Az elkészítését tekintve azonban van egy apró praktika, amit érdemes tudni, ha tökéletes barna rizst szeretnél főzni. Ez pedig az, hogy kicsivel több vizet kell használnod hozzá, mint a fehér rizsnél.
Válassz egy nagyobb méretű edényt, amire pontosan illeszkedik a fedő. Ezután mérd ki a rizst: fontos tudni, hogy 225 g nyers rizsből körülbelül 750 g főtt rizs készül – írja a wikihow.com.
Egy szűrő edényben alaposan öblítsd le a rizst, és tedd az edénybe. Intenzívebb lesz az alapanyag íze, ha főzés előtt rövid ideig, kevés olajon megpirítod.
Most pedig jöhet a víz: 225 g rizshez 625 ml vízre lesz szükség, amit enyhén sózz meg.
Lényeges, hogy mindig pontosan mérd ki a víz mennyiségét, hogy ne égjen meg és ne is legyen pépes a rizs.
És még egy tipp, amitől még finomabb lehet az étel: víz helyett alaplével is felöntheted a rizst.
Miután felforrt a víz, állítsd takarékra a lángot, és fedd le az edényt. A barna rizst általában 40-50 percig kell főzni, azonban ne várj eddig, 30 perc múlva ellenőrizd az ételt, nehogy leégjen.
Fontos, hogy a lehető legalacsonyabb fokozaton párold a rizst, főzés közben a víznek enyhén gyöngyözőnek kell lennie.
Miután letelt az idő, vedd le a tűzhelyről a rizst, és fedő alatt pihentesd addig, amíg felszívja az összes vizet – de legalább 5 percig.
A pihentetési idő után vedd le a fedőt, és egy villával forgasd át alaposan a rizst. Most már csak a tálalás van hátra. Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?
Borítókép: Northfoto
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.