Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hollandi mártás recept
recept
Egyszerű
TojásTej

Hollandi mártás

25 perc
4 adag
Átlagos
2024. 04. 16.
Frissítve: 2024. 11. 26.
Tápérték(1 adag)
429 kcal Energia
44.5 g Zsír
2.1 g Szénhidrát
3 g Fehérje

Elkészítés

  1. A hollandi mártás elkészítéséhez a vajat egy nyeles forralóban melegíteni kezdjük, ügyelve arra, hogy 50 foknál ne hevítsük tovább. A melegítés közben keletkező habot teaszűrő vagy kanál segítségével eltávolítjuk a tetejéről. Ha felolvadt, félretesszük.
  2. A tojássárgájákat egy nagy csipet sóval keverőtálba tesszük, és vízgőz fölött folyamatosan keverve (ügyelve, hogy ne süssük meg a tojást!), időnként akár leemelve a gőzről, sűrűsíteni kezdjük. 60-65 fokon kell tartanunk az emulziót!
  3. Ha már krémesedik, vékony sugárban beleöntjük a vajat. Közben folyamatosan keverjük, és ha már szép fényes, sűrű állagú a mártás, hozzáadjuk a Cayenne-borsot, a citromlevet és az ecetet. Folyamatosan keverjük, és körülbelül 1 perc után elkészül. (Akkor jó, ha nagyjából kétszeresére nő a térfogata, légies és könnyű az állaga.) Miután levettük a vízgőzről, utána is keverjük még, hogy ne essen szét a mártás.
  4. Frissen érdemes fogyasztani. A spárga, a Benedek-tojás elképzelhetetlen lenne nélküle, halakhoz kifejezetten ajánlott, de több mártás alapját is képezi.

Nézd meg videón, hogyan készül a hollandi mártás:

 

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Eggs Benedict (Benedek tojás)
Recept
Bonyolult

Eggs Benedict (Benedek tojás)

35 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Besamelmártás
Recept
Egyszerű

Besamelmártás

15 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Sült spárga hollandi mártással
Recept
Egyszerű

Sült spárga hollandi mártással

40 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hollandi mártás alaprecept
Recept
Bonyolult

Hollandi mártás alaprecept

15 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Klasszikus hollandi mártás
Recept
Mester

Klasszikus hollandi mártás

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Lovranits Miklós szerző profilképe

Lovranits Miklós

Hollandi mártás
Recept
Mester

Hollandi mártás

15 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Piknik kosár buggyantott tojással
Recept
Egyszerű

Piknik kosár buggyantott tojással

30 perc
|
1 adag
|
Olcsó
 Ludányi szerző profilképe

Ludányi

Hasonló receptek

Fehérmártás (sauce veloutée) recept
Recept
Bonyolult

Fehérmártás (sauce veloutée)

40 perc
|
0 adag
|
Átlagos
Lovranits Miklós szerző profilképe

Lovranits Miklós

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.