Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Alapételek

Íme a titok: így nem durran ki a hurka sütés közben

A hurkasütés sokaknak okoz fejtörést, ugyanis ez az étek hajlamos sülés közben szétrepedni, vagy akár kidurranni. Pedig a hurkasütés egyáltalán nem bonyolult, csak két fő szabályt kell hozzá betartanunk. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a sütőben sült hurka. Próbáld ki!

A hurka sütés közben gyakran kidurran, szétreped. Hogy ez ne történjen meg, sokan azt tanácsolják, szurkáljuk meg a hurkát, vagy kenjük be zsírral. Ezek a tanácsok azonban a legtöbbször csődöt mondanak…

Így nem durran ki a hurka sütés közben / Fotó: Shutterstock
Így nem durran ki a hurka sütés közben / Fotó: Shutterstock

A hurkasütés titka

Az első és legfontosabb, hogy a hurkát sütés előtt hideg vízbe kell áztatni. Ennek oka, hogy a hurkát rendszerint nem a készítés után használjuk fel, hanem később, sokszor hetekkel azután, hogy elkészült. Ez alatt az idő alatt a hurka burkolata vizet veszít, és rugalmatlanná, rideggé válik. A hurka belseje a sütésnél a meleg hatására kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet, és az szétdurran.

Szerencsére azonban a bél képes arra, hogy víz felvételével ismét rugalmassá váljon, és egy kíméletes, alacsony hőfokon történő sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltelék megduzzad. Ezért nem szabad a hurkát magas hőmérsékleten sütni. 140 fokon 35-40 perc alatt bőven megsül.
 

Hurkasütés sütőben lépésről lépésre:

  1. A hurkát 30 percre hideg vízbe áztatjuk, majd letörölgetjük.
  2. A hurkát tepsibe tesszük úgy, hogy semmiképp ne érjenek egymáshoz a darabok, ugyanis ettől is kiszakadhatnak.
  3. A hurka alá öntünk 1 dl vizet.
  4. A hurkát hideg sütőbe tesszük, és 140 fokon 25-30 percig sütjük.
  5. Ezután két fakanál segítségével óvatosan megfordítjuk, meglocsoljuk a kifolyt zsírral és további 10 perc alatt készre sütjük. Ha piros és ropogós a bőre, tálalhatjuk!

A hurka mellé tökéletesen illik a főtt krumpli és a párolt káposzta, de a mustár és a friss kenyér is elengedhetetlen a tálaláshoz.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.