Mákos guba
Babgulyás
Hagymás rostélyos
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vadas marha
Epres blondie
Kapros tökfőzelék virslivel
Csupacsokis brownie
Krémes spenótfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Egészséges

Kiderült, hogy az extraszűz olívaolaj rossz hatással lehet az egészségre

Egy friss tanulmány szerint az extraszűz olívaolaj fogyasztása lehet, hogy mégsem csökkenti a koleszterinszintet, ami egyáltalán nem jó hír azok számára, akiknél magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata.

Az elmúlt években különösen kedveltek lettek a vegán és a mediterrán étrendek, amelyeknek az egyik fő eleme az extraszűz olívaolaj, ami csökkentheti a magas koleszterinszintet. A Floridai Egyetem, valamint egy betegségkutató intézet szakembereinek vizsgálati eredményei azonban megkérdőjelezik ezt az állítást, máris eláruljuk, hogy miért.

olívaolaj
A mediterrán ételek egyik fő eleme az extraszűz olívaolaj
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Kedvező volt a diéta hatása 

A tanulmányban negyven 18 és 79 év közötti ember vett részt, akiknél fennáll a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A jelentkezőknek nyolc héten keresztül kellett vegán ételeket fogyasztaniuk. Az első négy hétben naponta négy extra kanál extraszűz olívaolaj is járt a menü mellé, a továbbiakban pedig ez az adag elmaradt. 

A vizsgálatból kiderült, hogy mindkét fázis kedvező hatással volt az egészségre a diéta előtti állapothoz képest, például javult a vércukorszint, valamint csökkentek a gyulladásos folyamatok. 

Nem mindegy a sorrend

A szakemberek azonban azt is megfigyelték, hogy amikor a vizsgálati alanyok a nagyobb mennyiségű olajról, kevesebbre váltottak, akkor csökkent a rossz koleszterinszintjük, viszont ha az olajfogyasztás fordított sorrendben változott, akkor az már akadályozta a rossz koleszterinszint csökkenését – írja a HVG

olívaolaj
Egy friss tanulmányból kiderült, hogy az extraszűz olívaolaj rossz hatással lehet az egészségre
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mindenről a telített zsír tehet?

Mivel az extraszűz olívaolajban kis mennyiségű telített zsír található, ezért a szakértők úgy vélik, hogy ez befolyásolhatja azt, ahogyan a máj feldolgozza a rossz koleszterint. Ennek következtében emelkedik a vérben lévő mennyisége, ami fokozza az agyvérzés és a szívinfarktus kialakulását. 

A kutatók szerint az eredmények alapján érdemes fontolóra venni az extraszűz olívaolaj fogyasztásának csökkentését azoknak, akiknél magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Természetesen a kutatók folytatják a vizsgálatokat a témával kapcsolatban. 

Csak a laborvizsgálat mutatja meg

Ahogyan azt mi is megírtuk, a magas koleszterinszint nem produkál egyértelmű és látványos tüneteket, vérteszt nélkül senki sem érezheti, magasak-e vagy normálisak az értékei. Ezért fontos a laborlelet, amelyen nemcsak a közismert LDL- („rossz”) és HDL- („jó”) koleszterin mennyiségét tüntetik fel, de az összkoleszterin- és a trigliceridértéket is.  

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.