Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A demencia egy degeneratív állapot, amely a mindennapi tevékenységek károsodását, illetve a viselkedés megváltozását okozza. Főleg az idősebb korosztályt érinti: világszerte 50 millió ember él ezzel az állapottal, és számuk fokozatosan növekszik. A szakértők szerint a demenciának van egy figyelmeztető jele a konyhai teendők végzése közben is, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni – cikkünkből kiderül, mi ez!

A demencia tünetei az állapot súlyosságától függően változnak. A korai szakaszban a rövid távú memória csökkenése figyelhető meg, ami a közelmúltbeli események elfelejtésében, a megfelelő szó megtalálásának nehézségében, vagy a szavak jelentésének elvesztésében jelentkezik. 

Bajt jelezhet, ha a megszokott recepteket sem tudjuk felidézni / Fotó: Shutterstock

Árulkodó jelek

Az Alzheimer's Association jótékonysági szervezet szerint gyakran a konyhában, sütés és főzés közben tűnik fel, hogy valami nincs rendben. Érdemes szakemberhez fordulni, ha nehézséget okoz egy olyan étel elkészítése, ami addig rutinfeladatnak számított. „Előfordulhat, hogy a demencia miatt nehezen tudják felidézni egy ismert étel elkészítési fázisait, a hozzávalókat, és a koncentrációs képességük is csökkenhet” – írják honlapjukon. 

Később a munkamemória is érintett lehet, ami a súlyos emlékezetkiesést és a közelmúltban szerzett ismeretek elfelejtését jelenti. A nyelvi készségek tekintetében az önkifejezés nehézségei, végezetül pedig a teljes nyelv elvesztése figyelhető meg. A problémamegoldás területén a korai stádiumú demenciában csak enyhe vagy mérsékelt nehézségekkel kell szembenézni, ami későbbi stádiumban az ítélőképesség vagy a problémamegoldás képtelenségében csúcsosodik ki. Személyiségváltozás is megfigyelhető: a beteg ingerlékennyé, depresszióssá válhat, a szociális készségeket részben vagy teljesen elveszíti.

A demencia okai

  • Alzheimer-kór: az egyik leggyakoribb oka, az összes demenciás eset körülbelül 60-70%-át teszi ki.
  • Vaszkuláris demencia: az agyi erek károsodása miatt alakul ki, vagy stroke következménye.
  • Lewy-testes demencia: az agysejtekben kialakuló fehérje-lerakódások okozzák.
  • Frontotemporális demencia: az agy elülső és halántéki lebenyének sorvadásával jár.
  • Egyéb okok lehetnek például agyi sérülések, fertőzések (pl. Creutzfeldt-Jakob betegség), vagy súlyos vitaminhiány.

A demencia kezelése

Jelenleg nincs végleges gyógymód, de bizonyos gyógyszerek, például az Alzheimer-kór elleni szerek, lassíthatják a betegség progresszióját. Sokat segíthet az életminőség javításában a mentális stimuláció, a rendszeres testmozgás, az egészséges étrend, és a megfelelő szociális támogatás.

Egészséges táplálkozással a demencia megelőzéséért és a tünet enyhítéséért

Az egészséges táplálkozás fontos szerepet játszhat a demencia tüneteinek enyhítésében, valamint az agy egészségének fenntartásában és a betegség progressziójának lassításában. A mediterrán étrend az egyik legjobb választás az agy egészségének megőrzésére. A MIND diéta (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) pedig kifejezetten az agy egészségének támogatására szolgál. Fontos az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt, amely az agysejtek károsodását okozza. Az omega-3 zsírsavak elősegítik az agy egészséges működését, ezért érdemes legalább hetente egyszer zsíros halat, lazacot vagy szardíniát fogyasztani, illetve chia magot, lenmagot, diót enni. 

Kerülni kell a túl sok sót, a cukrot és a transzzsírokat tartalmazó ételeket, valamint az alkoholt. 

(Forrás)

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 


 



 



 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.