Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai almás pite sós karamellel recept
Amerikai almás pite sós karamellel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Vadas marha recept
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel  recept
Körömpörkölt csülökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lékai-Kiss Ramóna nem akármibe vágott bele a hétvégén: a Facebook tanúsága szerint a manapság igen népszerű koreai fermentált savanyúságot, kimchit készített - amit a kommentelők, természetesen, nem hagyhattak szó nélkül.

De mi is az a kimchi? Egy hagyományos koreai étel, amely főként erjesztett, vagy más néven fermentált zöldségekből készül, leggyakrabban kínai kelből és fehér retekből. A legelterjedtebb típusa a "baechu kimchi", amely kínai kelt használ alapként - ezt készítette el Lékai-Kiss Ramóna is, aki erről hatalmas lelkesedéssel számolt be a Facebookon.

A műsorvezető-színésznő oldalát azonnal elárasztották a like-ok, kommentek, kéretlen jótanácsok: volt aki dícsérte, volt, aki nem értette, miért nem savanyúkáposztát készít, az is fermentált, legalább annyira egészséges, mint a kimchi, és sokkal egyszerűbb - de a leginkább a recept eredetiségén feszültek egymásnak az emberek. 

"Az a fehér valami nem is kell rá vagyis én nem szoktam rakni" - írta az egyikük, mire jött a válasz: "A fehér massza hivatalosan rizsliszt és víz. Iszonyat sok változata van amúgy!" És valóban: a Wikipédia szócikke szerint a szöuli kimchimúzeum 187 történelmi, valamint ma is létező változatát különíti el. A készítéséhez használt leggyakoribb zöldségek a kínai kel, az újhagyma, a gyömbér, a fokhagyma és a retek. Fűszerezéséhez pedig sót, őrölt csilit, halszószt vagy garnélarákszószt használnak.

A kommentszekcióból az is kiderült, hogy a "Rami-féle" változat Li Mengyi, A Konyhafőnök című gasztroreality egyik döntős verenyőjének receptje, így annak eredetiségéhez kétség nem férhet. 

Íme a mi receptünk annak, aki kedvet kapott összedobni ezt a szueperegészséges ázsiai fogást:

Hozzávalók a kimchihez:

1 fej kínai kel
1 csokor hónapos retek vagy jégcsapretek
2 szál sárgarépa
3 szál újhagyma
5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál reszelt gyömbér
1 evőkanál édesítőszer vagy 2 evőkanál méz
2-3 evőkanál almaecet
1 evőkanál mogyoróolaj
chilipaprika ízlés szerint
csipet só
szójaszósz

Elkészítése:

  1. A kínai kel leveleket tépkedjük darabokra. A kicsit keményebb középső részét tegyük félre (felhasználhatjuk más ételekhez). A retket vágjuk vékonyra vagy reszeljük le. A zöldhagymát a zölddel együtt vékony karikákra vágjuk.
  2. A felaprított zöldségeket tálban összekeverjük, kicsit sózzuk, majd 4-5 evőkanál szójaszószt keverünk bele. Tegyük hűtőbe, és hagyjuk állni kb. 5 órát.
  3. A saláta a hűtőben levet ereszt. Öntsük le róla, majd ebben a lében keverjük el a fokhagyma nyomón átprésel fokhagymákat. 
  4. Adjuk hozzá a szárított chilit, a reszelt gyömbért, 2-3 evőkanál almaecetet, és az édesítőt vagy mézet, valamint a mogyoróolajat. 
  5. Keverjük el alaposan, majd öntsük rá a salátára.
  6. Befőttesüveg(ekbe) szedjük, és hűtőben tároljuk.

Tudtad? Az erjesztett zöldségek rendkívül egészségesek, mivel probiotikumokat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a bélflórára. Emellett gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, így a kimchi nemcsak ízletes, hanem tápláló étel is.

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.