A forró levegős sütők annál is sokoldalúbbak, mint eddig gondoltuk. Nemcsak olaj felhasználása nélkül süthetünk benne ízletes, az egészségtudatos táplálkozásba is illeszthető ételeket, de még egy nagyszerű funkciójukat kihasználhatjuk. Az air fryerben ugyanis nem csak sütni-főzni lehet.
Nézzük először is, hogyan működik az utóbbi idők legnépszerűbb konyhai készüléke. Az air fryerek a forró levegőt egy ventilátor segítségével keringetve sütik kívül ropogósra, belül puhára az ételt, legyen szó akár a csirkecombról, akár a sült krumpliról. Így csökkenthető az olajfelhasználás, ami kifejezetten jót tesz az egészségünknek. További előnyük, hogy időt spórolunk, ugyanis a kis készülékek sokkal gyorsabban melegszenek fel, mint a sütő, így hamarabb elkészül bennük bármilyen étel. Éppen emiatt energiát is takarítunk meg vele, hiszen az air fryer fogyasztása egyrészt alacsonyabb, másrészt rövidebb ideig is kell működtetni a gépet.
Rengeteg előnyét pedig nem csupán főzéskor használhatjuk ki. A készételek felmelegítésére is tökéletes a készülék, így nagyon sok esetben akár ki is válthatja a mikrohullámú sütőt, ami kifejezetten hasznos, ha például kis konyhában nincs hely mindkét konyhai eszköz számára.
Fontos tisztában lenni a forró levegős sütő funkcióival. Nem mindegyik készülék lehet alkalmas a mikró helyetti használatra. Vannak azonban olyan típusok, amelyek többféle különböző programmal működnek, a sütéstől a pirításon és kelesztésen át a melegítésig. Egyes csúcsmodern készülékek már vízpermetező funkcióval is rendelkeznek, amiben az újramelegített pizza olyan lesz, mintha friss lenne. Ha éppen fontolgatod, hogy air fryert vásárolsz, érdemes figyelembe venni, mi mindenre szeretnéd majd használni, és ennek megfelelően kiválasztani a készüléket. Ha pedig eddig azért nem vettél forró levegős sütőt, mert nincs hely a konyhapulton, most fontolóra veheted, hogy a mikró helyére talán épp elférne.
A forró levegős sütőben gyorsan és egyenletesen melegszik át a készétel, és nem elhanyagolható előny, hogy míg a mikró elektromágneses sugárzást bocsát ki, addig az air fryer forró levegőt használ az ételek elkészítésére és felmelegítésére. Ugyanakkor fontos azzal is tisztában lenni, hogy nem minden fajta alapanyagot tehetünk bele csak úgy a készülék kosarába. Folyadékot vagy olvasztásra szánt vajat, margarint például nem célszerű az air fryerbe tenni, vagy csak nagyon körültekintően, hőálló edényben.
A forró levegős sütő első helyen említett előnye az olaj nélküli használat, ami sokkal egészségesebbé teszi a fogásokat. Megkérdeztük a Mindmegette olvasóit is, és beigazolódott a hipotézisünk: a válaszadók 65%-a úgy gondolja, az air fryer használata tökéletesen illeszkedik az egészséges életmódba.
A klasszikus rántott hús és sült krumpli tökéletesen omlósra, puhára és ropogósra sült a forró levegős sütőben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.