Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Alapételek

A dédi csak így készítette a gulyáslevest: az íze semmihez sem hasonlítható

Gulyásleves házi csipetkével
Shutterstock
A gulyásleves egyike a legfinomabb ételeknek. Olyan tartalmas, laktató fogás, ami után második sem kell, legfeljebb valami édes levezetés az ebéd végeként. Sokan sokféleképpen készítik, ám a dédi tudta igazán, mitől is lesz a legfinomabb a gulyásleves!

A gulyásleves lényegét a marhahús és a sok-sok zöldség adja, nem is kell hozzá rengeteg fűszer, mégis ízletes, ellenállhatatlan lesz a végeredmény. A nagyszüleink takarékos konyhát vezettek, és ha olyan étel készült, amibe drágább alapanyagok, vagy sokféle dolog kellett, akkor biztos lehetsz benne, hogy mindent alaposan és az utolsó morzsáig felhasználtak. Semmi sem mehetett pocsékba, és az ételízesítő után sem kellett nyúlni, mert egyáltalán nem volt rá szükség!

Így lesz a legfinomabb a gulyásleves

A gulyásleveshez legelőször is marhapörköltet kell készíteni. A megtisztított és felkockázott marhahúst zsíron vagy szalonna olvasztott zsírján lepirítjuk és hagyjuk, hogy elfője a levét. Adunk hozzá még egy kevés zsiradékot, majd rászórjuk az egész köményt és hozzáadunk egy-két babérlevelet. Ezután jöhet bele a kockára vágott vöröshagyma és dinsztelni kezdjük. Ha a hagyma megpuhult, akkor megszórjuk a fűszerpaprikával, gyorsan átkavarjuk, nehogy megégjen, és hozzáadjuk az apróra kockázott paradicsomot, paprikát és a zúzott fokhagymát, végül felöntjük egy kevés vízzel. Sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon fedő alatt rotyogtatjuk.

A gulyásleves akkor lesz a legfinomabb, ha víz helyett házi alaplével öntjük fel

Íme a dédi trükkje, amivel még finomabb lesz a gulyásleves

Amíg a hús fő, előkészítjük a zöldségeket. A gulyásleveshez kelleni fog burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé és zeller is. Ezeket megpucoljuk és itt jön a trükk! Ne dobjuk ki a zöldségek héját, levágott végét, hanem gyűjtsük össze. A megpucolt zöldségeket ízlés szerint felkarikázzuk, kockára vágjuk vagy csak nagyobb darabokra aprítjuk. A krumplit tegyük a többi zöldségtől külön és felhasználásig öntsünk rá hideg vizet, nehogy megbarnuljon.

A zöldséghulladékot, azaz a héjat, paprikacsumát, a répák levágott végét, a zöldségzöldjét, a karalábé leveleit és a petrezselyem egy részét tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, sózzuk meg és főzzük. A pucolás közben keletkező zöldséghulladék a szemétben végzi, ám még mielőtt a kukába dobnánk, főzzünk belőle alaplevet! Alaplevet készíteni nem nagy ördöngösség, sőt nem is csak ép és tökéletes zöldségekből, hanem akár a héjakból, csumákból is készíthető. Ha pedig házi alaplével öntjük fel a leveseket, pörkölteket, főzelékeket, még sokkal tartalmasabb, erősebb, röviden szólva finomabb lesz az íze az ételnek.

A gulyásleves befejezése

Amikor már puha a marhahús, akkor jöhetnek a leveshez a zöldségek - a krumpli kivételével. Ekkor kellene felönteni annyi vízzel, hogy ellepje, ám ehhez ne vizet, hanem a házilag, a zöldséghulladékból készült alaplevet használjuk. Főzzük 10-15 percig, majd adjuk hozzá a krumplit, és főzzük készre a levest. Ízlés szerint kerülhet még bele só vagy bors, más fűszerre azonban nem lesz semmi szükség, ugyanis a házi alaplé kiváltja az ételízesítőt is! A gulyáslevesbe ízlés szerint főzhetünk csipetkét is, ettől csak még tartalmasabb, laktatóbb lesz a leves.

Válasszunk leveles répát, petrezselyemgyökeret, ne hagyjuk a boltban a karalábé zöldjét sem!

Ha alaplevet, hús- vagy gulyáslevest készítünk, sokkal jobb választás az a répa, fehérrépa, karalábé vagy zeller, aminek van levele vagy szára. Ezeket is főzzük bele az alaplébe, mert rendkívül gazdag ízt kölcsönöznek a lének, és így a vele készült ételnek is. A boltokban több helyen is találni csomóban árult leveles répát és zellergumót szárral, ha tehetjük, inkább ezeket válasszuk, mert meg tudjuk velük spórolni a túlzott fűszerezést, az ételízesítő használatát. Így pedig valóban íze, nem pedig fűszeríze lesz a gulyáslevesnek.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.