Nemcsak a görög joghurtra, hanem a többi ilyen jellegű tejtermékre is igaz, hogy zselatint tartalmaznak. Ezt az összetevőt állatok bőréből, inakból, ínszalagokból vagy csontokból nyerik ki.
Ráadásul az sem ritka, hogy a joghurtot kárminnal színezik, ami azért lehet megtévesztő, mert ezáltal úgy tűnik, mintha több gyümölcsöt tartalmazna.
Érdemes tudni, hogy a kármin egy vörös színezőanyag, amihez a nőivarú bíbortetűt használják fel – 45 dkg vörös festékanyag előállításához 70 ezer rovart pusztítanak el.
Mivel a tejsavó káros a környezetre nézve, ezért nem lehet csak úgy egyszerűen kidobni, viszont 28 gramm görög joghurt előállítása során 56-85 gramm savó keletkezik. A szakemberek becslései szerint csak az Egyesült Államok északkeleti területén közel 568 millió liter tejsavó keletkezik melléktermékként, ami hatalmas szám – írja az Agrofórum.
És, hogy mi történik ezzel a tejsavóval? Nos, az egyik népszerű joghurtgyártó cég bevallása szerint, ennek a mellékterméknek a nagy részét, több mint 70 százalékát az állatok takarmányába keverik.
A görög joghurtokban nagyjából háromszor annyi telített zsír van, mint a hagyományos változatban. Ehhez képest a vegán joghurtok, amelyek például mandula- vagy kókusztejből készülnek, sokkal kevesebb zsírt tartalmaznak. A szójajoghurtnak pedig olyan magas a fehérje tartalma, hogy a a Nemzeti Iskolai Étkeztetési Program szakemberei szerint nyugodtan fogyasztható a hús alternatívájaként.
Ha diétázunk, akkor általában mindenből a zsírszegény változatot választjuk, azonban nem biztos, hogy ez mindig jó ötlet. Ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, a zsírmentes joghurt valóban kevesebb kalóriát tartalmaz, ám korántsem látja el a szervezetet a szükséges tápanyagokkal. A magasabb zsírtartalmú görög joghurt ezzel szemben sokáig eltelít, így segít elkerülni a napközbeni nassolást. Emellett magas fehérjetartalmával és probiotikus hatásával táplálja a szervezetet.
Arra viszont figyeljünk, hogy ne ízesített változatot vegyünk. A natúr joghurtot mi is feldobhatjuk mézzel, friss gyümölcsökkel, sőt, akár mennyei desszert is készülhet belőle.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.