Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Praktikus

A barna rizst másképpen kell főzni, mint a fehéret – nézd meg a különbséget!

Barna rizs főzés / Fotó: Northfoto
A barna rizs sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a fehér változat, ezért rendkívül egészséges és laktató köret.

Az elkészítését tekintve azonban van egy apró praktika, amit érdemes tudni, ha tökéletes barna rizst szeretnél főzni. Ez pedig az, hogy kicsivel több vizet kell használnod hozzá, mint a fehér rizsnél.

Első lépések

Válassz egy nagyobb méretű edényt, amire pontosan illeszkedik a fedő. Ezután mérd ki a rizst: fontos tudni, hogy 225 g nyers rizsből körülbelül 750 g főtt rizs készül – írja a wikihow.com.

Egy szűrő edényben alaposan öblítsd le a rizst, és tedd az edénybe. Intenzívebb lesz az alapanyag íze, ha főzés előtt rövid ideig, kevés olajon megpirítod.

A barna rizst általában 40-50 percig kell főzni / Fotó: Northfoto
A barna rizst általában 40-50 percig kell főzni / Fotó: Northfoto

Pontosan mérd ki a vizet

Most pedig jöhet a víz: 225 g rizshez 625 ml vízre lesz szükség, amit enyhén sózz meg.

Lényeges, hogy mindig pontosan mérd ki a víz mennyiségét, hogy ne égjen meg és ne is legyen pépes a rizs.

És még egy tipp, amitől még finomabb lehet az étel: víz helyett alaplével is felöntheted a rizst.

Nézd az órát

Miután felforrt a víz, állítsd takarékra a lángot, és fedd le az edényt. A barna rizst általában 40-50 percig kell főzni, azonban ne várj eddig, 30 perc múlva ellenőrizd az ételt, nehogy leégjen.

Fontos, hogy a lehető legalacsonyabb fokozaton párold a rizst, főzés közben a víznek enyhén gyöngyözőnek kell lennie.

Pihentesd kicsit

Miután letelt az idő, vedd le a tűzhelyről a rizst, és fedő alatt pihentesd addig, amíg felszívja az összes vizet – de legalább 5 percig.

A pihentetési idő után vedd le a fedőt, és egy villával forgasd át alaposan a rizst. Most már csak a tálalás van hátra. Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

Borítókép: Northfoto

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.