Fogyaszt és élénkít: erre cseréld a reggeli kávét!
![Matcha](https://cdn.mindmegette.hu/2025/01/UA0RSZSd51YbZ-2tK3YUFL0nSjvy_lNNyKASaFf2WME/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JjNTQ1MjVhMjZlNTQ2ZjNhYzVkNzQ3OWUzYTMxMDQ3.jpg)
Ittál már matchát? Ez a Japánból származó, jellegzetes, szép zöld ital természetes, friss aromájú, és számos jótékony tulajdonsággal bír. Sokan a kávé egészségesebb alternatívájának tartják, nem véletlenül.
A matcha évszázadok óta a japán konyha és kultúra része. A zöldtea-cserjéket kb. 2-3 héttel a betakarítás előtt leárnyékolják, aminek köszönhetően a növény klorofill- és aminosav-tartalma megnő. Ettől lesz a matcha élénk zöld színű és gazdag, umami ízű. A leszedett leveleket szárítják, majd kőmalmokkal finom porrá őrlik.
A matcha tele van antioxidánsokkal, különösen katechinekkel, amelyeknek a sejtek védelmében van fontos szerepük és amelyek támogatják az anyagcsere-folyamatokat. A matcha többek között egy L-theanin nevű vegyületet is tartalmaz, amely megváltoztatja a koffein hatását, így kevésbé valószínű, hogy a matcha fogyasztása után szorongást vagy idegességet érzel. Ez a vegyület más tulajdonságokkal is rendelkezik – a tudósok kimutatták, hogy az L-theanin javítja a memóriát és a koncentrációt, valamint serkenti a boldogsághormonokként ismert szerotonin és dopamin termelését.
A matchát a nap bármely szakában ihatod, akár közvetlenül lefekvés előtt is. Különösen ajánlott a napi szinten stresszben élőknek, nyugtató hatása miatt. Ebből következik, hogy sokan kávét isznak, amikor ébresztőre van szükségük, matchát pedig akkor, amikor meg szeretnének nyugodni.
Az utóbbi időben gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon a matcha egészségesebb-e, mint a kávé? Erre a kérdésre nehéz egyértelmű választ adni. Azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, csészénként mindössze 70 mg-ot (míg a kávé akár 100 mg-ot is). Koffeintartalma élénkítő, de mivel lassabban szívódik fel, kiegyensúlyozottabb és tartósabb energiát biztosít, mint a kávé.
A matchát hagyományosan forrón, bambusz habverővel (chasen) felhabosítva isszák, de napjainkban népszerű matcha latte is, amikor tejjel vagy növényi itallal készítik. Adhatd süteményekhez, turmixokhoz, fagylaltokhoz és más ételekhez is különleges íze, színe és jótékony hatásai miatt.
Tegyél 1 teáskanál matchát egy csészébe és öntsd fel 100 ml 70-80 fokos vízzel. Alaposan keverd össze egy tejhabosító segítségével és már fogyaszthatod is.
Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld a matchát akár egy finom süteményben, készít extravagáns matchás tiramiust!
Hozzávalók:
Elkészítése:
Nézd meg videón, hogyan készül a matchás tiramisu:
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.