Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Az év eleje a disznóvágások ideje, most készül az ízletes hurka és kolbász, ami frissen kisütve az igazi. De ilyenkor nemcsak a disznóságok érnek kincset, a kisült hurkazsír csodálatos alapanyag, el is áruljuk, mi mindenre érdemes felhasználni.

Friss, ropogós héjú kenyérrel, házi savanyúsággal tálalva a sült hurka az egyik legjobb téli vacsora. Gyerekkoromban a nagymamánál tartott disznótorokon mindig került is a családi asztalra, kicsik és nagyok egyaránt nagy örömmel falatoztak belőle. Arra már nem emlékszem, mi lett a kisült zsírból, de egészen biztos vagyok benne, hogy az is felhasználásra került. Talán épp a következő módok valamelyikén. Mutatjuk, mi mindenre jó a hurkazsír.

hurkazsír
Nem csak maga a hurka, a hurkazsír is mennyei finomság 
FOTÓ: MINDMEGETTE

Kenyéren, lila hagymával

A kisült hurkazsír egyik legkézenfekvőbb, egyben legegyszerűbb és legízletesebb, felhasználási módja, ha rákenjük egy szelet friss kenyérre, megszórjuk némi pirospaprikával és/vagy lila hagymát halmozunk a tetejére. Olcsó, villámgyors és eszeveszettül finom vacsora! 

Pogácsába is kerülhet a hurkazsír

Semmi, de semmi más nem teszi a pogácsát olyan omlóssá és napokig puhává, mint a zsír. Nem véletlen, hogy nagymamáink csakis ezt használták vaj vagy margarin helyett. A hurkazsír ráadásul olyan plusz ízt ad a pogácsának, hogy sem a tepertős, sem a sajtos nem érhet a nyomába. 

Ha kíváncsi vagy, hogyan helyettesítheted egymással a különböző zsiradékokat, olvasd el az erről írt cikkünket is. 

Hosszú ideig eláll – de úgyse marad meg sokáig

A nagy disznótorok után előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségű hurkazsír marad meg. Ezt leszűrve egy jól záródó edényben hetekig eltarthatjuk a hűtőben, és elő-elővehetjük a későbbi sütések-főzések alkalmával. Felhasználhatjuk mondjuk a hagyma lepirításához, de krumplis ételekhez is szuperül illik. Feldobhatjuk vele például a krumplipürét, vagy a steakburgonyának szánt feldarabolt krumplit is megforgathatjuk benne – javasolja a Ripost cikkében.

A hurkasütés titka - így kerüld el, hogy kidurranjon

Ha nem frissen töltött hurkát készítünk el, akkor sütés előtt hideg vízbe kell áztatni. A töltés óta eltelt idő alatt ugyanis a hurka burkolata vizet veszít, és rugalmatlanná válik. A hurka belseje a sütésnél a meleg hatására kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet, ami szétdurran. A bél a víz felvételével ismét rugalmassá válik, így alacsony hőfokon történő sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltelék megduzzad. 

Az is fontos, hogy a sütőben a hurkát kíméletesen süssük: alacsony hőmérsékleten, 140-150 fokos sütőben 30-40 perc alatt elkészül. 

Disznóvágáson járt a Mindmegette

Tavaly decemberben a szerkesztőség több tagja is megtapasztalhatta, milyen egy vérbeli vidéki disznótor. Békéscsabára utazhattak, ahol a kolbászkirály címet is birtokló Such Zoltán útmutatása mellett elejétől a végéig kivehették a részüket a disznóvágás folyamatából. A kemény munkáról készült videót te is megnézheted, a részletes élménybeszámolót pedig elolvashatod cikkünkben.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.