Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egészséges

A B12-vitamin túladagolásának jelei – ha ezt tapasztalod, hagyd abba a szedését

b12-vitamin
Shutterstock
A szervezet egészséges működéséhez szükség van B12-vitaminra is, amit a megfelelő étrenddel biztosíthatunk. De akár túl is adagolhatjuk, aminek következtében mellékhatások jelentkeznek. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

A vízben oldódó B12-vitaminnak fontos szerepe van a vérképzésben, az idegrendszer megfelelő működésében, sőt, az immunrendszer erősítésében is. A B12-vitamint a szervezet nem képes előállítani, elsősorban a táplálkozással tudjuk bevinni. A húsfélék tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben, de megtalálható például számos tejtermékben és a tojásban is. Ha ezek az élelmiszerek nem szerepelnek rendszeresen a menünkben, akkor étrend-kiegészítő formájában pótolhatjuk a B12-vitamint. Azonban érdemes odafigyelni, nehogy túlzásba vigyük a bevitelét. Ha ez mégis megtörténik, a szervezet többféleképpen is jelezhet. 

b12-vitamin
A B12-vitamin elsődleges forrásai a húsok és a tejtermékek
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A B12-vitamin túladagolásának jelei

Fontos tudni, hogy a B12-vitamin szedésekor nagyon ritka, de súlyos allergiás reakció (anafilaxia) jelentkezhet. Ha a vitamin bevétele után az arc, a nyelv vagy a torok duzzadását, esetleg nyelési vagy légzési nehézségeket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. Általában viszont ennél jóval enyhébb tünetek jelzik, ha túladagoltuk a B12-vitamint. 

Az enyhe hasmenés, bőrviszketés és -kiütés, fejfájás, szédülés, hányinger jelezheti, ha a szervezetben felhalmozódott a B12-vitamin. Ha gyakran tapasztaljuk az említett mellékhatásokat, akkor a B12-vitamin étrend-kiegészítő formájában történő szedését hagyjuk abba. A tünetek rövid időn belül megszűnnek. 

Mennyi B12-vitaminra van szükségünk? 

Az egészséges felnőtt szervezet számára a National Institutes of Health szerint az ajánlott étrendi mennyiségek a következők:

  • 14 éves kor felett 2,4 mikrogramm (μg) naponta,
  • terhes nők számára 2,6 μg naponta,
  • szoptató nőknek pedig 2,8 μg naponta.

A B-12-vitamint legnagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszerek a tojás, a sajt, a hal, a rákfélék, a máj, a vese, a vörös húsok.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.