Gyakran halljuk, hogy naponta öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, egy szakértő szerint azonban van egy még hatékonyabb módszer, amely biztosítja, hogy a szervezetünk minden szükséges vitamint és ásványi anyagot megkapjon.
Edward Mather, a FuelHub vezető táplálkozási szakértője azt állítja, hogy heti harminc különböző növény elfogyasztásával már nagyon sokat tehetünk az egészségünkért és természetesen a sikeres diétáért is. Ez a módszer azért is könnyíti meg a dolgunkat, mert a harmincféle növény közé nemcsak a zöldségek és a gyümölcsök tartoznak, hanem a teljes kiőrlésű gabonák, az olajos magvak, a gyógynövények és a különféle fűszerek is.
Bár ez első hallásra kihívásnak tűnhet, Edward Mather szerint ez a szám könnyen elérhető, ha megtesszük a szükséges lépéseket. Az első szempont, amit figyelembe kell venni, hogy minden növényi táplálék „egy növénynek” vagy „egy pontnak” számít.
Ennek alapján variáljuk bátran a növényi alapú ételeket: készítsünk a sült burgonyához különféle salátákat, a gyümölcsök mellé fogyasszunk olajos magvakat, az ételeket pedig ízesítsük különféle fűszerekkel, gyógynövényekkel, például bazsalikommal vagy kurkumával, hiszen ezek is beleszámítanak a 30-as listába – írja a Mirror.
Ha a főétkezésekhez több zöldséget és gyümölcsöt, valamint tízóraira és uzsonnára is növényi alapú ételeket fogyasztunk, az kedvező hatással lesz az anyagcserénkre, jelentősen javítja a tápanyagok felszívódását, ezáltal hatékonyan támogatja az egészségünket.
A szakértő fenti javaslatait egy korábbi kutatás is alátámasztja, amelynek során a tudósok az egészséges emésztőrendszer működését vizsgálták. Az eredményekből kiderült, hogy azok az emberek, akik hetente 30 különböző növényi táplálékot fogyasztottak el, változatosabb „bélmikrobiómmal” rendelkeztek, mint azok, akik 10-nél kevesebbet ettek. Fontos tudni, hogy a mikrobiómák változatossága alapvető szerepet játszik az egészség megőrzésében.
A táplálkozási szakértő szerint, könnyebben megvalósítható a „30-as étkezési módszer”, ha bevezetjük a szakaszos főzést, amelynek segítségével már előző hétvégén előre elkészíthetjük a zöldségek nagy részét, amiket így, a hétköznapok során sokkal egyszerűbb beépíteni az étrendbe.
Emellett az is segítségünkre lehet, ha különféle magvakkal, zöld fűszerekkel gazdagítjuk a fogásokat, amelyek ezáltal nemcsak táplálóbbak lesznek, hanem ízletesebbekké is válnak.
Edward megérti, ha valaki úgy érzi, számára heti 30 növény elfogyasztása "nagy falat" lehet, mégis azt javasolja, érdemes megpróbálni, hiszen a módszer segítségével sokkal változatosabb és vitamindúsabb lehet a táplálkozásunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.