Zsemlegombóc
Mákos guba
Kínai szezámmagos csirke
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Hagymás rostélyos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Klasszikus grízgaluska leves
Csupacsokis brownie
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Dubarry-csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dödölle - az eredeti recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Babgulyás
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Egészséges

Te is gyakran eszed ezt a filléres szuperételt? Vigyázz, nem biztos, hogy jót tesz!

Kelbimbó fogyasztásának előnyei
A kelbimbót káposztára emlékeztető íze és sajátos illata megosztó étellé teszi. Bár tele van rostokkal, magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, nem mindenki számára ajánlott a fogyasztása.

„Utálom a kelbimbót” – az Elhagyott játékok című mesesorozat visszatérő mondata ez, és bár a meséért odavoltunk, a fenti állásfoglalás sok gyereket elriasztott a bimbós kel fogyasztásától. Szerintünk azonban mindenki számára ajánlott volna tenni (még) egy próbát a kelbimbóval: sülve roppanósan finom, egy krémes levesnek gazdag, mély ízeket ad, szalonnával és sok sajttal összesütve pedig a kisebbek kedvére is tehetünk vele. Fogyasztásának megannyi előnye van, ugyanakkor bizonyos betegséggel élők, illetve gyógyszert szedők jó, ha vigyáznak vele!

kelbimbó / Fotó: Shutterstock
A kelbimbó nagyon egészséges, de egyeseknek erősen ajánlott mértékkel fogyasztani
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért együnk kelbimbót?

A kelbimbó, avagy bimbós kel a káposztafélék családjába tartozik, a vadkáposzta egy termesztett változata. Igazán egészséges választás, ugyanis egy adag belőle a napi C-és K-vitamin szükségletünket fedezi, ráadásul A-, B- és E-vitamin, mangán, vas, kalcium illetve folsav is jócskán található benne. Fogyasztása vízhajtó hatással jár és mivel keresztes virágú zöldségféléről beszélünk, a rák kialakulásának kockázatát szintén csökkenti.

Diéta idején is ajánlott időről időre enni belőle, ugyanis bár szénhidráttartalma relatív magas, 100 grammjában csupán 42 kalória van, koleszterin pedig egyáltalán nincs benne. Egyes vizsgálatok szerint a benne található alfa-liponsav nevű antioxidáns növeli az inzulinérzékenységet, így a kelbimbó fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet. 

Kinek nem ajánlott?

Azok számára, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek, vigyázni kell a kelbimbóval, ugyanis annak magas K-vitamin-tartalma miatt a készítmény hatékonysága csökkenhet. Emellett érdemes megfontoltan fogyasztani a bimbós kelt pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek is, ugyanis a zöldség megzavarhatja a pajzsmirigy működését.

Kis mennyiségben jó eséllyel nem okoz majd gondot senki számára, de az érintettek jó, ha ügyelnek a mértékletességre!

Kelbimbóból finomat

Érdemes többféle formában kipróbálni ezt a zöldséget, könnyen lehet ugyanis, hogy ha főve nem is, sülve vagy levesként kedvünkre való lesz. A már említett baconös-sajtos sült kelbimbó jó választás lehet kezdőszinten, ahogyan a sajtbunda alatt, csőben sült kelbimbó is. A későbbiekben pedig ebben a receptválogatásban mindenki garantáltan talál szája íze szerint való finomságokat.

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.