A gulyásleves lényegét a marhahús és a sok-sok zöldség adja, nem is kell hozzá rengeteg fűszer, mégis ízletes, ellenállhatatlan lesz a végeredmény. A nagyszüleink takarékos konyhát vezettek, és ha olyan étel készült, amibe drágább alapanyagok, vagy sokféle dolog kellett, akkor biztos lehetsz benne, hogy mindent alaposan és az utolsó morzsáig felhasználtak. Semmi sem mehetett pocsékba, és az ételízesítő után sem kellett nyúlni, mert egyáltalán nem volt rá szükség!
A gulyásleveshez legelőször is marhapörköltet kell készíteni. A megtisztított és felkockázott marhahúst zsíron vagy szalonna olvasztott zsírján lepirítjuk és hagyjuk, hogy elfője a levét. Adunk hozzá még egy kevés zsiradékot, majd rászórjuk az egész köményt és hozzáadunk egy-két babérlevelet. Ezután jöhet bele a kockára vágott vöröshagyma és dinsztelni kezdjük. Ha a hagyma megpuhult, akkor megszórjuk a fűszerpaprikával, gyorsan átkavarjuk, nehogy megégjen, és hozzáadjuk az apróra kockázott paradicsomot, paprikát és a zúzott fokhagymát, végül felöntjük egy kevés vízzel. Sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon fedő alatt rotyogtatjuk.
Amíg a hús fő, előkészítjük a zöldségeket. A gulyásleveshez kelleni fog burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé és zeller is. Ezeket megpucoljuk és itt jön a trükk! Ne dobjuk ki a zöldségek héját, levágott végét, hanem gyűjtsük össze. A megpucolt zöldségeket ízlés szerint felkarikázzuk, kockára vágjuk vagy csak nagyobb darabokra aprítjuk. A krumplit tegyük a többi zöldségtől külön és felhasználásig öntsünk rá hideg vizet, nehogy megbarnuljon.
A zöldséghulladékot, azaz a héjat, paprikacsumát, a répák levágott végét, a zöldségzöldjét, a karalábé leveleit és a petrezselyem egy részét tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, sózzuk meg és főzzük. A pucolás közben keletkező zöldséghulladék a szemétben végzi, ám még mielőtt a kukába dobnánk, főzzünk belőle alaplevet! Alaplevet készíteni nem nagy ördöngösség, sőt nem is csak ép és tökéletes zöldségekből, hanem akár a héjakból, csumákból is készíthető. Ha pedig házi alaplével öntjük fel a leveseket, pörkölteket, főzelékeket, még sokkal tartalmasabb, erősebb, röviden szólva finomabb lesz az íze az ételnek.
Amikor már puha a marhahús, akkor jöhetnek a leveshez a zöldségek - a krumpli kivételével. Ekkor kellene felönteni annyi vízzel, hogy ellepje, ám ehhez ne vizet, hanem a házilag, a zöldséghulladékból készült alaplevet használjuk. Főzzük 10-15 percig, majd adjuk hozzá a krumplit, és főzzük készre a levest. Ízlés szerint kerülhet még bele só vagy bors, más fűszerre azonban nem lesz semmi szükség, ugyanis a házi alaplé kiváltja az ételízesítőt is! A gulyáslevesbe ízlés szerint főzhetünk csipetkét is, ettől csak még tartalmasabb, laktatóbb lesz a leves.
Ha alaplevet, hús- vagy gulyáslevest készítünk, sokkal jobb választás az a répa, fehérrépa, karalábé vagy zeller, aminek van levele vagy szára. Ezeket is főzzük bele az alaplébe, mert rendkívül gazdag ízt kölcsönöznek a lének, és így a vele készült ételnek is. A boltokban több helyen is találni csomóban árult leveles répát és zellergumót szárral, ha tehetjük, inkább ezeket válasszuk, mert meg tudjuk velük spórolni a túlzott fűszerezést, az ételízesítő használatát. Így pedig valóban íze, nem pedig fűszeríze lesz a gulyáslevesnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.