A hollandi mártás elkészítéséhez a vajat egy nyeles forralóban melegíteni kezdjük, ügyelve arra, hogy 50 foknál ne hevítsük tovább. A melegítés közben keletkező habot teaszűrő vagy kanál segítségével eltávolítjuk a tetejéről. Ha felolvadt, félretesszük.
A tojássárgájákat egy nagy csipet sóval keverőtálba tesszük, és vízgőz fölött folyamatosan keverve (ügyelve, hogy ne süssük meg a tojást!), időnként akár leemelve a gőzről, sűrűsíteni kezdjük. 60-65 fokon kell tartanunk az emulziót!
Ha már krémesedik, vékony sugárban beleöntjük a vajat. Közben folyamatosan keverjük, és ha már szép fényes, sűrű állagú a mártás, hozzáadjuk a Cayenne-borsot, a citromlevet és az ecetet. Folyamatosan keverjük, és körülbelül 1 perc után elkészül. (Akkor jó, ha nagyjából kétszeresére nő a térfogata, légies és könnyű az állaga.) Miután levettük a vízgőzről, utána is keverjük még, hogy ne essen szét a mártás.
Frissen érdemes fogyasztani. A spárga, a Benedek-tojás elképzelhetetlen lenne nélküle, halakhoz kifejezetten ajánlott, de több mártás alapját is képezi.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.