Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Alapételek

Kelkáposztás tócsni: klasszikus kedvenc egészséges csavarral

A tócsni a magyar konyha egyik egyszerű, mégis nagyszerű fogása. A krumpliból készülő, klasszikus, aranybarnára sült, ropogós falatokért szinte mindenki rajong, azonban a hagyományos recept újragondolása is tartogathat izgalmakat. Ha egészségesebb alternatívára vágyunk, a kelkáposztás tócsni tökéletes választás lehet – mutatjuk is a receptet!

A kelkáposztás tócsni nemcsak finom, de változatos módon illeszthető be az étrendünkbe. Vegetáriánus fogásként tökéletes egy könnyű ebéd vagy vacsora gyanánt, de akár köretként is jól passzol sült húsok mellé. A ropogós textúra és a kelkáposzta karakteres, enyhén borsos íze igazán különlegessé teszi. Ráadásul az elkészítése gyors és egyszerű, így egy rohanós hétköznap estén is bátran nekiláthatunk az összeállításához. Ha szeretnénk egy kis egészséges csavart vinni a hagyományos tócsniba, mindenképp adjunk egy esélyt a kelkáposztás változatnak – garantáltan a család kedvence lesz!

kelkáposztás tócsni
A kelkáposztás tócsni legalább olyan finom, mint a klasszikus krumplis változat /Fotó: Vidék íze magazin

Kelkáposztás tócsni fokhagymás tejföllel

Hozzávalók:

A tócsnihoz: 

  • 1 fej kelkáposzta  
  • szódabikarbóna
  • 1 db sárga burgonya  
  • 1 fej vöröshagyma  
  • 3 gerezd fokhagyma  
  • 5 db tojás
  • 3 ek. liszt 
  • 1 csipet őrölt római kömény  
  • 1 csipet szárított majoránna  
  • bors 
  • zsiradék a sütéshez  

A fokhagymás tejfölhöz:  

  • 5 dl tejföl  
  • 2 gerezd fokhagyma  
  • só, bors 

Elkészítése:  

  1. Csíkokra vágjuk a kelkáposztát. Sós vizet forralunk egy csipet szódabikarbónával. Ha felforrt, beledobjuk az összevágott kelkáposztát, és ha újra felforrt a víz, már le is szűrjük. Egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni és langyosra hűlni. 
  2. A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, a vöröshagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát átnyomjuk vagy lereszeljük. 
  3. Keverőtálba tesszük a kihűlt káposztát, hozzáadjuk a reszelt krumplit, a hagymát, a fokhagymát, a tojásokat, valamint a lisztet. Rászórjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. 
  4. Nem túl bő zsiradékot hevítünk egy jó nagy, lehetőleg vastag talpú serpenyőben, és a szokott módon kisütjük a tócsnikat. A masszából kis lapos pogácsákat formázunk, és néhány perc alatt megsütjük mindkét oldalukat. 
  5. A mártogatóshoz a tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával, ízesítjük egy csipet sóval és borssal, és ezt kínáljuk a kelkáposztás tócsni mellé. 

Elkészítési idő: 45 perc 

Egy adag: kb. 310 kcal 

Miért éppen kelkáposzta?

A kelkáposzta a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik, és valóságos szuperélelmiszer. Rostokban gazdag, tele van A-, C- és K-vitaminnal, valamint jelentős mennyiségű vasat, kalciumot és antioxidánst tartalmaz. Az alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók kedvence, miközben segíti az emésztést és erősíti az immunrendszert. A tócsniban ráadásul kiválóan helyettesítheti a burgonyát, így könnyebb és táplálóbb ételt kapunk.

(Fotó és recept: Vidék íze magazin)

Maradékmentő is lehet

A kelkáposztás tócsni elkészítése akkor is szuper ötlet, ha mondjuk frankfurti levest főztünk, de csak egy kis adagot, és a maradék káposzta felhasználása lenne a cél. Akár a leves mellé második fogásnak, akár vacsorára vagy másnap reggelire, a tócsni tökéletesen megállja a helyét. Kedvet kaptál az elkészítéshez? 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.