Az elkészítését tekintve azonban van egy apró praktika, amit érdemes tudni, ha tökéletes barna rizst szeretnél főzni.
Válassz egy nagyobb méretű edényt, amire pontosan illeszkedik a fedő. Ezután mérd ki a rizst: fontos tudni, hogy 225 g nyers rizsből körülbelül 750 g főtt rizs készül – írja a wikihow.com.
Egy szűrőedényben alaposan öblítsd le a rizst, és tedd az edénybe. Intenzívebb lesz az alapanyag íze, ha főzés előtt rövid ideig, kevés olajon megpirítod.
Most pedig jöhet a víz: 225 g rizshez 625 ml vízre lesz szükség, amit enyhén sózz meg.
Lényeges, hogy mindig pontosan mérd ki a víz mennyiségét, hogy ne égjen meg és ne is legyen pépes a rizs.
És még egy tipp, amitől még finomabb lehet az étel: víz helyett alaplével is felöntheted a rizst.
Miután felforrt a víz, állítsd takarékra a lángot, és fedd le az edényt. A barna rizst általában 40-50 percig kell főzni, azonban ne várj eddig, 30 perc múlva ellenőrizd az ételt, nehogy leégjen.
Fontos, hogy a lehető legalacsonyabb fokozaton párold a rizst, főzés közben a víznek enyhén gyöngyözőnek kell lennie.
Miután letelt az idő, vedd le a tűzhelyről a rizst, és fedő alatt pihentesd addig, amíg felszívja az összes vizet – de legalább 5 percig.
A pihentetési idő után vedd le a fedőt, és egy villával forgasd át alaposan a rizst. Most már csak a tálalás van hátra. Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?
A főtt rizs igazán egyszerű köret, mégis megosztja az embereket. Vannak, akik csakis a pergős rizst hajlandóak elfogyasztani, mások éppen a kissé ragacsosra sikerült verziót kedvelik. Utóbbi egyébként főként az ázsiai fogásokra jellemző, és a távoli országok gasztronómiájának mestere, egyben a Mindmegette maestrója, Nguyen Heni ebben a videóban be is mutatja a tökéletes rizskészítés egyetlen apró trükkjét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.