Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Diéták

Bulgur kontra rizs: mennyi szénhidrát van a gabonákban?

Az elmúlt években a rizst, a tésztát és a krumplit olyan szuperköretek váltották fel, mint a bulgur, a köles vagy a quinoa. Ezek a gabonák rostban és tápanyagban gazdagok, és alacsony a szénhidráttartalmuk. Nézzük, hogy melyikben mennyi van pontosan.

Az alábbi 7 gabonafélét érdemes beiktatni az alacsony szénhidráttartalmú étrendbe. A szakértők szerint ezek a legegészségesebbek. Az adatok 100 gramm főzött gabonára vonatkoznak.

1. Bulgur – 18 gramm szénhidrát

A bulgurt az egyik legegészségesebb köretnek tartják. A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg B-vitaminban és vasban. Viszont mivel glutént tartalmaz, a gluténérzékenyek nem ehetik.

Bulgur, a rizs egészségesebb alternatívája /Fotó: Shutterstock

2. Quinoa – 18,5 gramm szénhidrát

A quinoa amellett, hogy jóízű, tápláló, gluténmentes, nagyon könnyen emészthető. Tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, ezenkívül gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz.

3. Vadrizs – 19,5 gramm szénhidrát

A vadrizsben kevesebb a szénhidrát, mint a fehér vagy a barna rizsben. Kiváló antioxidáns és fehérjeforrás, magas a rosttartalma. A vadrizs a többi rizshez képes intenzívebb ízű.

4. Köles – 22 gramm szénhidrát

A köles a gyomor egyik legjobb gyógyszere. Amellett, hogy könnyen emészthető, magas rosttartalmának köszönhetően megtisztítja a bélrendszert. Nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatása van. Alacsony a kalóriatartalma ellenére is gyorsan és hosszú időre eltelít. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz többek között foszfort, mangánt és vasat is. A kölest nemcsak köretként készíthetjük el, hanem kiváló alapanyaga sok desszertnek is. 

Recept
Bonyolult
Hamis túrógombóc (kölesgombóc)
45 perc
16 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

5. Barna rizs – 21,7 gramm szénhidrát

A barna rizs szintén az egyik legkönnyebben emészthető gabonafélék közé tartozik. Sok vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz és rostokban is gazdag. A barna rizsről feldolgozáskor csak a legfelső héjréteget távolítják el, így több egészséges rost és ásványi anyag marad benne, mint a fehér rizsben.

6. Kuszkusz – 21,8 gramm szénhidrát

A kuszkusz hántolt őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készül. A benne található sok tápanyag közül az egyik legfontosabb a szelén, mely az emberi szervezet számára elengedhetetlen nyomelem. Magas az élelmirost- és a fehérjetartalma is.

Recept
Egyszerű
Kuszkusz alaprecept és kuszkuszsaláta
15 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

7. Árpa – 24,4 gramm szénhidrát

Az árpa az egyik legősibb gabona, mégis sokáig feledésbe merült. A gasztronómia az utóbbi években kezdi újra felfedezni. Kiváló rizshelyettesítő, de salátákat is felturbózhatunk vele, sőt kását is készíthetünk belőle. Fontos, hogy ha árpát vásárolunk, akkor ne a hántolt árpagyöngyöt, azaz a gerslit vegyük, mert az csak a töredékével rendelkezik azoknak a tápanyagoknak, ami a hántolatlan fajtában van. Utóbbiban sok az A- és a B-vitamin, a kálium, foszfor, vas.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.