Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Klasszikus grízgaluska leves
Rakott zöldbab darált hússal
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dubarry-csirkemell
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Tojásos nokedli fejes salátával
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Körömpörkölt csülökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Babgulyás
Hagymás rostélyos
Vannak ételek, amelyekből elég egyetlen kanállal enni ahhoz, hogy azonnal visszarepüljünk a gyerekkorunkba. A nagymama kolbászos fehérbablevese pont ilyen. Ez a fogás nemcsak laktató és ízletes, hanem igazi klasszikus is, amit a nagyi mindig hatalmas fazékban főzött, hogy az egész család repetázhasson belőle.

Ez a leves nemcsak hideg napokon esik jól, hanem bármikor, amikor egy kiadós, házias fogásra vágyunk. Friss, puha kenyérrel az igazi, másnap pedig még finomabb, mert az ízek jól összeérnek. Ha szeretnéd kipróbálni a Vidék íze magazin mennyei fogását, akkor mindenképpen készítsd el a nagyim kolbászos fehérbablevesét.

nagyim kolbászos fehérbablevese
Nagyim kolbászos fehérbablevese: egy igazán ízletes és lakató fogás
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Így készül a Vidék íze magazin laktató fogása, a nagyim kolbászos fehérbablevese!

Áztatás: 1 éjszaka 

Előkészítés: 15 perc 

Főzés: 1,5 óra 

Hozzávalók: 

  • 50 dkg fehérbab  
  • 20 dkg kolbász  
  • 2 evőkanál zsír  
  • 2 fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma  
  • 1 l zöldségalaplé  
  • 1 sárgarépa  
  • 1 petrezselyemgyökér 
  • só 
  • bors 
  • 2 csipet őrölt babérlevél  
  • 1 evőkanál liszt  
  • 2 dl tejföl  

Elkészítés:

  1. Egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk a babot, másnap leszűrjük.  
  2. Felkarikázzuk a kolbászt, és egy fazékban megpirítjuk a zsíron. Kiszedjük az edényből, félretesszük. 
  3. A fazékba rakjuk a leszűrt babot, a meghámozott, félbevágott vöröshagymát, a megtisztított és szintén elfelezett fokhagymagerezdeket. 
  4. Felöntjük az alaplével, elkezdjük főzni. Közben a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret is meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, beletesszük a levesbe. 
  5. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt babérral, és elkezdjük főzni, közben mindig pótoljuk az elfőtt folyadékot. 
  6. Ha már minden puhára főtt, akkor az egy evőkanál lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejfölt, beleöntjük a levesbe, és jó sűrűre főzzük. Végül hozzáadjuk a pirított kolbászt, és azzal is összeforraljuk.  

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.