A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Amerikai almás pite sós karamellel recept
Amerikai almás pite sós karamellel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Körömpörkölt csülökkel  recept
Körömpörkölt csülökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadas marha recept
Vadas marha
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat. Ám a mélyhűtött hús felolvadásához idő kell, ami nem mindig fér bele az ügymenetbe - ilyenkor jönnek különféle gyorsolvasztási módszerek, amelyek között van ami csupán a húst teszi tönkre, de van, ami az egészségünkre is veszélyt jelenthet.

Bár a kedvenc hentesünknél, frissen vásárolt húsnál nincs jobb, azért a mélyhűtő adta lehetőségekkel mindannyian előszeretettel élünk. Sokszor előfordul azonban, hogy "hamargyorsan" főzni kell valamit, és ilyenkor nincs időnk megvárni, amíg a lehető legbiztonságosabban, a hűtőszekrényben kienged az alapanyag. Ilyenkor nyúlunk mindenféle folyamatgyorsítóhoz, amivel ömagában nem is lenne gond - kérdés az, hogy mihez? Van ugyanis egy pár módszer, ami jól hangzik, és valóban hatékonyan olvasztja fel a húst, de egyáltalán nem biztos, hogy jót tesz neki. Ezek a leggyakoribb fagyasztott hús olvasztási bakik!

Fagyasztott hús, mirelit, mélyhűtött
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mosogatógépben

Igen, döbbenet, de van, aki mosogatógépben olvasztja a húst, köszönhetően a TikTokon elterjed, „trükkösnek" gondolt módszereknek. Ha így próbáljuk a fagyos húst felolvasztani, garantáltan elszaporodnak a baktériumok benne, amellett, hogy kívül garantáltan megfő.

A konyhapulton

Szinte mindenki olvasztott már ki húst így, de az az igazság, hogy ez komoly élelmiszerbiztosnági kockázatot rejt. Ez természetesen nem vonatkozik a friss húsra, amit a legtöbb szakács úgy készít, hogy előtte rövid ideig szobahőmérsékleten állni hagy. Ez idő alatt ugyanis nem fognak elszaporodni a baktériumok a húsban, ellenben ha hosszú órákig olvadozik, a fogyasztása nem biztonságos.

Hideg vízben, csomagolás nélkül

Bár a hús biztonságos kiolvasztásának egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott módja a hideg vízbe helyezés, de csakik zárt, légmentesen záródó tasakban. Csomagolás nélkül ugyanis a mosogató körüli tárgyakat veszélyeztetjük: a baktériummal szennyezett vízcseppek beszennyezhetik a konyhát! A fagyasztott hús „mosása" amúgy is rossz ötlet, hiszen ez a művelet nem távolítja el a mikrobákat. 

Mikróban

A hús mikrohullámú sütős kiolvasztásával az a legnagyobb baj, hogy kívülről elkezdhet főni, miközben belül hideg és fagyos marad. Ez pedig egyrészt veszélyes is lehet, másfelől még azt is megakadályozza, hogy végeredményben a hús puha, lédús és egyenletes átsült legyen.

Túl forró vízben

Ha az olvadó hús túl sokáig van „veszélyzónában" – azaz magas hőmérsékleten –, egyszerűen nem éri meg kockáztatni. Ha nagyon forró vízben olvasztjuk a húst, azzal tökéletes táptalajt biztosítunk a kórokozók fejlődésének. De az egészségügyi veszélyeken túl ezzel a módszerrel a hús minősége is romolhat, hiszen miközben olvad és külseje elkezd főni, a belseje fagyott marad, ami jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy igazán finom, jól átsütött legyen a végtermék. Ha felpörgetnénk az eseményeket, temrészetesen alkalmazhatjuk a melegvizes módszert is, de csak komoly körültekintéssel, ügyelve arra, hogy a víz ne legyen túl forró, és a folyamat ne tartson túl sokáig.

Így olvaszd ki melegvízben a húst - lépésről lépésre:

  1. Első lépésként engedj forró csapvizet egy akkora tálba, amibe majd elfér a felolvasztása váró hús. Lehetőleg annyi vizet engedj, ami majd ellepi az összes húst.
  2. Érdemes ellenőrizni a víz hőmérsékletét egy hőmérővel, hogy ne legyen túl hideg, de túl forró se. Az ideális hőmérséklet 60 °C.
  3. Ezután merítsd a vízbe a zárható zacskóba helyezett csirkemelleket. 
  4. Időnként keverd meg a vizet, ezzel megelőzheted, hogy hideg vízzsebek alakuljanak ki.
  5. Ezzel a módszerrel a csirkemell kevesebb mint 30 perc alatt kiolvad és már kezdheted is vele a sütést, vagy főzést - javasolja a Life.hu.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.