A mikrozöldek apró méretű zöld leveles növények. Nemcsak azért érdemes otthon termeszteni őket, mert a friss fűszerekhez hasonlóan dekoratív elemei a konyhánknak, hanem azért is mert a zöldségeknél is gazdagabbak vitaminokban és ásványi anyagokban.
Felhasználásuk is igazán sokszínű lehet: kerülhetnek salátákba, levesekhez, bármilyen főételbe, de frissen, például szendvicsben is ehetjük őket.
Az otthoni termesztésük roppant egyszerű és költséghatékony is, ráadásul egész évben élvezhetjük a növénykék előnyeit. Nevelésükhöz két dolog fontos: a napfény és a víz.
Sokféle magból termeszthetünk mikrozöldeket, például a szupermarketekben kapható chiamag kitűnő erre a célra. Egy kevés vízzel keverjük el a magokat, hogy zselés állaguk legyen. Ezután egy kifújt tojásban vezessünk el egy tiszta, bevizezett textilt, a lenti videóban látható módon. Rendezgessük el a chiamagokból kapott zselét a textilen, és helyezzük egy műanyag flakonból kialakított kis állványra a tojást. Ezután már csak a rendszeres folyadékpótlásról kell gondoskodnunk, és szemmel látható lesz a növények növekedése.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.