Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Egészséges

Müller Cecília harcsát sütött az új tankonyhában – Mutatjuk a receptet!

Új lehetőségek a táplálkozástudomány, az oktatás és az egészségmegőrzés területén: tankonyha nyílt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Szabolcs utcai székházában, amely segítséget nyújt a közétkeztetés minőségi fejlesztéséhez.

A tankonyha ünnepélyes átadóján Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos asszony elmondta, hogy ennek a létesítménynek többek között abban is nagy szerepe lesz, hogy a táplálkozástudomány által feltárt ismereteket a gyakorlatban is alkalmazni lehessen.

Müller Cecília
Müller Cecília is beállt főzni, kipróbálta az új tankonyhát
FOTÓ: FACEBOOK

Egészséges és ízletes ételek a közétkeztetésben

A tisztifőorvos szerint a naponta elfogyasztott táplálék legalább egyharmad részben hatással van az egészségünkre, és azt szeretnék elérni, hogy a közétkeztetésben olyan ételeket szolgáljanak fel, amelyek a gyermekek és a jövő nemzedék egészségét is garantálják.

Az NNGYK programjának célja, hogy segítséget nyújtson a közétkeztetés minőségi fejlesztéséhez, figyelembe véve a táplálkozási kockázatok csökkentését és a közétkeztetési szabályozások helyes alkalmazását. A tankonyhában a foglalkozásokat tartó képzett dietetikusok és mesterszakácsok a tudományos alapú táplálkozási ismeretek mellett a gasztronómia lehetőségeit is kihasználják, hogy ízletes és egészséges ételek elkészítésére oktassák a tanulókat.

Harcsából készült az étel

A tankonyha avatásán számos dietetikus, közétkeztetési és népegészségügyi szakember mellett részt vett Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Müller Cecília országos tisztifőorvos, Takács Péter egészségügyi államtitkár és Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos is. Az átadót követően Prohászka Béla mesterszakács irányításával közösen készítettek el egy egészséges, harcsából készült ételt. Mutatjuk is a receptet!

Így készül a zöldfűszeres harcsaderék mandarin salátával!

Hozzávalók 10 főre:

  • 140 dkg harcsafilé                               
  • 1 csokor friss zsálya                            
  • 1 csokor friss citromos kakukkfű        
  • 1 csokor friss rozmaring                      
  • 4 dkg só                                           
  • 0,5 dl étolaj
  • 80 dkg mandarin
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl narancslé                       
  • 20 dkg citrom

Elkészítés:

  1. A harcsafilét szeleteljük, a zöldfűszereket finomra aprítjuk.
  2. A szeletelt harcsafilét ízesítjük, az aprított zöldfűszerekkel fűszerezzük.
  3. A halat lefóliázva a hűtőben pihentetjük.
  4. Amíg pihen, a mandarint megpucoljuk, gerezdekre szedjük és a fehér részeket eltávolítjuk.
  5. A mazsolát megmossuk, narancslében áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Hozzákeverjük az előkészített mandarin gerezdekhez. Tálalásig hűtőben pihentetjük.
  6. Serpenyőben az étolajat felhevítjük, majd belehelyezzük a zöldfűszerekkel pácolt harcsaszeleteket és készre sütjük.
  7. Sütés után pihentetjük, majd a mandarin salátával együtt tálaljuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.