A maradék csirkepörköltből kivesszük a húsokat, vágódeszkára helyezzük és villával, késsel, vagy kézzel lefejtük a csontról a húst, ügyelve a porcokra és az esetleges csontszilánkokra. A húst késsel apróra daraboljuk és egy tálba tesszük.
A lábosban maradt pörköltszaftot merülőmixerrel egyneműre mixeljük.
Egy kis keverőtálba helyezzük a tejfölt, a lisztet, és a kevés vizet, majd homogénre keverjük.
A keveréket hozzáadjuk a selymes pörköltszószhoz, és alacsony tűzön kevergetve felforraljuk, pár percig főzzük, hogy ne legyen lisztes íze. Sűrű, de mégis folyékony mártást kell kapnunk. Az elkészült mártásból pár kanállal a darabolt húsra öntünk, és elkeverjük.
A palacsintához egy keverőtálba öntjük a lisztet, közepébe kis fészket csinálunk a kezünkkel és ebbe rakjuk a tojásokat, a csipet sót és egy kevés tejet, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet is és óvatos mozdulatokkal elkeverjük, majd jöhet a szódavíz, és újra keverés.
A palacsintasütőt közepes lángon melegíteni kezdjük, ha felhevült, ecsettel enyhén megolajozzuk, és merőkanállal beleadagolunk egy adag tésztát, elterítjük, majd addig sütjük az egyik oldalát, amíg el nem válik a serpenyőtől, ezután megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük 1-2 per alatt.
Az elkészült palacsintákat nagyjából két nagy evőkanálnyi töltelékkel megtöltjük, a széleit a töltelékre hajtva feltekerjük. A feltekert palacsintákat, ha kell, sütőbe helyezve langyosíthatjuk tálalás előtt.
Az elkészült palacsintát tányérra tesszük, meglocsoljuk a meleg paprikás mártással, tetejére tejfölt kanalazunk, és kevés aprított petrezselyemmel megszórjuk.
Nézd meg videón, hogyan készül a hortobágyi húsos palacsinta csirkéből!
Megjegyzés
Természetesen a hortobágyi húsos palacsinta borjúpaprikásból készül, de nagyon népszerű a csirkepörköltből, csirkepaprikásból készült verziója is, nyilván olcsóbb is, és könnyebben beszerezhető, mint a borjúhús, de higgyétek el, ez is nagyon finom lesz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.