Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kipróbálnád a bulgurt, de nem tudod, mit kezdj vele? Vagy már jól ismered, és érdekel, hogy köreten kívül még mire használható? Hogyan főzd, hogy tökéletes legyen? Cikkünkben minden kérdésre választ kaphatsz.

1. Mi az a bulgur?
 

A bulgur a közel-keleti és a török konyha fontos hozzávalója. Előállításához a teljes érés előtt betakarított vagy már érett búzaszemeket hántolás után előfőzik vagy gőzben párolják, lehetőleg a napon kiszárítják, majd rizsszemnagyságúra vagy apróra törik. A hőkezelés során kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla, ezért a rizzsel ellentétben nem ragad össze.

A hagyományos világos bulgur mellett teljes értékű barna bulgurt is kínálnak. Ez másfajta, egészen sötét búzából készül, és enyhén diós aromájú.

A bulgur, búzatöret, amely a keleti gasztronómia fontos alapanyaga (Shutterstock)
A bulgur, búzatöret, amely a keleti gasztronómia fontos alapanyaga (Shutterstock)

2. Miért egészséges a bulgur?

A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg B-vitaminban és vasban. Kalóriatartalma ugyanannyi, mint a rizsnek, de a glikémiás indexe alacsonyabb, ezért diétához is kiváló, ráadásul feleannyi idő alatt megpuhul, mint a 40 perc főzést igénylő barna rizs.

3. Hol kapható?

Bulgurt reform-, bio- és nagyobb élelmiszerboltokban, valamint drogériákban vásárolhatsz. Zacskós kiszerelésben forgalmazzák.

4. Hogyan tárold?

A felbontott csomagból töltsd át a maradékot jól záródó üvegbe vagy dobozba. Száraz, hűvös, napfénytől védett helyen tárold, és fél éven belül használd fel.

A bulgur glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsé (Shutterstock)
A bulgur glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsé (Shutterstock)

5. Hogyan készítsd el a bulgurt?

Leforrázhatod, beáztathatod vagy megfőzheted a bulgurt. Javasoljuk, hogy mindig olvasd el a csomagolására nyomtatott tájékoztatót! Az instant terméket elég kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy alaplével leönteni, és kb. 20 perc pihentetés múlva fogyasztható. Éjszakára hideg vízbe áztathatod, ekkor 8-12 óra alatt puhul meg. 

A normál bulgurt a rizshez hasonlóan is megfőzheted kb. 15 perc alatt. A világos és a barna bulgur főzési ideje megegyezik, így bátran keverheted a kettőt. Öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, főzd 10 percig, majd lefedve hagyd állni kb. 10 percig, amíg felszívja a maradék vizet. Ha hideg vízben teszed fel főni, akkor a forrás után pár perccel vedd le a tűzről, és fedő alatt hagyd megduzzadni.

A konyhakész főzőtasakos bulgur főzési ideje általában 22-24 perc.

Tipp! A bulgurt érdemes szitába öntve a csap alatt jól átmosni. Így eltávolíthatod a szemekről az esetleges keményítőmaradványokat, és a köreted biztosan pergős lesz.

Rendkívül finom zöldségekbe töltve is (Shutterstock)
Rendkívül finom zöldségekbe töltve is (Shutterstock)

6. Mivel fűszerezd?

A bulgur önmagában semleges ízű, de ez egyben előny is, mert tetszőlegesen fűszerezheted. Keleti ételekhez pirítsd meg egy pici felhevített olívaolajon, majd szórd meg kardamommal, római köménnyel, fahéjjal. Öntsd fel kétszeres mennyiségű zöldségleves-alaplével, esetleg sima vízzel, forrald fel, és lassú tűzön főzd puhára. A végén sózd meg.

7. Mennyi az annyi?

Az edény kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy a búzatöret az áztatás során a két-háromszorosára is megdagad. Körethez egy személyre 3 ek. nyers bulgurral kalkulálj.

8. Mihez használható?

Az araboknál és a törököknél a durvább szemcséjű bulgurt a rizshez hasonlóan köretként adják húshoz és halhoz, de paradicsomosan önmagában főételként is fogyasztják. Helyettesítheted vele a tarhonyát, összekeverheted párolt zöldségekkel, de levesbetétnek is megfelel. A lecsós tarhonyára nagyon hasonlító török piláf alapja szintén bulgur. (A hazai török éttermekben török rizs néven fut.) A mediterrán térségben a finomabb töretet fasírtokba (pl. köfte) keverik, továbbá töltött zöldségekhez és salátákhoz (tabulé, kiszir) használják.

Bulgur gombával és csirkemellel

Bulgur gombával és csirkemellel (Mindmegette recept)
Bulgur gombával és csirkemellel (Mindmegette recept)

9. Desszertet is készíthetsz a bulgurból

Tejjel és vaníliával, citromhéjjal és kevés cukorral felfőzve édesen is elkészítheted. A tejberizshez hasonlóan kompóttal vagy friss gyümölccsel tálalhatod.

Édes bulgur kompóttal

2 adaghoz forralj fel 2,5 dl tejet. Szórj bele 7,5 dkg bulgurt, fedd le, és főzd mérsékelt tűzön 10 percig. Keverj hozzá 1 tasak vaníliás cukrot, majd hagyd hűlni. Párolj 1 db meghámozott, feldarabolt almát 1/2 dl vízben mérsékelt tűzön, fedő alatt 10 percig, majd szedd ki. Szórj a visszamaradt lébe 15 dkg szárított tőzegáfonyát, főzd 4-5 ek. barna cukorral együtt 3 percig, majd add hozzá az almát. Végül verj kemény habot 1 dl tejszínből, és forgasd a bulgurba. Tálald a kompóttal.

Édesen is elkészíthető a bulgur, mint ez a bulgurkása (Mindmegette receptje)
Édesen is elkészíthető a bulgur, mint ez a bulgurkása (Mindmegette receptje)

10. Mi kell a bulgursalátához?

A libanoni konyhából elterjedt tabuléhoz a bulgurt paradicsommal, hagymával, sok frissen aprított petrezselyemmel és mentával, olívaolajos-citromos öntettel és fűszerekkel keverd össze. Tehetsz bele zöldpaprikát, céklát, uborkát, sárgarépát, cukorborsót, korianderzöldet, oregánót, fetasajtot, csicseriborsót és édesköményt is – variáld a tetszésed és az évszak szerint!

Török változata a kiszir. Önmagában is laktató, ezenkívül jól passzol grillezett húsokhoz, zöldségekhez és sajthoz, hús- és zöldségnyársakhoz, csirkemellhez, sült (bárányhúsos) kolbászkákhoz.

Tipp! Ízesebb lesz a salátád, ha kevés olívaolajon apróra kockázott hagymát, fokhagymát és csilipaprikát dinsztelsz, majd rádobod a nyers bulgurt, és rövid pirítás után felengeded kétszeres mennyiségű zöldségleves-alaplével. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.