fogalmazza meg a zellerlé jelentőségét William. Állítását a tudomány nem teljesen támasztja alá, de több millió, betegségéből felépült ember története igen. Nézzük, mennyire tekinthetünk csodaitalként a frissen préselt zöldséglére.
William szerint a zellerlé egyedülállóan hatékony ital, amely segíthet a szervezet méregtelenítésében, az emésztés javításában és az immunrendszer támogatásában. Különösen ajánlja azoknak, akik autoimmun betegségekkel, krónikus fáradtsággal, emésztési zavarokkal, bőrproblémákkal vagy idegrendszeri panaszokkal küzdenek.
Az emésztőrendszeri zavarok, mint például a puffadás, gyakran jeleznek komolyabb problémát. Hogy mi állhat a háttérben, arról egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk.
A gyógyító médium úgy véli, a zeller egyedülálló nátriumsó-csoportokat tartalmaz, amelyek segítenek a máj tisztításában, a nehézfémek eltávolításában és a gyulladások csökkentésében. A kifejezést William alkotta meg, eredeti nyelven sodium cluster salts néven említi azt az összetevőt (vagy a zöldségnek azon tulajdonságát), amelynek a gyógyító erejét köszönheti a zeller. A tudomány nem támasztja alá ennek meglétét, az viszont kétségtelen, hogy a zeller valóban tápanyagokban gazdag zöldség, és így hozzájárul az egészség megóvásához.
A zöldség antioxidánsokban gazdag, amelyek csökkentik a sejtkárosodást, mert védenek a szabad gyökök káros hatásaitól. Gazdag továbbá K-vitaminban és folsavban, valamint ásványi anyagokban, például káliumban és magnéziumban. Mindemellett gyulladáscsökkentő hatású polifenolokat is bőségesen tartalmaz.
Ezek miatt nem meglepő, hogy sok zellerléfogyasztó tapasztal pozitív változásokat az egészségi állapotát tekintve. Azok, akik kipróbálták, majd beépítették a mindennapjaikba a csodatévő italt, jobb emésztésről, a bőrük állapotának javulásáról (ekcéma, pikkelysömör elmúlásáról), ízületi panaszaik, illetve az autoimmun betegségek tüneteinek enyhüléséről számoltak be. A teljes képhez azért az is hozzátartozik, hogy ezek az emberek vélhetően más életmódbeli változtatást is beiktattak a zellerléfogyasztással egyidejűleg, így történetük aligha lehet megcáfolhatatlan bizonyítéka a zöldség csodatévő erejének.
Egyébként nemcsak civilek, de hírességek is népszerűsítik a zellerlét. Többek között Kim Kardashian, a szupermodell Miranda Kerr és Naomi Campbell, Gwyneth Paltrow és az énekes-dalszerző Pharrell Williams is rendszeresen fogyaszt frissen préselt dzsúszt, és erről gyakran posztolnak a közösségi médiában is.
Ha szeretnéd kipróbálni a frissen préselt zellerlét, csak bátran. Ha csodát nem is tesz, egészen biztosan nem árthat. William receptje pofonegyszerű: a zellerszárat frissen préselve kell elfogyasztani, más összetevőre nincs is szükség. Az optimális hatás érdekében napi 4-5 dl zellerlé megivását javasolja, méghozzá reggel, éhgyomorra. A megmaradt italt a hűtőben, legfeljebb 24 óráig tároljuk.
Bár a zellerlé fogyasztásának kétségkívül lehetnek egészségügyi előnyei, a tudományos közösség mindeddig nem erősítette meg a neki tulajdonított csodálatos hatást. Az viszont tény, hogy a zeller gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő vegyületekben és rostokban, így ha csodaszerként nem is működik, rendszeres fogyasztásának bizonyosan vannak pozitív hatásai.
Ez azonban sok más zöldségre és gyümölcsre is igaz, így a legjobbat talán akkor tesszük, ha mindegyiket változatosan és gyakran fogyasztjuk, hetente többször, minden nap.
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.