Bár a kedvenc hentesünknél, frissen vásárolt húsnál nincs jobb, azért a mélyhűtő adta lehetőségekkel mindannyian előszeretettel élünk. Sokszor előfordul azonban, hogy "hamargyorsan" főzni kell valamit, és ilyenkor nincs időnk megvárni, amíg a lehető legbiztonságosabban, a hűtőszekrényben kienged az alapanyag. Ilyenkor nyúlunk mindenféle folyamatgyorsítóhoz, amivel ömagában nem is lenne gond - kérdés az, hogy mihez? Van ugyanis egy pár módszer, ami jól hangzik, és valóban hatékonyan olvasztja fel a húst, de egyáltalán nem biztos, hogy jót tesz neki. Ezek a leggyakoribb fagyasztott hús olvasztási bakik!
Igen, döbbenet, de van, aki mosogatógépben olvasztja a húst, köszönhetően a TikTokon elterjed, „trükkösnek" gondolt módszereknek. Ha így próbáljuk a fagyos húst felolvasztani, garantáltan elszaporodnak a baktériumok benne, amellett, hogy kívül garantáltan megfő.
Szinte mindenki olvasztott már ki húst így, de az az igazság, hogy ez komoly élelmiszerbiztosnági kockázatot rejt. Ez természetesen nem vonatkozik a friss húsra, amit a legtöbb szakács úgy készít, hogy előtte rövid ideig szobahőmérsékleten állni hagy. Ez idő alatt ugyanis nem fognak elszaporodni a baktériumok a húsban, ellenben ha hosszú órákig olvadozik, a fogyasztása nem biztonságos.
Bár a hús biztonságos kiolvasztásának egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott módja a hideg vízbe helyezés, de csakik zárt, légmentesen záródó tasakban. Csomagolás nélkül ugyanis a mosogató körüli tárgyakat veszélyeztetjük: a baktériummal szennyezett vízcseppek beszennyezhetik a konyhát! A fagyasztott hús „mosása" amúgy is rossz ötlet, hiszen ez a művelet nem távolítja el a mikrobákat.
A hús mikrohullámú sütős kiolvasztásával az a legnagyobb baj, hogy kívülről elkezdhet főni, miközben belül hideg és fagyos marad. Ez pedig egyrészt veszélyes is lehet, másfelől még azt is megakadályozza, hogy végeredményben a hús puha, lédús és egyenletes átsült legyen.
Ha az olvadó hús túl sokáig van „veszélyzónában" – azaz magas hőmérsékleten –, egyszerűen nem éri meg kockáztatni. Ha nagyon forró vízben olvasztjuk a húst, azzal tökéletes táptalajt biztosítunk a kórokozók fejlődésének. De az egészségügyi veszélyeken túl ezzel a módszerrel a hús minősége is romolhat, hiszen miközben olvad és külseje elkezd főni, a belseje fagyott marad, ami jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy igazán finom, jól átsütött legyen a végtermék. Ha felpörgetnénk az eseményeket, temrészetesen alkalmazhatjuk a melegvizes módszert is, de csak komoly körültekintéssel, ügyelve arra, hogy a víz ne legyen túl forró, és a folyamat ne tartson túl sokáig.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.