Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egészséges

Müller Cecília harcsát sütött az új tankonyhában – Mutatjuk a receptet!

Új lehetőségek a táplálkozástudomány, az oktatás és az egészségmegőrzés területén: tankonyha nyílt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Szabolcs utcai székházában, amely segítséget nyújt a közétkeztetés minőségi fejlesztéséhez.

A tankonyha ünnepélyes átadóján Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos asszony elmondta, hogy ennek a létesítménynek többek között abban is nagy szerepe lesz, hogy a táplálkozástudomány által feltárt ismereteket a gyakorlatban is alkalmazni lehessen.

Müller Cecília
Müller Cecília is beállt főzni, kipróbálta az új tankonyhát
FOTÓ: FACEBOOK

Egészséges és ízletes ételek a közétkeztetésben

A tisztifőorvos szerint a naponta elfogyasztott táplálék legalább egyharmad részben hatással van az egészségünkre, és azt szeretnék elérni, hogy a közétkeztetésben olyan ételeket szolgáljanak fel, amelyek a gyermekek és a jövő nemzedék egészségét is garantálják.

Az NNGYK programjának célja, hogy segítséget nyújtson a közétkeztetés minőségi fejlesztéséhez, figyelembe véve a táplálkozási kockázatok csökkentését és a közétkeztetési szabályozások helyes alkalmazását. A tankonyhában a foglalkozásokat tartó képzett dietetikusok és mesterszakácsok a tudományos alapú táplálkozási ismeretek mellett a gasztronómia lehetőségeit is kihasználják, hogy ízletes és egészséges ételek elkészítésére oktassák a tanulókat.

Harcsából készült az étel

A tankonyha avatásán számos dietetikus, közétkeztetési és népegészségügyi szakember mellett részt vett Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Müller Cecília országos tisztifőorvos, Takács Péter egészségügyi államtitkár és Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos is. Az átadót követően Prohászka Béla mesterszakács irányításával közösen készítettek el egy egészséges, harcsából készült ételt. Mutatjuk is a receptet!

Így készül a zöldfűszeres harcsaderék mandarin salátával!

Hozzávalók 10 főre:

  • 140 dkg harcsafilé                               
  • 1 csokor friss zsálya                            
  • 1 csokor friss citromos kakukkfű        
  • 1 csokor friss rozmaring                      
  • 4 dkg só                                           
  • 0,5 dl étolaj
  • 80 dkg mandarin
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl narancslé                       

Elkészítés:

  1. A harcsafilét szeleteljük, a zöldfűszereket finomra aprítjuk.
  2. A szeletelt harcsafilét ízesítjük, az aprított zöldfűszerekkel fűszerezzük.
  3. A halat lefóliázva a hűtőben pihentetjük.
  4. Amíg pihen, a mandarint megpucoljuk, gerezdekre szedjük és a fehér részeket eltávolítjuk.
  5. A mazsolát megmossuk, narancslében áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Hozzákeverjük az előkészített mandarin gerezdekhez. Tálalásig hűtőben pihentetjük.
  6. Serpenyőben az étolajat felhevítjük, majd belehelyezzük a zöldfűszerekkel pácolt harcsaszeleteket és készre sütjük.
  7. Sütés után pihentetjük, majd a mandarin salátával együtt tálaljuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.