Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Vadas marha
Mákos guba
Kínai szezámmagos csirke
Farsangi szalagos fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Epres blondie
Csupacsokis brownie
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus grízgaluska leves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Babgulyás
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Praktikus

A barna rizst másképpen kell főzni, mint a fehéret – nézd meg a különbséget!

A rizs az egyik legnagyszerűbb köret: gyorsan és egyszerűen elkészíthető, sokféleképpen variálható, mindenki szereti. A barna rizs sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a fehér változat, ezért rendkívül egészséges és laktató köret.

Az elkészítését tekintve azonban van egy apró praktika, amit érdemes tudni, ha tökéletes barna rizst szeretnél főzni. 

Első lépések a tökéletes barna rizs felé

Válassz egy nagyobb méretű edényt, amire pontosan illeszkedik a fedő. Ezután mérd ki a rizst: fontos tudni, hogy 225 g nyers rizsből körülbelül 750 g főtt rizs készül – írja a wikihow.com.

Egy szűrőedényben alaposan öblítsd le a rizst, és tedd az edénybe. Intenzívebb lesz az alapanyag íze, ha főzés előtt rövid ideig, kevés olajon megpirítod.

A barna rizst általában 40-50 percig kell főzni / Fotó: Northfoto
A barna rizst általában 40-50 percig kell főzni / Fotó: Northfoto

Pontosan mérd ki a vizet

Most pedig jöhet a víz: 225 g rizshez 625 ml vízre lesz szükség, amit enyhén sózz meg.

Lényeges, hogy mindig pontosan mérd ki a víz mennyiségét, hogy ne égjen meg és ne is legyen pépes a rizs.

És még egy tipp, amitől még finomabb lehet az étel: víz helyett alaplével is felöntheted a rizst.

Nézd az órát

Miután felforrt a víz, állítsd takarékra a lángot, és fedd le az edényt. A barna rizst általában 40-50 percig kell főzni, azonban ne várj eddig, 30 perc múlva ellenőrizd az ételt, nehogy leégjen.

Fontos, hogy a lehető legalacsonyabb fokozaton párold a rizst, főzés közben a víznek enyhén gyöngyözőnek kell lennie.

Pihentesd kicsit

Miután letelt az idő, vedd le a tűzhelyről a rizst, és fedő alatt pihentesd addig, amíg felszívja az összes vizet – de legalább 5 percig.

A pihentetési idő után vedd le a fedőt, és egy villával forgasd át alaposan a rizst. Most már csak a tálalás van hátra. Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

Pergős vagy ragacsos? 

A főtt rizs igazán egyszerű köret, mégis megosztja az embereket. Vannak, akik csakis a pergős rizst hajlandóak elfogyasztani, mások éppen a kissé ragacsosra sikerült verziót kedvelik. Utóbbi egyébként főként az ázsiai fogásokra jellemző, és a távoli országok gasztronómiájának mestere, egyben a Mindmegette maestrója, Nguyen Heni ebben a videóban be is mutatja a tökéletes rizskészítés egyetlen apró trükkjét. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.